母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 已經一歲了, 奶量亦開始減....

真係有d 失落感, 前幾天病了, 仲少左.... 我好希望喂到 2歲, 但恐怕好難了, 雖然有存貨, 但始終都有食完的一天 :-( :-(

大宅

Re: bb 已經一歲了, 奶量亦開始減....

曉晴:
原來你都係咁情況呀!
我在bb一歲前不久就開始減產了.
增加奶量的方法都試過好多,但未見起色.

現在是艱苦經營. :-|

不敢肯定能否捱到2歲!
好擔心! :-( :-(

大宅

曉晴
首先恭喜您, 祝bb越大越精靈!
我都有諗過呢個問題。我依家冇再o係公司泵奶, 只係中午o係toilet擠些出來, 放工返到屋企都會脹脹地, 一次過泵會有10oz, 但其實我都驚越來越少!
你地仲有冇o係公司擠奶?

大宅

gigiso,
我仲有在公司泵奶呀, 依然係lunch一次及放工前一次, 但越來越少了, 諗返起以前, lunch 一次過可以泵8-9安, 亦些試過10安的佳績, 到放工仲有6安左右, 但而家......lunch 由8,7,6,5,4安咁, 放工前的有3安已很好了, 好失落!!!

pc9,
乜你都係咁呀, 我以為我係咁o添, 我都有飲魚湯及其他湯水, 在公司飲好多水, 但lunch 泵奶都一d 都唔覺脹囉, 聽說 "梳囉魚" 很好, 你有食過嗎? 但很難買, 同埋唔知佢係點樣的, 真係好驚存貨攞下一支攞下又一支......

大宅

曉晴,
"梳囉魚"聽聞係幾好架, 不過我飲過就.....都無乜分別!! 係好細好細條架, 唔係大條架!! 好似"牛抄魚"可以增奶, 好似撻沙咁架, 你又不防一試呀!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

曉晴 / pc9
我覺得你都唔使擔心啦, 你bb都過左一歲, 需求少左奶量自然都減少, 就算你泵咁多, 但如果bb都飲唔晒咁咪好浪費。之前冰極就係泵太多用唔到, 倒左成二百幾安, 我聽到都心痛啊! 所以我覺得夠用就算了! 況且佢過左一歲, 就算你不在時間唔中一餐半餐飲鮮奶或豆漿都得, 你唔好咁擔心啦!

大宅

gigiso,
我亞媽一天會喂bb 飲兩支 6安架, 兩支都飲晒的, 所以我要每天都要泵 12安出來起碼, 雖然雪柜都仲有存貨, 但一天泵唔到12安會有點失落的, 冰極的bb點解唔飲奶奶呀, 倒左真係好晒呀, 過晒期啦?

mwhcandy,
"梳囉魚"係咪好似手指尾咁上下大條架咋, 每次煲一煲都有幾十條? 我飲過一次咋, 係我個friend 飲開, 佢比左d 我試, 我從來都未見過 "梳囉魚"係點樣, 有一天我媽買左 "梳囉魚"返屋企, 佢話係魚販話呢d 係 "梳囉魚"喎, o個d 魚有成半隻手掌咁大, 有 "倫" 架, 又要開肚, 顏色似石斑, o個款就好似"立魚"咁! 夠竟魚販係咪騙佢呢?

大宅

曉晴,pc9

我都有同樣情況呀.

我個b仲衰, 3week前唔肯埋身食, 我每日放工就pump, 食完dinner又pump, 臨瞓又pump, 出門前又pump, 都係好少奶, 一日夾夾埋埋先得8安, 有時只得5安
我都好唔開心呀, 但又知道一緊張仲少奶.
我都好想一路餵, 我冇得埋身餵, 已經好失落, 見住冇乜奶咁濟, 真係好擔心唔知捱唔捱到3個月. :cry: :cry:

小豆媽

男爵府

ME too ar
我冇返工泵奶的習慣, 基本上只早晚埋身. 上個月bb 12mth, 已明顯見奶量減少. 以前飲魚湯好見效, 但最近都冇咩用.
另外感頭痛的, 係囡囡晚/早仍有索食, 但最近係唔知佢食了幾多?! 最明顯係佢條片, 著好耐都仲好乾唔重咁. 估佢依家成日拿我當奶咀, 只要啜著就滿意. 近日, 我晚上試補幾安奶, 等佢飲一d 先再俾佢飲媽媽的. 第二朝, 條片真係重手左. 唉~ 咁大個bb來奀皮..都唔知講咩好. ?-(
囡囡咁樣食法, 奶量亦開始少, 又見都至少堅持餵了咁耐 (最初以為只能維持2個月咋), 都諗過不如戒母乳 (囡囡太婆同婆婆一定話好~) 但奈何囡囡就偏偏不肯, 每晚咁上下就扭食奶, 呢兩個星期仲學識自己掀高媽媽件衫搵食~ 等我成日同佢講係街唔得咁做.
剛過去的一星期因事要我整日湊她, 結果無時無刻都扭食, 根本不是因肚仔餓. 我唔對住佢就乖乖地, 一但見媽媽就扭. 想戒都唔得, 囡囡的婆婆見到一次就哦一次, 話食人奶痴身, 好煩

曉晴,
梳囉魚好似手指尾咁size或仲細條d, 我係街巿見係一份一份賣. 一份$10-$15都有成至少30條吧. 如要開肚, 真係搞好耐?!

大宅

我幫你地搤到梳籮魚既樣呀, 睇下~

[img align=left]http://fishing.dinball.com/guide/fishes_photos/images/f48.jpg[/img]

大宅

小豆媽,
咁你有冇儲備呀?

alienova,
咁你點解唔泵奶呢? 泵得幾多得幾多囉!
你亞媽同我奶奶一樣, 成日話bb 黐身, 快d 同佢介奶, 真係好煩架, 見一次講一次
乜 "梳籮魚" 真係咁細條架, 係咪白色架? 一份有成2-30條, 咁我諗我媽買的不是 "梳籮魚" 了, 因為有成半隻手掌咁大, 唔通o個魚販自己都唔識? ?-(

Connie00123,
oh, 真係唔該晒你呀, 好細條的魚, 是嗎? 咁真係我個friend 比我o個袋先係啦, 唔使開肚, 就咁煎香 + 木瓜, 係咪好難買架? 你有冇食架?

大宅

曉晴, 係呀, 好細條架, 好似手指尾咁長到, 魚身銀色, 你去買咸水魚個d 魚擋易搤d
我個人認為開肚整d腸出來好d , 係就係trouble d ,但乾淨d ma!

別墅

all: 我早前都成日煲梳蘿魚+節爪, d魚如果係新鮮, d湯係好好飲, 好正 不過唔係成日有得賣架, 我日日行街市, 如果有梳蘿魚個魚佬(買咸水魚檔)會問我買唔買, 不過都係新鮮先好要.

我呀媽教落, d魚用"哨機"裝住在水喉下沖乾淨, "鯨"乾水, 加小小salt落d魚到(煎果時d魚唔會咁易爛), 開wok落油/薑, 大火煎香, 落滾水/節爪(d節爪切大件d, 可以食得番), 滾45mins, 落salt調味就ok喇~.

大宅

曉晴

我就係衰在冇存貨0架, 我真係餐搵餐食餐餐清, 我果6-8安奶, 我會好珍惜咁雪起佢, 比bb做早餐咋.

小豆媽

男爵府

由 曉晴 於 2004-10-18 11:11:51
alienova,
咁你點解唔泵奶呢? 泵得幾多得幾多囉!

bb 平日下午間俾佢太婆湊, 太婆唔鐘意BB食人奶, 泵了都係唔多有用。加埋囡囡一直唔鐘意用樽飲奶奶, 所以自5,6個月大起都冇返工泵奶. BTW, 我都係個LAZY 媽媽啦...
囡囡最鐘意係埋身食, 唔飲樽, 要餵佢飲奶/水/果汁, 要攪太婆的工人到用茶匙仔逐羹餵, 我都服左呢個女. 不過近來學會用奶咀+飲管, 都好了一點。

你亞媽同我奶奶一樣, 成日話bb 黐身, 快d 同佢介奶, 真係好煩架, 見一次講一次

我諗都唔止你同我, 好多媽媽都係要面對家人的壓力. 煩都冇計, 邊個叫佢係自己同老公的阿媽 我的對應方法係'耍太極', 你來我擋。well總之是大家努力!

伯爵府

我d奶都少了很多, 但我囡囡每天只飲7oz, 所以都夠飲
我沒有刻意增加奶量, 順其自然啦
我剛剛先掉了6,7月泵出來的奶, 有d捨不得, 但高興唔洗用儲貨law
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

vivienmak,
一天飲7安, 係咪一次過飲架, 我返工時, 亞媽除左比兩次粥仔外, 一碗 及 半碗外, 再加兩支6安奶呀, 所以都好難追, 原本我買左d 糊仔係要 +母乳比bb 食的, 而家都要用奶米糊了, 到有多剩下時就沖純米糊

alienova,
太婆的年代應該係食人奶架? 點解會唔鐘意呢?

你地有冇比米糊bb 食架, 係純米糊 or 奶米糊呢? 食奶米糊, 會唔會感覺上好似係 奶粉 + 純米糊, 無形中係食左奶粉呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊