婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

leahbb 發表於 17-11-30 18:26
係呀
有兩層
可以放到8個奶樽

如果夠放,我又覺得唔駛另外買有烘乾功能噢。但前題係部機要清潔好同reserve比bb啲奶樽用囉。
其實蒸完有水氣唔怕,我係會將啲已經消毒好既奶樽,放入乾淨膠盒再放入雪櫃。

子爵府

fairyfloss 發表於 17-11-30 18:31
點解有d人咁主觀?說話咁刻薄?乜都唔知就叫人分莊閒,笑死人

唔知間屋係樓主,以為係6299間屋,樓主梗係冇得出聲。

複式洋房

sinohk33 發表於 17-11-30 18:32
你快D叫佢哋搬走,有排你煩,連你間屋都要管,坐月先見真章,真係易請難送。

間屋你6299出錢買呀?

我地自己另外買左層了
但下年先收樓 所以焗住一齊住先

複式洋房

sinohk33 發表於 17-11-30 18:34
唔知間屋係樓主,以為係6299間屋,樓主梗係冇得出聲。

間屋係6299 買就bb野都唔洗買?
咩邏輯黎?

子爵府

leahbb 發表於 17-11-30 18:36
間屋係6299 買就bb野都唔洗買?
咩邏輯黎?

香港地少人多,間屋有幾大,我朋友個仔冇本事結咗婚迫埋一齊住,個新抱買咗膠柜放在廳,又放D嘢在廚房,我朋友同我呻,話佢新抱問都冇問過佢就買,一間屋原本住四個變六個,大家都好辛苦,所以我係唔贊成一齊住。
你講個件嘢係好佔地方,廚房大部分係三,四十呎,放咗真係好阻住個主婦。

我唔知間屋係你,同你講聲sorry先,我係估唔到有99連仔間屋都要管成咁,所以我相信你都有排煩。

複式洋房

sinohk33 發表於 17-11-30 18:49
香港地少人多,間屋有幾大,我朋友個仔冇本事結咗婚迫埋一齊住,個新抱買咗膠柜放在廳,又放D嘢在廚房,我 ...

我地住緊3房
但我諗唔係呢個問題
唔通必需品都唔洗買

大宅

回覆樓主

咁咪當老人家比個意見妳囉 好多長輩最鐘意用命令的語氣 佢地出自關心姐 如果樓主仲覺得有需要 就買啦 唔好激親自己 買左可以話好朋友送既禮物 或者二手 免得嘈交 其實我自己都有買 真係幾方便 干手淨腳 蒸完會自己關機 但係就用得唔多 因為我埋身人奶 其實都一大舊架又要近電制 都唔細部架 但可以蒸埋奶咀 方便 我媽話佢之前嗰代就用一大煲水去消毒 好麻煩 但我就唔知蒸爐得唔得

象牙宮

leahbb 發表於 17-11-30 17:54
其實呢樣係咪必需品?
佢地成日都話部機好阻定
話用蒸爐一樣

煮熟滾几下, 才是消毒方法之一。
烘干。 滴干入雪柜也一樣。

HK 地方有限, 占空間。

留地方給子女活動空間。

自己有家, 買什么都由自己決定。
占空間也得考慮
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

leahbb 發表於 17-11-30 18:51
我地住緊3房
但我諗唔係呢個問題
唔通必需品都唔洗買

你梗係可以買,間屋係你的,當然可以啦。
但做人要睇餸食飯,間屋細就要睇住嚟買。

大宅

其實你可以試左傳統用滾水烚係點先決定買唔買~我生完時,朋友都送左一部俾我,但我用左十次都無就收起左~~因為真係阻地方~又要清潔部機~我返而覺得用水烚快靚正~但如果妳真係想買咪買囉,唔洗埋佢地講咩,BB係你既,間屋又係你既~第時湊B仲多唔啱聽既野呀~要左耳入右耳出~

男爵府

回覆樓主

其實個消毒機有幾大,大過電視機咩,你一日餵咁多餐奶,如果開爐烚又要睇火又怕佢溶,消毒機又方便又唔危險,你未用得切個樽唔拎出嚟仲可以keep住無菌多一陣,呢d係實際用途,到佢大d又可以消毒碗筷,我用到個女兩歲先收起,而家留比下一個!再唔係平d去二手媽媽group讓出去送比朋友都得!

珍珠宮

回覆樓主:

有部機方便好多,放晒入去,加啲水,按個掣搞掂!
6299可能唔知咁方便,所以咪反對囉~先斬後奏買番尼,俾佢地了解下先啦~

男爵府

回覆樓主

樓主可以話朋友送...

男爵府

leahbb 發表於 17-11-30 17:54
其實呢樣係咪必需品?
佢地成日都話部機好阻定
話用蒸爐一樣
實在同蒸鍋唔同,方便好多,我廚房細到爆都有,我本來無買,頭一個月用水蒸,勁麻煩,有左方便好多,用左1年,一歲後就無用兼壞左

侯爵府

回覆樓主

有人話寄人籬下就一定要聽人哋話
咁其實如果咁唔想一齊住其實一開始可以拒絕喎
既然答應咗一齊住係咪都可以互相遷就下呢
如果真係乜都咁介意不如一開始拒絕一齊住啦
答應咗之後又乜嘢都唔肯協調
咁樣都叫一家人嗎?一家人不是應該互相幫忙嗎?
下下分大細其實好小氣喎

大宅

leahbb 發表於 17-11-30 18:25
無錯~
但依然閒言閒語

比著我彩佢都傻
我屋企我話事, 唔鍾意就過主

別墅

回覆樓主

哈哈。。。
咁啱見到36樓既說話其實可以完美回覆35樓

男爵府

回覆樓主

部機我覺得好有用,日日用到bb一歲。BB野係阻地方架啦,最阻咪有多個孫囉,咁不滿不如咪黎湊。
就算用水直接滾完嘅奶樽都要搵位擺,咪放埋奶樽喺個機入面。就算餵人奶,如果泵出黎都要用樽。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我十年前生大女已經有買,之後用多兩個仔,而家仲用得架,不過已經唔需要。我覺得好好用,又方便,每個b都用左1.5-2年,日日都開,烚完奶樽照放係到,又唔洗搵野放。

我有朋友無買,不過佢人奶b加屋企無飯,佢用清毒碗櫃,都ok, 不過前題佢個櫃係只for bottles

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

買左先,實際用家係你。更何況間屋係你,你買咩都唔關佢事。

首頁

尾頁

跳至