自由講場

跳至
...  

首頁

尾頁

珍珠宮

emilylam 發表於 17-12-2 01:29
無用的,用口同佢講道理又好,叫佢俾返你都好,佢都係繼續做,好討厭! 至於身體一些接觸,佢點都係整下你 ...

唯有盡量收埋哂啲嘢,俾佢攞咗尤佢玩尤佢拋一輪,無人理佢,佢無癮可能會停。欺凌人都係想睇對方受辱後果種無助,令自己有快感,忍得到無反應,可能會停手。

女仔就試過爆喊,喊到癲咁,嚇怕佢哋,但男仔又好難用哩招。

大宅

回覆樓主:

同意之前有jm話,到大左依然有種不能磨滅的傷痛。

我自己中學都比同學排斥過,叫我一d好難聽既外號。我唔識處理,所以當時只係冇理佢地,但其實自己係好驚的。情況都持續左年幾兩年,欺凌者sss先收手。

我個case係欺凌程度唔算嚴重但時間持續。大個左我從來都唔想講起中學時代既事,但宜家諗返如果當時身邊有人支持我,分折事情,我心理上應該會好d,識面對同將呢個陰影減低d。

如果欺凌情況不是十分嚴重,係要靠子女自己跨過。但家長都需要給予支持,從旁協助及聆聽心事。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

試下同老師講,睇下處唔處理啦

我仔小學時,老師唔多理,因為學校無記過既機制

而家中學,學校嚴,老師又關心學生,唔洗阿仔投訴,老師會收風,跟住罰同學抄 或 寫反思,嚴重既就記缺點

珍珠宮

emilylam 發表於 17-11-30 08:22
我都是咁同佢講,佢話避佢哋都是追住佢嚟講,繼續言語欺凌

唔俾反應,如影埋身應向老師/社工舉報,在見證下,“不實”謠言就更有力回應澄清啦!

另外參加其他活動,跨班跨級認識其他同學做朋友,社交圈子擴大,不是每個人都人云亦云的。

多關心佢,加油。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

依家同老師講都冇乜用, 因為D老師根本幫唔到手 , 咁就要睇下你個仔唔夠膽發一次爛渣, 仲要嘈到大大鑊, 依家D所謂學生,你唔兇佢根本佢哋唔識驚, 咁到時D同學先至會知你個仔有幾不滿, 同埋老師先至會正視呢D問題, 你估佢哋唔驚學校會出事㗎
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大人返工唔開心都轉工啦, 佢讀緊書, 你唔幫佢..佢硬受

唔好煩啦, 轉校啦,
可能自己不知不覺間, 得罪左人自己唔知啫
知道自己有乜問題改左佢, 重新開始
我又唔信間間學校都會得罪人, 可能轉校後會識到新朋友好好多呢

欺凌呢家野, 可以好恐怖,
到時小朋友頂唔順, 睇唔開就大鑊, 後悔都返唔到轉頭

你到底怕轉校麻煩, 定怕冇左個小朋友?

水晶宮

selinako^^ 發表於 17-12-2 11:38
大人返工唔開心都轉工啦, 佢讀緊書, 你唔幫佢..佢硬受

唔好煩啦, 轉校啦,

我唔怕轉校,係怕佢性格咁樣去到邊都是咁,我想教佢點改變自己,唔好中人計,要學識睇人揀人做朋友,我講佢又覺得我煩,覺得我講嘅嘢誇張...根本佢太單純,未去到嚴重都唔知咩事 我已經不停洗佢腦

侯爵府

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1695381497198989&id=100001814653148
睇睇有無用
其實真係要自強
衰人通常會搵好玩同弱者嚟玩,有威嚴但唔挑機唔野火就機會少d.要訓練身體語言

侯爵府

回覆樓主:

(轉載)
校園欺凌零容忍 治療師教小朋友機智擊退欺凌者

12:42 2017/11/24

屯門小一學生軒仔疑遭兩名同班同學欺凌,男同學將鉛筆插入其右耳,令擦膠粒留在耳道,女同學則兩度用手指「篤」左眼,致微絲血管爆裂,事件至今仍在調查中。

校園欺凌事件時有發生,父母可否及早教育孩子,避免受到校園欺凌?「新領域教學及治療顧問」雷珊珊(職業治療師),把澳洲專家 Helen Davidson 的著作《Helping Kids Become Social Heroes》及其澳洲課程引入香港﹐教5至12歲小朋友的家長,掌握教育孩子面對戲弄及認識自己情緒的方法,並建議父母用3A招式教子女面對戲弄。

1. 同意(Agree)

當有人用言語挑釁,例如︰「你條頸咁長?你正一長頸鹿!」可以教小朋友正面回應︰「係呀!我條頸一直係長,咁便可以望高一些!」

解讀︰表示同意令大家找到下台階,同時令對方知難而退,更有可能因此打破隔膜,搭番膊頭。雖然用這招主角要懂自嘲,但卻可以立時把戲弄轉化成和諧。

2. 詢問(Ask a question)

當遇到有人留難時,掌握對方留難你的同一條問題去反問對方。例如︰「你時時望住本書,正一大書蟲!」孩子可反問︰「你們不愛看書咩?」

解讀︰詢問句法可以令對方轉移視點,反觀自己問題。

3. 叫停(Ask to stop)

叫停是當戲弄已去到有傷害性,當事人要喝止。挺起胸膛叫停,保護自己免受傷害。

解讀︰小朋友日常生活也要懂視察形勢,若感受到對方充滿挑釁,便要明確叫停戲弄。

學會身體語言

雷珊珊強調,當面對戲弄,小朋友身體語言也很重要。例如被欺凌時應有如下姿態:不乞求、不發怒、不恐嚇、不表現傷心等。

同時應教小朋友多練習以下步驟,包括︰挺起胸膛、雙肩向後拉;把雙手垂直放在身體兩邊;並與欺凌者保持 3 秒眼神接觸;繼續向前行及不再回應對方等。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emilylam 發表於 17-12-2 13:40
我唔怕轉校,係怕佢性格咁樣去到邊都是咁,我想教佢點改變自己,唔好中人計,要學識睇人揀人做朋友,我講 ...
宜家呢間學校被欺凌---> 係事實
轉校你怕佢性格咁樣去到邊都是咁---> 呢個係假設性

要洗腦, 轉校新環境先再洗啦

子爵府

clarawuwu 發表於 17-11-30 17:56
我將你女情況同我屋企個高中生講,佢聽完之後俾意見係“轉校”。佢話如果已經做晒向老師投訴,又有反抗,但 ...

Agree

男爵府

emilylam 發表於 17-11-30 08:13
中學言語欺凌如何處理?

你同佢講,你越顯得介意人地講得越開心,你唔俾反應佢就得,佢再繼續講,就一句'哦'咪得,講講下無癮就會唔講

伯爵府

回覆樓主

之前睇過一段片,一個外國人分享bullying, 話被bullied 的人越激動,傷心, bullies班人就越開心。所以,例如佢話你好樣衰,victim 就回應, 係咩?你又真係靚過我!佢地話你好臭, 你就答, 咁我晏D去冲涼...之類,總之唔好俾人激到,自然bullies 就覺得唔好玩

你Facebook search: how to stop bullying 就見到

伯爵府

apple220 發表於 17-12-2 21:45
之前睇過一段片,一個外國人分享bullying, 話被bullied 的人越激動,傷心, bullies班人就越開心。所以,例如 ...

記住只要自己夠Resilience! Strong! Tough! 冇人可以傷害到

首頁

尾頁

跳至