自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

手指仔 發表於 17-11-25 17:27
帶大量玩具,圖書, ipad,我老細噤大個女第一次搭飛機未到兩歲半,直航15粒幾鐘,上機前勁驚比人趕落機, ...

一定打橫比佢訓
我女7 歲我地都比佢打橫訓
畢竟佢訓都好,我地先有得訓

別墅

回覆樓主:

我啱啱帶左我廿一個月坐左十五個鐘飛機。來回兩程都係下午上機。第一程機佢瞓得好少,不過有卡通睇有玩具玩所以好開又冇喊。回程瞓多左但反而又喊多左。真係視乎佢哋嘅精神狀態。記得帶啲嘢食因為佢哋未必等到正餐,或者飛機餐唔啱佢胃口。同埋水杯因為飛機啲膠杯唔係咁好拎。

侯爵府

回覆樓主

2歲以上有自己位。揀夜機上機便訓

侯爵府

回覆樓主

試過一個帶2個去NY,一個六歲,一個兩歳。
飛之前同佢地briefing, 講要坐十幾個小時先到,只可以留喺飛機度,可能有D唔舒服又悶,但因為有好多人一齊坐,扭計同喊會影響人。如果有咩唔舒服要講俾我聽。
另外帶佢地中意嘅書同玩具,仲有零食;好彩佢地全程睇電視,食下嘢玩下,同埋瞓到覺,加上空姐又特別照顧佢地同佢地玩,所以冇驚無險就到咗。

伯爵府

回覆樓主:

試過,2歲半飛15個鐘,揀下午5點幾機,準備定ipad入定晒佢鐘意既卡通片,仲有貼紙書,零食,陪佢玩幾個鐘,佢又睇下卡通片食下野,上機5個鐘後佢就瞓覺,一路瞓到落機

珍珠宮

回覆樓主:

食完就瞓,瞓醒再食。途中都一覺瞓左10個鐘,之後幾個鐘就玩下,睇下tv,畫下畫,食下嘢,又瞓下就落機啦!

男爵府

回覆樓主:

我俾食開嘅敏感藥,令佢易訓d

伯爵府

回覆樓主

其實點解要同咁細小朋友坐咁耐?

男爵府

ivycwl 發表於 17-11-25 21:54

想去果到咪坐咁耐
無話一定同佢去
經過咁多意見考慮過後都未必會同佢去
自己去算了

珍珠宮

因為要去探公公婆婆!
去探下啲親戚囉!

男爵府

pretty0 發表於 17-11-25 10:09
有無人試過 直航
個小朋友平時好活潑
有咩要注意

由我仔8m 到現在3y. 我成日自己帶佢飛。so far 我仔從未喊過有瞓。有直航(max15hours)有轉机。帶定零食我有買headphones比佢喺睇卡通(2歲時)通常我係零晨机

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉,好似我阿婆82歲,d孫只得我生左小朋友,咁想見曾孫唔通我叫佢老人家坐十六個鐘探我咩,當然我哋後生既返去探佢,始終咁大年紀了當然想每一兩年都見下。

帶小朋友出咁遠門的,多數因爲探親,係人都唔想同小朋友坐咁多個鐘啦。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rayrayus 發表於 17-11-26 08:04
係囉,好似我阿婆82歲,d孫只得我生左小朋友,咁想見曾孫唔通我叫佢老人家坐十六個鐘探我咩,當然我哋後生 ...

係啊,帶住咁細個小朋友,大人都辛苦。
如果唔係探老人家,我諗都唔會諗帶住佢地坐十幾個鐘飛機。 特別我小朋友係好醒瞓,十幾個鐘機最多瞓到1-2個鐘。

翡翠宮

pretty0 發表於 17-11-25 10:09
有無人試過 直航
個小朋友平時好活潑
有咩要注意要問陳恩薇~~~

大宅

回覆 piggip77 的帖子

一係你問下有無親子座位,我聽過朋友講有呢一種,但唔清楚香港航空有無,會貴少少但小朋友可以完全訓低同埋你地空間都大左舒服d,始於長途機大人都攰何況小朋友

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

坐咩機? 最好揀有電視睇嘅機,可以俾佢睇卡通,跟著帶勁多小玩具俾佢,但一定要係新買,佢之前未見過得,喺飛機先攞出嚟,等佢有新鮮感,可以玩耐d. 跟住再帶d貼紙薄(12蚊店有),顏色簿,書,糖。

珍珠宮

rayrayus 發表於 17-11-26 08:04
係囉,好似我阿婆82歲,d孫只得我生左小朋友,咁想見曾孫唔通我叫佢老人家坐十六個鐘探我咩,當然我哋後生 ...

對!除了公公婆婆,仲要探嫲嫲爺爺,仲要係長子嫡孫,點都要飛去見到老人家喎!

珍珠宮

回覆樓主

之前有冇帶佢坐過飛機?我仔1.5-2.5嗰段時間最麻煩,同佢講去遊行佢又吾明,只知坐飛機吾舒服,所以機門一關就扭計扭到落機到3歲同佢洗腦想要旅行就要坐飛機,坐飛機吾舒服,可以食少少糖同飲水就會好

如果坐長途,最好夜機,小孩友習慣早瞓嘅,飛機未飛都可能已經攰到瞓左,一直瞓吾嘈佢,7-10個鐘應該吾成問題,醒左就食早餐、睇卡通片,食下零食,玩下玩具,好快過

珍珠宮

回覆樓主

3歲半飛LA好辛苦,我又大肚,同埋佢認地方認床唔係好訓到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ansonbbb 發表於 17-11-25 13:56
我見過有人係坐坐位間闊些的特級經濟位。。。

Premium econ, 一樣係無得卧訓,佢地咁細粒,坐econ同premium 分別唔大呀。

我3個小朋友,幾個月開始就年年飛,其實唔係想像中咁差,大兩個好ok, 無喊過。係細仔扭過下。

首頁

尾頁

跳至