自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

除了近來軒仔欺凌事件, 反應出學校不善處理學童間欺凌, 逃離責任; 其實其它國家學校都係一樣, 唔明白點解學校永遠唔願意去正視校園欺凌問題, 由得問題繼續發生,唔去阻止, 甚至由得受害學童及家長自己去面對?
https://www.facebook.com/mingpaoinews/posts/1620253008034828

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

因為佢地覺得校譽好重要! no news is good news, 是非不分, 得過且過
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 17-11-25 07:35
因為佢地覺得校譽好重要! no news is good news, 是非不分, 得過且過
...

其實正正係珍惜校譽,才應該早有準備,一旦發生即時介入糾正問題行為,唔係做駝鳥希望當無事發生就過骨。
一間學校唔止授人書本知識,敎育亦及修為人品,學校當然唔係為學生個人行為負全責,但校內發生不當行為,校長老師能否及時“施敎”(唔係處罰!)最體驗專業能力,也是最珍貴的校譽,否則和爛仔竇有咩分別?

子爵府

MommyPanel勳章

cattz288 發表於 17-11-25 07:35
...

由呢d人去教學生,真係好令家長唔放心家長只能教小朋友點保護自己

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 17-11-25 08:01
其實正正係珍惜校譽,才應該早有準備,一旦發生即時介入糾正問題行為,唔係做駝鳥希望當無事發生就過骨。
...

無錯! 忍惡只會令事情繼續錯落去, 所有人都無好處! 身為教育界前線點解咁都唔明?!
放下自在

象牙宮

ms_maybb 發表於 17-11-25 08:02
由呢d人去教學生,真係好令家長唔放心家長只能教小朋友點保護自己
...

真係10級難度! 老實大部分既小學生都會怕老師, 如果受害人講完比信任既老師後, 情況得唔到改善, 你話幾無助! 最慘係加害者會變本加厲!
放下自在

用戶要求終止服務

嘉連娜 發表於 17-11-25 07:25
除了近來軒仔欺凌事件, 反應出學校不善處理學童間欺凌, 逃離責任; 其實其它國家學校都係一樣, 唔明白點 ...

我覺得好多學校都覺得校譽比一切重要,校園發生左欺凌事件就得過且過,其實家長交個小朋友俾學校,如果咁吾好彩發生呢啲事件,學校真係有責任去處理呢啲事件,作出適當嘅輔導,懲罰,要啲學生知錯能改,而唔係隱瞞件事,欺凌小朋友嘅人如果冇人教訓佢哋,大個再係橫行霸道,可能就要俾法律制裁⋯⋯而被欺凌嘅小朋友,大個性格可能亦都會變得孤僻,唔敢出聲,一係相反,變咗好悪......

希望今次事件校方真係要好好處理......

大宅

回覆樓主

只係睇香港、根本係教育制度出左問題、老師行政工作沉重、根本就「自己都未搞掂」、邊得閒理啲學生。

加上校長管理風格係「多一事不如少一事」、老師為保飯碗有時真係未出事就唔理

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁又唔好只閙香港教育制度﹗

好多其他國家,都有學童被欺凌問題,唔通又係教育制度出問題?

校園欺凌問題處理得好唔好?其實在於多方既合作,尤以學校、校長、教師點持

平處理為要既﹗

唔好凡事都以教育政策、制度為藉口,為佢地解脫﹗﹗﹗

凡事都有輕重,是其是,非其非,為師既應懂得判斷。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

cattz288 發表於 17-11-25 08:12
真係10級難度! 老實大部分既小學生都會怕老師, 如果受害人講完比信任既老師後, 情況得唔到改善, 你話幾無 ...

我覺得老師立刻正視,小一生不至完全唔怕唔聽敎。再百厭生番,也會收歛一下。例如留下紀錄,好似守行為二星期可以抹掉,再犯要加期,其實好多時已經達到改善偏差嘅效果。其他同學亦係事件中學到正確的標準行為。
我仔小一超細仔又細粒,被同學搶了筆袋拋來拋去耍佢,我仔喊,義工家長即制止事件,有關同學要見老師訓導、道歉。本來我仔返家已唔記得了,但我仍收到班主任信息簡述事件,著我注意孩子情緒,家校合作教好孩子,對方家長也來電致歉。佢地認真處理,增強我對學校老師教學信心和真正佩服。所以,我相信學校即時處理同管理手法,係整件事上係有立竿見影呢不同效果。

子爵府

回覆樓主:

學校就係社會嘅縮影,
有個點樣嘅社會,就有點樣嘅學校
現實殘酷,弱肉強食,人性如此,
欺凌事件每日發生係呢個社會(唔止學校)
要解決,談何容易

公爵府

除了近來軒仔欺凌事件, 反應出學校不善處理學童間欺凌, 逃離責任; 其實其它國家學校都係一樣, 唔明白點 ...

為了校譽、為了招徠多些學生,學校的當權者,可以去到幾盡?單就軒仔此案,如果軒仔説的是實話,學校與其他家長,良心何在?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

回覆樓主:

過重校譽只係大人心態嘅反映啫
問下自己會唔會成日同仔女強調競爭?
自己會唔會見高拜見低踩?

琥珀宮

已經比高登起左底

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 17-11-25 08:48
我覺得老師立刻正視,小一生不至完全唔怕唔聽敎。再百厭生番,也會收歛一下。例如留下紀錄,好似守行為二 ...
學校做得好。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

brindlewin 發表於 17-11-25 08:48
我覺得老師立刻正視,小一生不至完全唔怕唔聽敎。再百厭生番,也會收歛一下。例如留下紀錄,好似守行為二 ...

唔同手法, 結果就不一樣! 你仔果間有heart好多
放下自在

侯爵府

回覆樓主

依家好多小朋友唔怕老師都係家長做成

我試過跟學校去學童保健時,見到家長當住自己小朋友面前責罵老師收左佢小朋友本簿,老師解釋係小朋友上堂時掛住做功課被收,家長繼續鬧

試問小朋友上堂唔專心,但見父母都為佢出頭,佢點會覺得呢個行為有問題?正如今次既欺凌事件一樣,家長老師都為施暴者出頭,佢點會改過?

大宅

講真我覺的老師一來工作量大,二來而家社會愈來愈現實,我之前有個朋友係做小學成日講學生背景,有父母做律師或者係高學歷勁有錢個堆佢地會緊張d,而家已經無聯絡因為份人認真麻麻,就係識佢先意識到而家有d咁既人做,唔怪之得教育咁樣

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

學校只要喺學生返學第一日開宗明義講明欺負同學有乜懲罰可能被拉坐監等等、訓導時不時課餘巡查、老師時不時同不同學生傾計、老師有愛心又團結,咁應該會少好多呢啲事發生

珍珠宮

之前我也有諗過打比佢父母及同學校訓導主任講,但好多朋友叫我唔好,話小朋友在學校將會受到更多欺凌,其實我只想小朋友返學是學習,不是要和呢啲家教九流的人做朋友,可憐佢父母並不知道佢小朋友在學校的行為如此恐佈

首頁

尾頁

跳至