心聲留言

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前阿媽大病,佢接受治療時,常常陪伴,出錢出力。
父母係養兒防老之人,小時候屋企無錢,老父好賭馬唔儲錢;現在我算有點能力,多年來我算富養佢地, 希望佢地晚年生活過得好些。

可能人善被人欺,逐漸發覺父母太偏心好老馮我。佢地偏心細佬我一向知,漸漸知道佢地駛我錢係應份,甚至有過份要求,但一叫細佬(人工高)夾,佢地就話no.

我父母如家中皇帝皇后,皇帝要子民進貢,仲要控制,唔尊重我揾機會鬧我,成日黑面對我,對我可以用差同尖酸刻薄來形容,佢對新抱就好,對工人仲好過對我,佢最在乎係我俾嘅家用,我係在職媽媽,係專業人士,份工唔易做,自己亦介更年期階段,身心俱疲,偶然在父母呷下,即俾老父鬧

阿媽係皇后,佢算懶,無乜做過工無捱過,亦無能力無心機培育子女,基本上佢全身倚賴丈夫子女,成日話邊個邊個「服侍」佢,係用服侍字眼,現在子女大了,佢更嘆要我回報,除了家用,expect 我同妹買哂所有衫褲用品,佢從來未自己試過買化妝品護膚品,連洗頭水同護髪素都要我買,當然我俾錢,我媽好老馮,但佢從來唔會叫或唔會俾佢寶貝仔買野俾佢。

前一陣子好意提醒老父一些事,竟然俾佢鬧到一面屁,我媽知佢唔啱,但佢成日本住「佢話哂係你老豆」,老豆乜野無理取鬧尖酸刻薄嘅說話我都要忍耐,父母根本無理我感受.

我曾想過老父點解對我咁差?以前我未結婚時佢都對我算好,是否D女結左婚就是潑出去的水。

我好心淡,呢排無再好似以前日日call佢地,佢地亦無搵我,我雖然有唔開心,但好似輕鬆左,唔駛覺得好似欠左其他人野咁。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

睇到我都好心up⋯⋯
我都剛同呀媽鬧反左,
真係百般滋味在心頭
人到中年,
係時候為自己著想下,
唔中意唔開心既事就唔再迫自己去做,
要為自己而活了

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

根據樓主所講,是典型重男輕女的傳統思想,難以改變,唯有順其自然,克盡女兒的本份,等待他們知道誰人對他們真的好,尤其是當兒子/新抱對他們不好的時候!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

父母,兄弟妹,都要講個緣字。

jpwy    發表於 18-12-24 16:39
cookietown    發表於 17-12-7 15:16
wing752    發表於 17-12-5 21:12

珍珠宮

ada0707 發表於 17-12-4 08:46
父母,兄弟妹,都要講個緣字。

複式洋房

我都好明白你的心情,因為生活喺重男輕女家庭的確會覺得唔開心,咩事都鬧女,仔既可以奉旨做咩都得,不過人大左經驗得多都會諗通左,自己人生自己決定,唔開心咪唔好理佢地住,遲D再見步行步

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

大宅

牛年勳章 MommyPanel勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆 babyhoi 的帖子

之前都試過,就算依家好番都唔會好似之前咁,破裂左就係裂左

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

複式洋房

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

竟然有阿媽鍚新抱多過個女呀

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

babyhoi 發表於 17-12-3 22:33
睇到我都好心up⋯⋯
我都剛同呀媽鬧反左,
真係百般滋味在心頭

認同

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

公爵府

nataliewsm 發表於 17-12-4 11:06
竟然有阿媽鍚新抱多過個女呀

錫唔錫新抱就唔知,但一定對新抱好同尊重,對我唔同,我就做父母嘅阿四。

首頁
12345...9

尾頁

跳至