跳至
[大埔區] 大埔區中學  

首頁

尾頁

大宅

呀仔第一次呈分試中文閱讀失手,我估科中文都係得B. 佢應該係B1中至尾.
本想自行報沐恩+恩主教.
但睇返往年紀錄, 兩間都在同一日面試.
咁我係咪應該只報其中一間?

伯爵府

Fanny_ma 發表於 19-4-13 18:37
回覆 kayen 的帖子

甘又未必,可能有些B1不甘讀微調中中,跑去扣門直資。但我有睇其他貼,原來沙田區直資 ...

大埔有三間微調,但講來講去都無咩人講何郭

係米唔係甘好?

別墅

ngmeingo 發表於 19-6-10 09:50
呀仔第一次呈分試中文閱讀失手,我估科中文都係得B. 佢應該係B1中至尾.
但睇返往 ...

今年都有些人遲到,就是去完第一間in完,再去in另一間。

別墅

ngmeingo 發表於 19-6-10 09:50
但睇返往 ...

我的小孩也是大約B1中至尾的學生, 但又不喜歡王肇枝, 下年學位人數比例估計更低, 我可能都係自行沐恩+恩主教.

大宅

joeywlam 發表於 19-6-26 17:01
我的小孩也是大約B1中至尾的學生, 但又不喜歡王肇枝, 下年學位人數比例估計更低, 我可能都係自行沐恩+恩主 ...

嗯 可以講下點解唔喜歡王肇枝?
我個B1頭至中,佢揀迦密柏雨次選王肇枝,我暗裡就想佢入王肇枝⋯ 你咁講,我窒一窒添

別墅

Nevilleda 發表於 19-6-27 08:53
嗯 可以講下點解唔喜歡王肇枝?
我個B1頭至中,佢揀迦密柏雨次選王肇枝,我暗裡就想佢入王肇枝⋯ 你咁講, ...

査看其他闗於王肇枝的post, 有一個係講得好詳細, 睇完再去校網睇睇, 感覺係主力谷學術成績, 其他方面的發展不多, 我想小朋友可以在中學時期有比較全面的學習, 包括怎樣開始個人獨立思考等, 所以覺得不合適.

禁止訪問

別墅

至愛朱古力 發表於 19-6-27 16:08
咁應該莫壽曾啱你多啲。

係呀,但估計成績只有B1中,自行成功機會唔大,大抽奬又怕多人抽.....

大宅

joeywlam 發表於 19-6-27 13:49
査看其他闗於王肇枝的post, 有一個係講得好詳細, 睇完再去校網睇睇, 感覺係主力谷學術成績, 其他方面的發 ...

竟然係咁,我諗我真係要好好了解大埔呢幾間英中,我可能只留意到表面(emoji) 謝謝你的分享

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

LeoChung_FB 發表於 19-7-16 11:32
回覆 cmyung 的帖子

3322率同救恩相若,屬於Band 2中 學校

今年大埔好多中學都有進步!可能受惠全港成績都好左了!就連羅定邦3322率都高過全港水平,相信救恩收生水平較佳,一樣有顯著改善。不過救恩其實中文一直都不錯,會唔會係英文差啲,所以搞到甘啊?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至