跳至

首頁

尾頁

大宅

想問BB幾大先至開始要戒尿片 ?

如題

大宅

bb要介片片, 起碼要識講野先, 同埋明白咩叫尿尿,臭臭之類, 又識得自己去廁所,我估起碼要1歲半後的事掛...

大宅

原帖由 hellojudy 於 09-2-27 16:34 發表
bb要介片片, 起碼要識講野先, 同埋明白咩叫尿尿,臭臭之類, 又識得自己去廁所,我估起碼要1歲半後的事掛...

真係架 ? 不過我工人同我講佢以前照顧o個個bb仔o係一歲既時候就戒左片喇,可能個個唔同掛。

別墅

咁而家bb 已經14個月, 我地要唔要開始話佢知點樣自己去尿尿 同去大大呀?

別墅

但係一歲仲未企穩, 真係可以做到?
原帖由 chloewong1211 於 09-2-27 17:33 發表

真係架 ? 不過我工人同我講佢以前照顧o個個bb仔o係一歲既時候就戒左片喇,可能個個唔同掛。

大宅

我都煩緊點介

大宅

原帖由 ciwed 於 09-2-28 15:11 發表
但係一歲仲未企穩, 真係可以做到?

係呀,因為個bb仔一歲就識行lu

大宅

我唸住到夏天先開始試, 免得工人搞到佢感親啦, 天氣時凍時熱...!

大宅

原帖由 hellojudy 於 09-3-3 16:14 發表
我唸住到夏天先開始試, 免得工人搞到佢感親啦, 天氣時凍時熱...!

agree!

大宅

想請教點介架??

大宅

我都驚唔知點戒,,
失敗左唔知點算...

禁止訪問

別墅

我說下我個大仔戒片的經過給大家參考
我1yrs 就定時給他柯臭臭在toilet了,約1yrs3mth 就懂說臭臭,之后1.5yrs 就不和他穿片,但就隔30min 就和他去toilet 一次,等他知道,之后晚晚他就戒了片,但到第二個仔我都用此方法,但到現在也未work呀..他都是成日不定時柯臭臭呀..希望也快d懂柯臭臭先啦,因夏天到了,我要和他戒片了..大家努力吧~~~

大宅

畀面勳章

我好多朋友都係等到個仔女歲半到2歲先戒左,佢地叫我唔好咁急,話會有反效果,所以我都唔心急

大宅

好媽媽勳章

原帖由 puffer-fish 於 09-3-31 14:16 發表
我好多朋友都係等到個仔女歲半到2歲先戒左,佢地叫我唔好咁急,話會有反效果,所以我都唔心急

agree! 我啲媽媽friend都係咁樣講, 佢地話最好等天熱先至幫bb戒片, 同埋一定要bb識得有意識地講"尿尿"同埋"屎屎"先至ok, 如果監硬迫佢甚至鬧佢令到佢有挫敗感既話, 咁樣會適得其反ga!

大宅

畀面勳章

打算歲半先開始幫呀仔介片片~

男爵府

hihi, 我女女由5個月大開始就日日坐potty, 由最初每日1次到而家1日5-6次。佢而家有時一坐就會痾,有時我問要唔要去"噓噓"?佢就走去攞potty。到尋日姐姐話佢自己話去"噓噓",跟住走去攞potty wee wee。
我覺得係要比佢習慣咩係坐廁廁,慢慢佢地會自己主動做。
Nonstop Shopping 網址 - https://www.nonstopshopping.co/

一向以顧客為先,以服務取勝,客人遇有任何問題, 都會盡力解答。

洋房

係呀~~ 我都覺得應該要bb有意識講尿尿同臭臭先可以開始幫佢戒片,同埋應該夏天先開始囉, 費是小朋友坐係個小厠厠度等嗰時會凍親 !:loveliness:

禁止訪問

伯爵府

衛生署兒童健康教育單張及影片(必看)

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_parenting.html

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/vcd/vcd.html

首頁

尾頁

跳至