自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我見我小朋友學校攞獎的來來去去都係嗰d小朋友。
你哋小朋友學校嘅情況係咪一樣?
無攞開獎的小朋友好似好難有獎。

別墅

happyhome2009 發表於 17-11-29 22:44
無攞開獎的小朋友好似好 ...

通常學校會㨂D品學兼優的好學生去參賽,咁其他學生連報名表都冇就當然冇機會攞獎,本身我都想幫我小朋友參加,但一定要經學校報名,但學校一早已派左報名表俾某D學生,我又唔好意思問佢攞表,其實有D遺憾,出年要主動D打去學校問佢攞表先得

男爵府

happyhome2009 發表於 17-11-29 22:44

因為聲線、感情表達、在台上的自信是有七分與生俱來的。。

公爵府

我仔參加左!比佢段練下0k嘅!

珍珠宮

我個志在參與,老師好寬容

珍珠宮

回覆樓主

我地學校係問邊個學生想參加,舉手就有表。
至於攞開獎既成日攞,都係。有d學生有過經驗,係愈戰愈勇既。
評判亦年年唔同,場場唔同,佢揀你入三甲,都唔會知你往績架嘛。人地實至名歸的。

水晶宮

在朗誦節 攞開奬果d小朋友 係幾乎乎年年都三甲以內, 因為佢地係有果種聲線、咬字、神緒。其他小朋友如只係偶爾參加, 少有一撃即中, 就是因為缺少咗以上的 特質。
有d 學校就是專挑上述的攞奬常客去參加朗誦節; 有的學校就沒所謂, 會幚學生報名, 但不會提供訓練

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

老師連續兩年都揀中我仔,原因係我仔膽小,俾個機會佢練下膽

男爵府

birdbird 發表於 17-11-29 23:20
在朗誦節 攞開奬果d小朋友 係幾乎乎年年都三甲以內, 因為佢地係有果種聲線、咬字、神緒。其他小朋友如只係 ...

同意係有果種聲線、神緖和表達。。因為見過2個就算轉戰ㄧ百人以上的演講比賽,决賽有五、六個評判,也能拿到三甲的。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我女就係經常攞獎果d
我同意,聲線膽量表情,真係天生。我女夠膽死同同學hehehaha到上台前一秒,一上台就變臉黎料
而且校際高手(包括其他高手),根本一年到晚大大小小朗誦比賽都撞口撞面。一睇個人名表已經知有咩人出賽贏面大唔大。咁比較起一年先報一次校際嘅,經驗當然豐富好多

子爵府

去現場睇過比賽就知,要好有技巧,有經驗,先可以幾十人之中入三甲,同埋同唱歌一樣,天份都重要。

翡翠宮

畀面勳章

好多朗誦節得獎常客都係有專人訓練的,學校老師又好,自聘老師又好,總之唔會冇料到。

純粹練膽,背書當係朗誦的同學,自然難贏
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

所以這類比賽我覺得好無聊

公爵府

回覆樓主

我嗰間都係任你自由報名,我就抱志在參與,練大個膽同見識一下既心態

翡翠宮

畀面勳章

skmibb 發表於 17-11-30 07:12
所以這類比賽我覺得好無聊
難贏就無聊?願聞其詳
日日是好日

寶石宮

回覆樓主:

我女學校自由參加

大宅

回覆樓主:

多左自由参加。以練膽為名出賽嘅也有。計獎,又只小组計,拿獎易過我們细個

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我女今年第一次參加,係我自己同佢train既,因為學校冇提供訓練,所以冇獎拎係正常。
志在俾佢試下,攞下經驗,同意得獎既小朋友真係實至名歸,因為佢地真係好好聽,表情同動作都好好

大宅

虎到金來勳章

castle100 發表於 17-11-29 23:00
我仔參加左!比佢段練下0k嘅!

same here

大宅

回覆樓主

我個小朋友都有參加,學校自願性參加,無强迫,練下膽量都好,望住成班人朗誦係需要勇氣!佢雖然得唔到冠亞季,但有優良成績已經very good!

首頁

尾頁

跳至