跳至

首頁

尾頁

大宅

救世軍慶恩同天主教聖安德肋幼稚園 , 各位媽媽你地會選擇讀邊間K1 ?

本身兩間我都覺得不錯, 但見有個親戚既小朋友係聖安德肋讀, 好un皮又無禮貌, 令我對聖安德肋有d猶豫

大宅

已經收到offer?我鐘意堅安學校環境同有直屬小學

大宅

慶恩收到offer啦, 聖安德肋未, 但慶恩要填回條留位, 所以要諗定點選擇

大宅

回覆 cherriel328 的帖子

面試時聖安德肋話12/3前出信, 慶恩幾時要交留位費?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

cherriel328 發表於 17-11-27 10:41
救世軍慶恩同天主教聖安德肋幼稚園 , 各位媽媽你地會選擇讀邊間K1 ?

本身兩間我都覺得不錯, 但見有個親戚 ...

路過,小朋友唔乖,關學校事?

大宅

MC(TIGER) 發表於 17-11-30 11:12
路過,小朋友唔乖,關學校事?

致路過的人:

如果想撩交嗌, 麻煩過主去第二版啦!

跟手覆埋你呀~ 我覺得關事囉 當然小朋友唔乖係有好多因素啦

我相信任何一個"正常人類"都會將該校小朋友乖與否, 用黎判斷會唔會俾小朋友入讀既其中一個考慮因素既

阿路過的人~ 你要吠就慢慢吠啦 ! 本人不會再回覆一d不正常人類或其分身既任何回應囉!
亦請不用inbox我 ,我亦不會覆架 , 但我會幫你出名囉!

講完
BYE

正常人類上

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

cherriel328 發表於 17-11-30 13:50
致路過的人:

如果想撩交嗌, 麻煩過主去第二版啦!

sorry,我唔係撩交嗌架,你唔使咁嘅。
可能我問得唔好
因為我覺得,小朋友乖唔乖,屋企都好重要。
如果因為一個小朋友唔乖,而放棄左多一個選擇機會,咪唔抵囉

珍珠宮

回覆樓主:

我仔讀聖安,老師有愛心、turnover 少,手冊有家校通訊,如家長有疑問老師會俾電話跟進(星期日都收到老師電話,我真係好appreciate佢對份工咁有heart),天主教教區資源非常豐富,會定期攪親子活動/家長講座,家教會又定期攪學生、親子興趣班

btw, 聖安小同聖安幼唔係龍校,自行都係計分,但聽聞大部份家長會揀翻聖安幼

同埋我都同意樓上jm講其實小朋友乖唔乖,家庭教育都佔好大因素,唔係單靠學校(我都唔係聊交ai )

大宅

回覆 cheung2000 的帖子

請問課程係咪好淺? 有沒有考試測驗?如果考直資小學係咪要外補?
升返聖安小學都係大抽獎? 如叩門是否易些?
謝謝!

珍珠宮

jbbb 發表於 17-12-6 16:14
回覆 cheung2000 的帖子

請問課程係咪好淺? 有沒有考試測驗?如果考直資小學係咪要外補?

我無聽過幼稚園有考試測驗喎...我仔n讀翠茵本地班,k1第一個學期明顯覺得佢講少左英文,好怕自己做錯決定,有外補cambridge oral、phonics, 而家k3覺得佢oral唔錯,好肯講但phonics仲未明

k2上學期開始寫字,以學劵嚟講應該唔算淺(識小朋友讀藍田靈糧,好似k2下學期先開始寫字),有剪報、啟發性功課(圍繞一個topic寫/畫啲相關嘅嘢),總括而言,以學劵嚟講,我好滿意,我仔讀得好開心,但如果你係target直資,私校可能會好啲

用戶要求終止服務

cheung2000 發表於 17-12-6 19:11
我無聽過幼稚園有考試測驗喎...我仔n讀翠茵本地班,k1第一個學期明顯覺得佢講少左英文,好怕自己做錯決定 ...

請問你係邊間中心外補 cambridge oral?

珍珠宮

SuperChanB 發表於 18-6-6 19:37
請問你係邊間中心外補 cambridge oral?

新都城狀學堂

首頁

尾頁

跳至