自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

幾年前買,首期一人一半。男方供樓,男方自用(女嘅冇搬入,亦冇供樓)

而家層樓升咗大約40%,女方要求男方買返自己嗰份(但又冇要求實際銀碼)

比返首期另外加升值嘅一半?定前面計的總數減返呢幾年供款同各項費用一半?

大宅

我覺得係

例如當年樓價300萬,女方俾左30萬首期,即佔10%

男方應俾返而家樓價的10%女方

如果計盡d,女方應有咁多年租金的10%

子爵府

回覆樓主:

樓契點寫?

子爵府

bmuimami 發表於 17-11-24 21:56
幾年前買,首期一人一半。男方供樓,男方自用(女嘅冇搬入,亦冇供樓)

而家層樓升咗大約40%,女方要求男 ...

冇供過仲要攞着so,只係比返首期

琥珀宮

cand 發表於 17-11-24 22:02
我覺得係

公道

珍珠宮

玩具勳章

我覺得係

租金覺得唔應該俾喎,女方無供過,如果俾佢供,供到嗎?係未知數。升值既首期一半合理

男爵府

首期加埋樓價升幅的一半

男爵府

回覆樓主:

賣咗後,一人一半,你再比返佢供嘅錢佢。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得係

同意。

水晶宮

回覆樓主

唔打算賣,因為男方一直自用緊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

甜心朱古力 發表於 17-11-24 22:25
家中開支女方有無出過先,如裝修,傢俬,電器,水電煤,如果有真唔可以計得太盡,話曬相愛過,真係睇男方大 ...

冇出過裝修及各項費用

就係出過當初首期的一半

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

我覺得係

下?咁計都得?
不如我話:
當初如無女方果1/2首期,男方只得1/2首期根本就買唔到樓,咁男方就無樓~
所以而家只需要俾返男方付出的1/2首期+供樓錢俾男方,
其餘剩低的歸女方啦

**當初買時話係一人一半,首期都一人出一半,咁升值同樓價,當然都係應該一人佔一半啦
如果大家絕d已到賣樓無彎轉局面,女方應該收返多年來的1/2市值租金。

mother904    發表於 17-11-29 06:43
wcpcelia    發表於 17-11-28 11:37
annann246    發表於 17-11-25 20:25

水晶宮

回覆樓主

之前有「愛情」成份,而家冇。就係想攪清楚佢。
女仔冇打算「爭」層樓,只係叫前度「買」埋自己嗰份,會上律師樓簽字轉名,但未傾好實際銀碼

珍珠宮

市值扣除銀行欠款,會係佢地依家賣樓實際所得的錢。呢舊錢一人一半。

(女方雖然無供樓,但佢無住到。男方供樓,但佢住左係度享用左。所以男方供樓的錢,一半係佢供自己個份,一半就當係佢應比女方的租金而女方用於供樓,即係女方實際上都有份供。)

mother904    發表於 17-11-29 06:44
abbiechan    發表於 17-11-25 00:02

珍珠宮

回覆樓主:

好睇你哋點樣分手,男方最絕,如果當日夾首期,無證無據,今日咩都未俾囉。你有無證明你當日俾錢係點俾同咩原因俾呢?

中間無供過無住過,樓又無你名,佢分分鐘可以話你當日係送俾佢。

無咁絕,關係麻麻,可能只俾返當日首期你。

真係對你好,咁用今日市價計返首期百分比俾你,不過應該好難,筆數唔細。如果你想要有賺,我諗機會好微,小心偷雞唔到。

子爵府

回覆樓主:

層樓現值嘅一半,因首期一人一半,雖則女嘅無供過樓,男有供,但男嘅有入住單位,唔係嘅話可出租,由租金支付供樓費,要計就真係好難計到大家滿意,男要攞錢出來就緊係唔想,而女嘅又唔想少個崩,咁賣樓平均分就最快、靚、正

水晶宮

JoanC 發表於 17-11-24 22:42
好睇你哋點樣分手,男方最絕,如果當日夾首期,無證無據,今日咩都未俾囉。你有無證明你當日俾錢係點俾同咩 ...

樓係聯名

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

聯名物業,首期一人一半。雖然男方負責供,但佢入住,就當交租。我認為賣出物業,扣除loan尾數,男女對分就公平。
如果男方想繼續住,應付(物業市值-loan尾數)/2

首頁
12345...10

尾頁

跳至