跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

WingniBB 發表於 18-1-4 00:20
我哋都打算2019年去悉尼,同大家一樣,為咗下一代。
到時有多個照應.
我2019年年中會去悉尼. 個細路2020年頭入學讀KINDERGARTEN.

大宅

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...
我2019年中會去悉尼, 個小朋友2020年入學, 已定好會喺EASTWOOD住.
而家諗住今個月QUIT咗自己本來自己嗰份工, 去做一定我從來都冇諗過既工, 例如餐飲業, 因為嗰邊易搵工啲.

我都想知點PLAN, 同埋幾時要寄埋啲嘢去, 貨運公司揀邊間. 去到大家會搵啲咩做?

大宅

BabyQQ~ 發表於 18-2-3 00:47
大家有乜會帶去又有乜會 pack 左運櫃呢? 有冇人知Sydney enroll 小學需入學幾耐之前要報? thx!
...
我SEND咗EMAIL去問間小學, 我個B 2019年11會夠5歲, 可以入讀2020開始的KINDERGARTEN, 一般都可以喺2019年6月開始申請. 如果你住嗰區有啲好既PUBLIC SCHOOL, 佢一定要收你的, 所以你一係先搵咗學校, 咁再諗住邊區. 如果冇乜所謂, 咁就隨心就可以.

別墅

回覆 hkwai222 的帖子

如果肯放下身份, 嗰邊一定找到工作eastwood 都幾貴下喎, 兩房起碼過AUD80k?
我都係為下一代, 最快2010動身。
我就一定先選區, 嗰邊public school應該差不多, 但求讀書開心就得

大宅

ozleung 發表於 18-2-22 16:39
回覆 hkwai222 的帖子

如果肯放下身份, 嗰邊一定找到工作eastwood 都幾貴下喎, 兩房起碼過AUD80k?
其實我都想知道, 澳洲有邊啲真係HAPPY SCHOOL, 因為而家好似好多小學好多ASIAN, 佢哋嚟到澳洲讀書, 家長係為子女瘋狂補習, 我唔想見到呢個情況呢...

大宅

hkwai222 發表於 18-2-23 18:35
其實我都想知道, 澳洲有邊啲真係HAPPY SCHOOL, 因為而家好似好多小學好多ASIAN, 佢哋嚟到澳洲讀書, 家長係 ...

唔好去 Sydney, 冇咁多中國人嘅地方就冇咁多怪獸風氣.

複式洋房

highfive 發表於 18-2-23 21:15
唔好去 Sydney, 冇咁多中國人嘅地方就冇咁多怪獸風氣.
我阿女都怕係讀唔到書嘅人, 佢受唔到怪獸壓迫嘅, 所以我都唔會考慮太勁或太多亞洲人嘅學校.

男爵府

hkwai222 發表於 18-2-23 18:35
其實我都想知道, 澳洲有邊啲真係HAPPY SCHOOL, 因為而家好似好多小學好多ASIAN, 佢哋嚟到澳洲讀書, 家長係 ...

糸呀!d 朋友糸咁叫我個仔試下考Brisbane state high school , 我都好怕

shuhaha    發表於 18-3-25 15:59

大宅

BabyQQ~ 發表於 18-2-18 12:09
我打算將一部份衫, 書等寄平郵, 其餘(冬季衫,電腦, 壓力煲, 麵包機)跟身飛, 因我打算5帶傢俬.

HK Post off ...

Sydney 冬天溫度 雖然普遍比香港低, 但唔算太凍 ,相反 香港 更覺 寒風刺骨!

大宅

ptm 發表於 18-2-27 16:49
糸呀!d 朋友糸咁叫我個仔試下考Brisbane state high school , 我都好怕
Brisbane State High 是很谷的嗎?朋友都叫我入west end state school, 話入到brisbane state high 機會大,但我過到嚟都係想愉快學習喎

大宅

其實有幾多位朋友呢一兩年準備過去澳洲定居架? 不如開個 W_T_S 或 T_G 谷, 大家互相幫助一下, 或者有冇人已經開咗? 係就加埋我, 謝謝啊~~

大宅

hkwai222 發表於 18-3-25 18:33
其實有幾多位朋友呢一兩年準備過去澳洲定居架? 不如開個 W_T_S 或 T_G 谷5, 大家互相幫助一下, 或者有冇人已 ...
好呀,我哋都準備過去😎

大宅

shuhaha 發表於 18-3-25 23:32
好呀,我哋都準備過去😎
不如開個T_G谷, 因為未必個個想DISCLOSE自己個電話號碼, 如果大家準備呢一兩年內過去澳洲, 咁大家PM我, 如果有幾條友想開就開啦.

男爵府

shuhaha 發表於 18-3-25 16:00
Brisbane State High 是很谷的嗎?朋友都叫我入west end state school, 話入到brisbane state high 機會大 ...

朋友說,都有少少谷la.

複式洋房

我2018年6月尾過去mel

別墅

我地2019年番Melbourne住,都系為左小朋友,會讀public school

複式洋房

I am going to mel with my wife next month.

大宅

各位澳洲媽媽, 本人03-08已有PR subclass 100, 但沒有住足一年,之後都沒有反去澳洲,我老公同仔女已是澳洲居民,這是我第一次申請RRV想反澳洲定居, 請問要幾耐審批? 我有理由之前不能留在澳洲的原因。我們將會今年底反澳洲定居。請問有冇媽媽自已申請RRV? 要幾耐? 我之前申請PR同小朋友Aust passport 都是自已申請的,沒有找agent,今次我PR過期,是否找agent 會容易?,或者我要重新申請PR?
謝謝!

大宅

如果打算移居澳洲,請問會否賣了香港物業先?

大宅

谷就開咗喇, 如果有興趣加入的話就PM我啦

首頁
23456...17

尾頁

跳至