自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

Fion_Chan 發表於 17-11-28 09:43
有唔合格……可能Band 2 尾喎,你不如在自己小學打聽下師兄師姐大約係你女名次嘅,去咗邊D 直資。升中最重 ...
會呀, 會再問清楚老師..小女係讀村校的..全級名次位於中間位咁囉..

伯爵府

畀面勳章

katherine.k 發表於 17-11-28 09:01
請教,甚麼是B1 B2 ?
B1 = BAND 1B2 = BAND 2

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 09:06

港同第一輪全見

請問中學係咪香港仔呀?係咪只考DSE? thx

伯爵府

回覆樓主

第一步係報名
第二步係面試
收取錄信之後才有主權去選擇
第三步交唔交留位費

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

melonfans 發表於 17-11-28 10:06
請問中學係咪香港仔呀?係咪只考DSE? thx

係在黃竹坑(海洋公園站行去7-8分鐘),只考DSE

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Fion_Chan 發表於 17-11-28 09:34
好多只要報就有得見,雖然 interview 可以當練習、見識,我個人覺得都唔好太過漁翁撒網,要照顧下小朋友心 ...

所以我話唔好太重視輸贏。如果小朋友怕輸,見得太多會謝。要抱住觀摩心態,去係為熟習、見識、知己知彼,唔好太介懷得唔得。唔好介意我直,成績已決定左80%結果

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實學校都有幫佢哋做preparation,所以interview 無問題。 不過有d學校都要in 家長,如果有去info day, 知多少少學校理念,會好d。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 10:15
所以我話唔好太重視輸贏。如果小朋友怕輸,見得太多會謝。要抱住觀摩心態,去係為熟習、見識、知己知彼, ...

我其實想講11歲嘅人仔已經有自己想法,考試升學對佢地來講係有壓力,唔可以我地做家長一句「當見識囉、見下無損失喎」,就自己揸主意同佢地報,都要同仔女商量下,同佢地分析機會高低、了解下佢地意願。不過點都好,明白自己嘅位置,才可以講策略。

伯爵府

回覆 kkvicky 的帖子

聖道迦南不是全in, 操行吾好 or 主科有不合格已经冇得interview.

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 10:13
係在黃竹坑(海洋公園站行去7-8分鐘),只考DSE

thx

珍珠宮

回覆樓主:

有啲學校都好重視in嗰一刻,會整體去評估一個學生是否適合入讀佢哋中學。

寶石宮

2023年兔年勳章

clara1975 發表於 17-11-27 16:27
小女屬 B2..可以報直資中學嗎?
她本身英, 數都屬麻麻..其他的就不錯..
冇咩技能..但對於學校及社會服務都積 ...

B2報直資ㄧ試無妨
問吓囡囡想讀什麽中學
雖英數麻麻, 如中文好係亮點
有幸interview, 要睇學校點揀學生準備

男爵府

gracelam 發表於 17-11-28 09:40
樓上有港同, 仲有滙基(東九龍)/協恩/德望/SPCC/DGS/DBS/St Paul Boys/聖士提反/顏寶玲/英華/李國寳(b1c-b2 ...

我上年玩完呢個游戲,咁既band呢d學校唔駛諗,但in佢可以當練習。我覺得易入英中自資係林大輝

男爵府

回覆樓主

樓主,我上年玩完呢個游戲,咁既band呢d學校唔駛諗,但in佢可以當練習。我覺得易入英中自資係林大輝,但記得吹自己對藝術和運動好有興趣,佢地重設計,有獨立時裝設計室

王國長老

bb130505 發表於 17-11-28 12:48
我上年玩完呢個游戲,咁既band呢d學校唔駛諗,但in佢可以當練習。我覺得易入英中自資係林大輝
...

林.....不如抽獎算了

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 12:50
林.....不如抽獎算了

如果要英中直資,成績差,咁都無咩好簡啦,當年班主任叫我唔好博抽獎,有數據睇架麻

王國長老

Fion_Chan 發表於 17-11-28 10:25
我其實想講11歲嘅人仔已經有自己想法,考試升學對佢地來講係有壓力,唔可以我地做家長一句「當見識囉、見 ...

無論做咩事情,要把握每一個機會去裝備,機會唔係個天跌落黎要靠自己把握
就似我女考DSE oral,之前學校都要預習好多次,聯校又做,出面公開又有。點解要預習咁多次?因為要從經驗中學習。
明知係越級,抱正面心態,輸咪輸囉。小一版有家長講得岩,做人要學會輸得起。無唸過會過關又哪來失望?

如果只報自己想報又合適果幾間(或只報自行),一入修羅場,你嘅對手已經磨練成大樹了,自己仲係一條小草,蝕底呀!

又當然,凡事都係有代價。犧牲左返學時間、溫習時間,係真嘅。所以只能適可而止

珍珠宮

環保接龍勳章

bb130505 發表於 17-11-28 12:52
如果要英中直資,成績差,咁都無咩好簡啦,當年班主任叫我唔好博抽獎,有數據睇架麻
...

林大輝始終係揀過晒嘅band 3生, 品流冇抽入去嘅官津中學咁複雜, 而且又係英中。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

gracelam 發表於 17-11-28 13:04
林大輝始終係揀過晒嘅band 3生, 品流冇抽入去嘅官津中學咁複雜, 而且又係英中。
...

我都諗緊林大輝直吾直得放棄抽獎
我覺得林好過B3學校
最慘小兒是2C-3A
博吾博好呢

男爵府

gracelam 發表於 17-11-28 13:04
...

係呀,有人講過,直資、私校d學生,衰極有普,起碼父母未放棄佢,肯駛錢。

首頁

尾頁

跳至