跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我仔仔係思博讀N, 讀得好開心, 老師同校長都好有愛心, 語境日日有Net教, 都唔錯!今年重有學生考入女拔, 派位唔錯!
但之前好似有得罪ㄧ位家長, 所以BK上不停抹黑!
其實讀過既家長, 都對思博好滿意......

別墅

我係思博用家,絶大部分我識既思博家長都覺得思博係一間好學校,我哋覺得網上有打手惡意中傷思博,不過唔想同佢爭論喇,因為事實勝於雄辯,今年升小成績有目共睹,呢啲冇得呃人,有入女拔萃,真光,英華等等呢啲出名小學,我自己就覺得好滿意

至於外補,其實我識好多讀名校好似st cat, kV, lh 等等,都有外補喎,有外補就等於學校唔好?係每個家長要求不同啫。思博升小成績亮麗,我唔相信只靠外補學校冇功勞囉,而且我識既家長多數都冇外補

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

goretti115 發表於 18-4-17 14:02
回覆 rudothk 的帖子

有,N PM班

細b 11月今日都收到信收左n PM班啦!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 RadarBoy 的帖子

近排見到一有思博的post,就會有人出黎比負評,本人唔係想嗌交,亦唔係偏幫學校,我只係將我見到既事實講返出黎。

我都係用家,阿女讀N,仲有細佬跟尾,我都有爭扎過K轉有學劵既幼稚園,但考慮過綜合因素,都係會原校升K,上年interview時,我都有問學校,學校有講N班只會中英上堂,K1開始會加插普通話,K2開始會行英普。

阿女初初好驚外籍老師,一見到就會縮,上左1年N班已經唔怕,可以同外籍老師簡單對答,屋企無人同阿女講英文,但阿女英文發音都好清楚,真係英式發音,我相信係學校教既。對於1個2歲小朋友,我唔會要求佢講到識飛,答錯都唔緊要,最起碼佢唔怕講、唔怕同人溝通。

阿女日日放學返黎都好開心,好鍾意返學,成日唱歌,有時我女都會同我講返學校的事,有時我都會打返學校問班主任求證事件的真確性,怕小朋友仲細會亂講,學校回覆初初係會亂講,但返左半年學已經無亂講,即反映我女表達能力無問題。

AM每班大概廿人,PM每班大概十人,N班有中、英各1班主任 + 1助教,我覺得師生比例唔算高。

學校始終係新校,行政有時係亂少少,我都有打返學校反映,學校亦有跟進,唔影響教學既話我覺得問題都不大。

只係上左1年N班,睇到佢不斷既成長,自理好左,學校仲幫手同阿女介埋片,語言發展正常,我已經滿意收貨。

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

EasyWoman 發表於 18-7-20 22:22
好明顯有人又喺度講大話,明明一班得两個老師,點解作到話一班有三個老師?
...

唔該你睇清楚我既內容, 2個班主任 + 1個助教 !!!!!

我無需要同你爭辯,我只係講我見到既事實。

大宅

EasyWoman 發表於 18-7-10 11:41

6月2放榜,13號畢業禮,11日就可以整理好學生嘅升小資料 ...

我係用家
剛畢業 可以答你場刊資料,學校係有效率取得升小數據,不過也理解你懷疑可信性,每人總有其原因
家長間都忙著處理升小同埋本身應該好少提bk,個人覺得,學校係新校,升小成績好,要喺區內立一席位,難免會招人話柄。
眼見一直有post負評學校,通常講返少少公道說話又會被話係打手。
只可以講,其實大家也清楚每間幼稚園也有其不足之處,只係視乎可否符合家長的要求,與其點名放大別人的缺點,我會覺得不如想清楚自己的初衷,同學校理念是否配合,夾唔到嘅係咪一口咬定係學校問題?相信總會搵到合適嘅學校。

禁止訪問

洋房

EasyWoman 發表於 18-7-26 10:35
我當然有睇清楚你個帖啦,因為我怕你俾人呃,又或者你呃人,所以要問清楚。

你咁講即係話"助教"唔係老師 ...

原來真係有人又講大話! 我問過教育局,佢地話全校只有15個教師。以學校每级2班計,即係8班,每班只有2個老師, 所以師生比例1:10以上,係真嘅。

前個排睇國內假疫苗報導,有人話一個大話被揭穿,呢個一定唔係第一個大話。睇番D討論,D負評有証有據,全部都係真事,反而個D俾好評嘅用家就處處犯駁,大話一個冚一個。

本來學校收左我個B,唸住近屋企,N班冇所謂啦。不過唸唸下,决定去第二間。間學校好唔好,校長好唔好,有冇愛心真係好緊要,唔應該只唸自己方便。

大宅

PetPetBoy 發表於 18-8-10 20:42
原來真係有人又講大話! 我問過教育局,佢地話全校只有15個教師。以學校每级2班計,即係8班,每班只有2個老 ...

呢兩個月通常係net嘅接期,有部分會放假返英國,也有部分會新請
可以留意返教育局嘅data係幾時更新?

首頁

尾頁

跳至