自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己做好?我記得當年自己中文唔洗補習,但係都唔會甘差,都唔明母語係中文都甘差,有75以上我都接受到,去補習又洗一筆錢

珍珠宮

cindy83215 發表於 17-11-26 22:42
無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己 ...

多閱讀

語文的基礎係閱讀

唔係睇一本半本書,係長時間大量閱讀

wcpcelia    發表於 17-11-28 10:46

大宅

無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己 ...

一定要睇書,另多作句

大宅

培養下興趣, 睇下書

大宅

好媽媽勳章

書佢有睇開,查理九世嗰啲,都會日日閱讀,但係作句可能小,因為不嬲做完功課唔會另加補充做,想俾佢有玩既時間,考試前一星期會做補充,可能太小練習,但係加補充又小左時間玩,鄧佢慘如果加補充有推介嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

我女都係四年級,剛剛同佢檢查作文功課,勁求其,我要佢擦哂,同佢一齊重作過!我都要諗下點攪好!btw,我女好like睇中文書,但都係作得唔好,但閱讀理解就唔錯!

男爵府

我有個名師教我,每星期抄十句金句(任何自己閲讀的書),一年半載作文成績必有進步

wcpcelia    發表於 17-11-28 10:47

象牙宮

2024年龍年勳章

cindy83215 發表於 17-11-26 22:53
書佢有睇開,查理九世嗰啲,都會日日閱讀,但係作句可能小,因為不嬲做完功課唔會另加補充做,想俾佢有玩既 ...

試下叫佢每日做2~3句造句,用課本D詞,順便溫埋詞語。

日久見效。

子爵府

回覆樓主:

睇多d小說,唔一定係文學巨著,小朋友鍾意睇咩類型小說都好
我小學都係睇兒童小說,最鍾意睇何紫,一本書裡面有好多個短篇既故事,好啱初試睇小說既小朋友

初期小學作文多數都係70分,後來作文有90分
作文時善用成語都易高分我中學作文成績都係普通,但CE中文寫作竟然拎A,我記得考之前一日睇完細佬本成語書,考試時用左唔少成語

琥珀宮

mrschocolate 發表於 17-11-26 22:43
多閱讀

語文的基礎係閱讀

yes,其實英文都係,唔建議做任何補充練習

子爵府

回覆樓主

男仔金庸、衞斯理,三國、西遊實有一款啱,我個仔有讀寫困難,都係睇咗幾年書,到五年級作文先開始好d咋!

翡翠宮

畀面勳章

要先搵出係文筆問題定內容問題

文筆唔好即係墨水唔夠,要多閱讀儲生字成語及句式

內容問題即係創作力唔夠,平日同佢多講故事,可以口頭上同佢一齊創作故事,做多d腦震盪激活佢腦細胞
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

寫日記! 工多藝熟
放下自在

子爵府

cuccw 發表於 17-11-26 22:56
我有個名師教我,每星期抄十句金句(任何自己閲讀的書),一年半載作文成績必有進步 ...

點先為之金句?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

my_bride 發表於 17-11-26 23:37
點先為之金句?
可以叫小朋友自己揀,或者你揀,覺得鐘意或有用的句子。坊間亦有供作文範文幾好,得閒看看和抄句子。唔駛多,一星期堅持十句。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

試下寫日記

大宅

好媽媽勳章

好多謝大家意見,全部都好有用,希望可以綜合到一套方法適合佢,可能男仔無咩耐性作文,佢英文同數學好啲,但係中文甘差都死,佢睇書又麻煩,何紫嗰啲嫌悶,金庸嫌多字,要睇漫畫版,鐘意睇大偵探福爾摩斯同查理九世既小說,已經買晒成套俾佢,等佢睇多啲,一星期2次圖書館,諗住睇多啲,中文會好啲唔洗去補,點知考到甘差但係閱讀多真係對閱讀理解好左

子爵府

cuccw 發表於 17-11-26 23:45
可以叫小朋友自己揀,或者你揀,覺得鐘意或有用的句子。坊間亦有供作文範文幾好,得閒看看和抄句子。唔駛多 ...

謝謝!

首頁

尾頁

跳至