自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

你係家長的話咩野都唔好做, 大人根本幫唔到

珍珠宮

emilylam 發表於 17-11-30 09:03
謝謝你,但越反駁會唔會越中計?

唔贊成忍,爆seed係最佳方法,學校職場都一樣得。 我試過,好work

子爵府

clarawuwu 發表於 17-11-30 09:23
你呢個改花名(被改名者唔願意,唔開心)case, 我有類似經驗可以分享解決方法。係有次見到該名多口同學同佢媽 ...

多謝你!好彩我仔睇得開,佢冇咩心理問題,如果佢呢件事上面佢影響我小朋友心理心智,我先會出手,否則我唔會幫人教女
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

emilylam 發表於 17-11-30 09:10
之前就是搵左老師,令d同學更欺凌佢,覺得佢搵老師做擋箭牌,衣家言語欺凌佢囉
...
咁老師做唔到有壓力俾欺凌者。我會同個仔/女一齊返學,直接搵班主任,訓導組老師,臉對臉大家溝通,俾學校知道要做野。
唔可以姑息校園欺凌者。要佢地知道欺凌人係要付出代價。

水晶宮

薯圈 發表於 17-11-30 09:34
唔贊成忍,爆seed係最佳方法,學校職場都一樣得。 我試過,好work
...

點爆seed?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

薯圈 發表於 17-11-30 09:34
...
yes!所以,我都話零容忍,要反抗,大力鏟爆佢一鑊甘既。

子爵府

避唔係上策. 有好多人都好口賤. 你唔反駁. 見你好烚, 會繼續追住你黎話.!!
佢同學點話佢先? 粗口?

我個case易D搞.. 我個仔小二, 係補習社都比中學二生. 言語欺凌. 話我個子係 ‘智障” !
我先解釋點解佢會咁話你先. . 因為乜乜乜乜啦!
雖然話咩把口生係人地度.. 但我個仔小二咋, 我做亞媽會正視呢個問題! 我先同補習社講, 我既底線係乜. 言語欺凌我接受唔到. 你唔搞點呢個問題,我只會退唔補, 同 同定佢家長講, 佢個仔把口仲係咁.我會直接向佢學校投訴.! 補習社都識做.. 我個問題都解解左.

公爵府

回覆樓主:

我有日係facebook到見到。可以試下
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=606860522771548&id=566026540188280

大宅

回覆樓主:

樓主希望你小朋友既事可以快d解決,身心都唔好做成不必要既傷害

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢口才好嗎?
口才好, 練下嗌交大法, 好似星爺咁。
如口才欠, 性格較內向, 可能轉校好D
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

超級特務 發表於 17-11-30 10:02
佢口才好嗎?
口才好, 練下嗌交大法, 好似星爺咁。
如口才欠, 性格較內向, 可能轉校好D ...

佢都試過同人鬥嘴,但唔夠人哋鬥,因幾個人一齊鬥佢一個

水晶宮

wlhbee 發表於 17-11-30 10:01
樓主希望你小朋友既事可以快d解決,身心都唔好做成不必要既傷害

謝謝你

水晶宮

回覆樓主:

謝大家意見先!發覺大家意見大致分為0兩種:
1,完全忽視法,等對方無癮收手
2,爆seed, 以強者站在對方面前等對方收斂

兩個極端做法,相信兩個方案都有成功例子,可能都要睇埋對手是如何,出嚟嘅反應結果都唔同

子爵府

emilylam 發表於 17-11-30 10:14
佢都試過同人鬥嘴,但唔夠人哋鬥,因幾個人一齊鬥佢一個

教亞仔講:
.. 街市買餸咩?

你幾個人圍住我一個講. 咁冇得講啦?!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

今早在FB 睇了"星期三檔案" , 講及一位乖巧既女同學, 被同學欺凌。開頭係幾個同學, 後來係全班同學都孤立佢。原來同佢FD 既同學仔, 因為一行近佢, 就會被人蝦埋一份, 所以佢地都唯有離棄呢個女同學。
日日處於咁既學習環境, 個女仔好唔開心, 甚至自己拔自己頭髮.....
睇到呢度, 我都忍唔住落淚。
媽媽開頭都有同佢老師講, 但老師覺得, 點解人人都冇問題, 係你有?
媽媽搵老師都幫唔到手....
於是只好教個女, 無視佢地, 唯有忍囉.....
後期發覺個女忍到,已經無哂自信, 樣樣都啞忍, 逆來順受。佢唔想個女再係咁落去, 於是同佢轉校, 女女現在好多了, 開朗多了。

唔係話一有咩事就轉校。
但你要留意返小朋友既心理狀況, 如果一直落黎解決唔到, 都真係唯有轉校。
好過最後冇了個小朋友。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

quincy00 發表於 17-11-30 10:26
教亞仔講:
車.. 街市買餸咩?你幾個人圍住我一個講. 咁冇得講啦?!

佢話,就算出聲唔出聲,都會被人講,出聲又話佢串唔出聲又是串

水晶宮

是是但但 發表於 17-11-30 10:36
今早在FB 睇了"星期三檔案" , 講及一位乖巧既女同學, 被同學欺凌。開頭係幾個同學, 後來係全班同學都孤立佢 ...

agree...

子爵府

emilylam 發表於 17-11-30 10:37
佢話,就算出聲唔出聲,都會被人講,出聲又話佢串唔出聲又是串
呢D係說話技巧.
人地串你. 唔好下下串返人.
諗下. 有咩說話. 輕輕帶過..

例如: 人地串你, 你覆人 :
哦.. 講完喇?
係咩?
好好笑咩?
你個樣仲好笑啦
你好仲意串人架? 講完未?

大宅

emilylam 發表於 17-11-30 08:39
同情你,言語欺凌等同一把殺人嘅刀,可以好可怕
係坐附近,申請調位? 佢唔敢講
...

同老師社工講 要正視

子爵府

emilylam 發表於 17-11-30 09:03
謝謝你,但越反駁會唔會越中計?

唔反駁情況無變⋯ 為何唔試下?最壞都係情況不變,好過自己啞忍。

首頁
12345...6

尾頁

跳至