自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

小女屬 B2..可以報直資中學嗎?
她本身英, 數都屬麻麻..其他的就不錯..
冇咩技能..但對於學校及社會服務都積極,
以家想報直資...但見好多都係收 B1的..
B2 有機會 INTERVIEW 嗎? 另如有幸接見,有咩要注意的?
請賜教,謝謝!

珍珠宮

環保接龍勳章

clara1975 發表於 17-11-27 16:27
冇咩技能..但對於學校及社會服務都積 ...

有好多b2直資中學, 如: 深水埗崇真/王錦輝/培基/培僑/天水圍李兆基/聖瑪加利/聖道迦南.等等
以上band 2aㄧband 2c都可以試下, 唔報連面試機會都冇。

伯爵府

回覆樓主

如之前jm所講有D直資是band2的,當然佢地又唔會主動講話收band2。

若有心儀的,照in。

珍珠宮

報左先,直資多數英中,如果英文好收嘅機會好大

wcpcelia    發表於 17-11-28 10:33

珍珠宮

如果你女屬band 2頭band 1尾,可以試吓band 1直資,博吓。

二樓所述的band 2直,都可以一試。

到時有offer 再作決定。

男爵府

回覆樓主

照報咗先啦~ 得唔得由學校決定
對學生黎講無損失, 如果有得interview仲好, 可以試下見識下

家長最多咪要俾面試費...
我都照幫我囡報直資, 都係試下
我交表時見我前面果份表格, 好似考全級頭10內

我囡都只係band 1尾 band2頭的邊緣人

wcpcelia    發表於 17-11-28 10:34

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

收,直資都有不同级數,可以報D咗岩小朋友level /心儀既再加D勁既直资當面試練習,入到咪當bonus law,加油!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

如果唔介意輸贏,不妨越級挑戰報b1直資,有d全見,俾一百幾十當mock interview都抵。見識下唔同面試模式,可能1:1可以小組,觀摩下對自己都有幫助

侯爵府

英/數麻麻嘅意思係幾多分數先?基本上其他jm所講嘅直資只收b2a/b2b以上,如果分數只有80以下,冇乜機會,唯一可能有機會嘅係聖道迦南

伯爵府

畀面勳章

kkvicky 發表於 17-11-27 21:55
英/數麻麻嘅意思係幾多分數先?基本上其他jm所講嘅直資只收b2a/b2b以上,如果分數只有80以下,冇乜機會, ...
佢冇 80 以上呀...有時仲唔合格...唉... 不過都會照報..睇下有冇得IN 囉....

伯爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 21:39
如果唔介意輸贏,不妨越級挑戰報b1直資,有d全見,俾一百幾十當mock interview都抵。見識下唔同面試模式, ...
我以家都係當 MOCK IN 咁....只係怕連 IN 都冇得IN 姐...

伯爵府

畀面勳章

emibaby 發表於 17-11-27 20:26
收,直資都有不同级數,可以報D咗岩小朋友level /心儀既再加D勁既直资當面試練習,入到咪當bonus law,加油! ...
我心態就係咁...只怕連 IN 都冇份...

子爵府

2023年兔年勳章

clara1975 發表於 17-11-28 08:57
我心態就係咁...只怕連 IN 都冇份...

儍啦,收得你報名費就有得in架啦!

公爵府

請教,甚麼是B1 B2 ?

男爵府

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 21:39
如果唔介意輸贏,不妨越級挑戰報b1直資,有d全見,俾一百幾十當mock interview都抵。見識下唔同面試模式, ...
請問有咩b1直資建議?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

abcbb 發表於 17-11-28 09:03
請問有咩b1直資建議?

港同第一輪全見
http://www.hkugac.edu.hk/en_us/notice/synopsis.html?#synopsis
12月11截止,$50報名費,抵俾啦

侯爵府

clara1975 發表於 17-11-28 08:54
佢冇 80 以上呀...有時仲唔合格...唉... 不過都會照報..睇下有冇得IN 囉....
...

好多只要報就有得見,雖然 interview 可以當練習、見識,我個人覺得都唔好太過漁翁撒網,要照顧下小朋友心理。我兩個仔當年,大仔就好緊張,有D 學校我明知報來都係陪跑,但 in 完知道唔收我仔都好失望(佢地同學之間會互報in 咗乜嘢學校,好多以為有得in 等如有機會);細仔唔緊張嘅,但就係咁,佢同我講,無機會入唔好同佢報,唔揀過就全部有得 in 都唔好報,佢唔想哂時間,非誠勿擾喎

珍珠宮

環保接龍勳章

abcbb 發表於 17-11-28 09:03
請問有咩b1直資建議?

樓上有港同, 仲有滙基(東九龍)/協恩/德望/SPCC/DGS/DBS/St Paul Boys/聖士提反/顏寶玲/英華/李國寳(b1c-b2a)等等

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

clara1975 發表於 17-11-28 08:54
...

有唔合格……可能Band 2 尾喎,你不如在自己小學打聽下師兄師姐大約係你女名次嘅,去咗邊D 直資。升中最重要知道自己成績係乜嘢位置。

伯爵府

畀面勳章

emibaby 發表於 17-11-28 08:59
儍啦,收得你報名費就有得in架啦!
OH...係架? 我意為都要睇下成績係唔係符合要求先...因為 IN 幾百人都要用好多時間架麻...

首頁

尾頁

跳至