美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

天氣開始乾燥咗一段時間,大家點護膚?皮膚一乾,乾紋、暗粒出晒嚟,有時仲會甩皮,痕,好易敏感。其實我自己每日護膚程序好簡單,因為係Ftm一對二,所以休息時間都冇,亦唔會去美容院做facial。依家就喺度分享吓我嘅護膚心得。
我發覺香港好多人都唔太用油護膚,其實油係最好嘅護膚產品,不過一定要用啱方法同啱時候先至發揮到佢嘅功效咖。
我平時面部護膚程序,就用落妝水抹面,(一般我都好少化妝,出門前會搽防曬或Cc cream同畫眉)之後用洗面奶洗面,洗完面用玫瑰水做toner噴面輕輕拍吓等花水吸收,最後就用2-3滴玫瑰油喺掌心捽均同慶再印喺面同頸,最後輕輕按摩吓面部,順便去吓水腫。哩個係一般程序,而面膜我就唔用paper mask,一來無功效,二來唔環保。我就鐘意用七子白面膜粉full面,用完真係面色白咗,班淡d,最重要係黑頭、粉刺、瘡瘡同d印會少咗同淡咗!我就會用埋玫瑰水加少少甘油開粉,有時會用牛奶加甘油,會冇咁dry咖!
身體護理用油一樣掂,最好時機係沖涼後唔好抹身,用油搽均全身再慢慢按摩吸收,最後用毛巾印乾就ok 啦。
其實用油嘅好處好多,油嘅特別功能除咗保濕,仲保油,同埋最重要係鎖水,仲幫助平衡油水!大家可以試吓以上程序,朝早起身都唔會有標油情況咖,而面霜係無辦法做到鎖水效果咖!
補充返少少野先: 如果係孕媽或小朋友唔建議用花類產品,因為會影響小朋友荷爾蒙咖!

再補充: 問POST後有位會員提到我係BK賣緊野,同時又係度開POST分享心得,係咖,我係有係BK賣緊野,不過係度分享第一我係唔會有一分一豪袋入我袋,第二講得分享就係就我個人日常護膚程序講,大家睇完用跟與唔跟,其實真係無人迫你既,如果有咩意見,或者覺得我程序有咩錯既好歡迎指証,相信各位會好多謝你TIM,因為你做左大英雄!!!
但如果有人一口咬定我係度SHARE心得就係SELL野既(仲無啦啦被改名為SELLER,真係唔知係咪應該講聲多謝呢?!),咁我諗有人應該夾雜左絕大部份你既個人意見.
之於又話我發惡又盛,其實不如請諗清楚自己係誰?如果淨係睇我既文字都隔空感應到我既感受,而又覺得我會因為你既文字而有半點嗔怒,施主,咁你覺得你高估緊自己定低估緊我呢?
其實有人係POST度回應呢,睇到我都盡量回應既,見有人自開POST以黎不斷回應,又不斷搵賣野POST黎話我出分享POST就係係度SELL野,咁留意我又咁落力去抽秤我,我開心都黎唔切啦!
最後,拿,睇到哩個分享POST既朋友仔,我交代左我係度分享心得同時都有係BK賣野咖,管理員如果覺得有問題,或者任何人覺得我係有違規既,隨便刪POST,甚至禁言或封ACC啦~完~

大宅

LM

珊瑚宮

回覆樓主:

呢個天氣用蓮花花水好過玫瑰花水, 唯一隻花水真係有補濕成份(來自植物本身)。
油, 堅果油, 玫瑰果油都啱熟齡肌膚。

大宅

cbeyond 發表於 17-11-25 12:04
呢個天氣用蓮花花水好過玫瑰花水, 唯一隻花水真係有補濕成份(來自植物本身)。
油, 堅果油, 玫瑰果油都啱熟 ...

請問蓮花水邊到可以買到,同邊個牌子

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

七子白面膜粉係咩黎?

男爵府

好媽媽勳章

請問七子面膜粉在那裡買?

珊瑚宮

hardyhardy 發表於 17-11-25 12:36
請問蓮花水邊到可以買到,同邊個牌子

係fb搵已經有好幾間賣緊

珊瑚宮

mannc 發表於 17-11-25 13:23
請問七子面膜粉在那裡買?

是旦問間藥材舖可以打粉都有得賣。
不過好老實講, 連藥材舖都話, 咁煩, 好多人都係買1次起, 2次止。

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝分享
我都會用油,但早上真無咁多時間慢慢按,夜晚仲好啲

別墅

蓮花水我未用過,用緊嘅玫瑰水覺得保濕效果好好,同埋用嚟Full面都好正。
多謝妳嘅資訊 至於玫瑰油我諗我都算成熟肌啩 已年過30,因為我較乾,所以用好多嘢都唔多掂,所以係油先至解決到我需要。

別墅

wllw 發表於 17-11-25 11:36
LM

如大家有興趣,我遲D有時間會再share心得,會分享一d穴位按摩,都可以幫助大家護膚同瘦身。

別墅

補充多少少,其實玫瑰水保濕效果都好好咖,同埋仲有均衝膚色,美白同埋舒緩緊張情緒等。我淨係用大馬士革玫瑰,因為哩隻玫瑰種出嘅精油係最頂級。

別墅

迷人pinklady 發表於 17-11-25 17:31
謝謝分享
我都會用油,但早上真無咁多時間慢慢按,夜晚仲好啲

其實唔建議日頭用油,如真係要用可能滴落粉底液或面霜Mix嚟用會好d。妝會貼d同埋冇咁dry咖。我自己都係晚上先用嚟按摩咖咋

珊瑚宮

jacksiuyi 發表於 17-11-25 23:12
蓮花水我未用過,用緊嘅玫瑰水覺得保濕效果好好,同埋用嚟Full面都好正。
多謝妳嘅資訊 至於玫瑰油 ...

玫瑰花水成分無補濕成份, 應該話加埋油, 保濕可以, 但補濕就唔係佢。
玫瑰花水用番大馬士革玫瑰, 呢期似乎多有些人用土耳其, 係有分別的。

別墅

Pollyowen 發表於 17-11-25 12:39
七子白面膜粉係咩黎?

係中藥材磨成粉,有7種唔同嘅成份。稍後我有時間再提供資料,不過哩度應該唔少人有Post過七子白。成份方面有d有參次,我自己就用緊嘅係有一種成份改咗,因為原始嘅其中一隻會較易引起敏感,所以棄用。

珊瑚宮

jacksiuyi 發表於 17-11-25 23:17
其實唔建議日頭用油,如真係要用可能滴落粉底液或面霜Mix嚟用會好d。妝會貼d同埋冇咁dry咖。我自己都係晚 ...

係識唔識用油方法啫, 我一年四季, 早晚一樣用油, 現在天氣亦唔算皮膚乾, 皮膚無特別問題。

大宅

jacksiuyi 發表於 17-11-25 23:13
如大家有興趣,我遲D有時間會再share心得,會分享一d穴位按摩,都可以幫助大家護膚同瘦身。
...

好呀 想學 特別係去黑眼圈既

珊瑚宮

jacksiuyi 發表於 17-11-25 23:16
補充多少少,其實玫瑰水保濕效果都好好咖,同埋仲有均衝膚色,美白同埋舒緩緊張情緒等。我淨係用大馬士革 ...

大馬士革玫瑰花水, 應該叫純露先係正確名, 仲要睇地區, 保加利亞玫瑰谷就係公認優質的。
呢度出既大馬士革玫瑰花水, 白玫瑰花水我都用緊, 真係比起一般的更佳, 效果更好。

別墅

wllw 發表於 17-11-25 23:33
好呀 想學 特別係去黑眼圈既

黑眼圈成因好多,其一主因係氣血不足。特別我哋捱夜多,同女士好多都係氣血2虛。所以真係唔好飲咁多凍嘢,食生冷嘢。當然護膚除講求用嘅產品質量,用法,仲要配合飲食同作息。仲有心情都好重要的。我會隨機分享有關穴位按摩Post,因為我學緊同埋都好講求確切內容先會分享俾大家,好似有d穴位加埋其他一齊用會有特別功效,點拎穴位都好重要。

別墅

cbeyond 發表於 17-11-25 23:21
係識唔識用油方法啫, 我一年四季, 早晚一樣用油, 現在天氣亦唔算皮膚乾, 皮膚無特別問題。
...

都認同,其實油用得啱方法真係唔會笠或有爆瘡問題。用落會有改善皮膚嘅效果Tim!

首頁
12345...6

尾頁

跳至