自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

HSBC Card Card:

4月1日起, hsbc 金/普通卡BILL PAYMENT wont get point anymore !!!!!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁即係張卡可以cut la 轉miles又加, transfer fee又加, 咁邊張咭做bill payment可以有分儲
原帖由 dennisy 於 09-2-25 21:18 發表

4月1日起, hsbc 金/普通卡BILL PAYMENT wont get point anymore !!!!!

複式洋房

Platinum
原帖由 lestat 於 09-2-25 21:25 發表
咁即係張卡可以cut la 轉miles又加, transfer fee又加, 咁邊張咭做bill payment可以有分儲

男爵府

咁邊張咭做bill payment可以有分儲? 我都想知!

洋房

咁轉用現金回贈D咭係咪會好D?

複式洋房

most cards still have rewards on bill payment for now. but very soon.. this will be history..

here is an example.

【明報專訊】美國 運通周一表示,面對信用卡壞帳風險上升,公司已向美國部分欠下卡數的信用卡持有人,提出一項自願計劃——若這些客戶同意即時繳清欠款及中止戶口,他們便可即時獲得300美元 (約2340港元)現金回贈。運通發言人重申,有關計劃並不是所有客戶適用,該公司也不會披露到底多少客戶接到有關建議。「我們正研究多種方法,根據客戶的整體信用水平來管理信貸風險。」

今次美國運通鼓勵客戶「斷卡」,顯示運通受全球金融海嘯衝擊,也要設法降低本身的壞帳風險。以往信用卡公司為增加市場佔有率,一般會透過送贈品或現金回贈,吸引消費者登記成為卡主。美國運通一向主攻中產和富豪市場,但近年也開始向收入較低者提供信用卡服務,惟公司去年第四季業績大倒退,主要涉及壞帳及民眾減少消費。為控制壞帳風險,美國運通據報已減少部分卡戶的信貸額,並減少接受美國客戶的新申請。公司希望一連串開源節流措施,可在今年節省18億美元(約140億港元)。路透社

原帖由 jess2008 於 09-2-25 23:02 發表
咁轉用現金回贈D咭係咪會好D?

大宅

我在 statement 見到果段野仲以為攪錯, 諗住唔理, 原來是真的不計分啦.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

男爵府

一向都愛用HSBC卡PAY BILL.
我估恆生好快又會咁
咁東亞仲有無分呢

男爵府

How about 白金卡?

男爵府

好媽媽勳章

白金咭呢???

禁止訪問

複式洋房

白金卡 ok

伯爵府

原帖由 dennisy 於 09-2-25 21:18 發表

BILL PAYMENT - online payment on water, electricity etc ??

別墅

too bad.....

大宅

原帖由 dorchiu 於 09-2-27 15:04 發表

BILL PAYMENT - online payment on water, electricity etc ??

無啦, 咩都無啦, 要簽賬有存根果 d 先有分呀.

我都係 水, 電, 煤, 差餉, 保險 全部都用佢做 online payment, 4月份轉用第二間交 lu
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

大宅

佢想谷D 人申請白金卡?

男爵府

東亞有分儲; 我自己申請了, 用來交雜費!

原帖由 ahbebe88 於 09-2-25 22:56 發表
Don't worry!Be happy!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

東亞信用卡好似要收年費, 以前有得轄免, 而家好似冇, 我家姐月初已經cut咗張卡.

原帖由 chingbb 於 09-2-27 16:07 發表
東亞有分儲; 我自己申請了, 用來交雜費!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我用緊中銀都可以儲分, 不過唔知遲的會唔會改呢

原帖由 ahbebe88 於 09-2-25 22:56 發表

男爵府

我申請個時唔需要年費! 如果在網上申請, 仲有另一張$100的信用卡(即是比$100你碌); 你可以上網睇睇!

quote]原帖由 諺諺mum 於 09-2-27 16:24 發表
東亞信用卡好似要收年費, 以前有得轄免, 而家好似冇, 我家姐月初已經cut咗張卡.

[/quote]
Don't worry!Be happy!

首頁

尾頁

跳至