心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

萍pig 發表於 19-3-26 15:31
「孝順」,用是用來徵罰乖孩子的。父母都是欺善怕惡的。有幾多個真係好?
...

我承認好多父母都係麻麻,上一代好多(包括我四大長老)根本養兒防老,諗住本少利大,我四大長老係貪心自私,一個無錢又要充,有病話去養和醫、坐遊輪想個女俾;另一邊每月收幾萬家用,買哂醫保, 保守有幾球積蓄,但一毛不拔,同個仔超計較(但供讀大學只是一年,其餘個仔半工讀靠自己),去旅行想仔全包,一餐飯都唔出下。

所以大家關係唔親密。

相反有朋友話佢父母好公平,收左家用唔會要其他野,朋友話買野父母都堅持自己俾番。所以朋友好錫父母,年年一家人出外旅行。

禁止訪問

公爵府

hkteenslife 發表於 19-4-2 22:27
其實真心父母有時真係要唸下點解子女會咁左,唸下緣由...
如果唔係,子女真係會有時有D反感gah 會...
如果 ...

我老爸係超級自我中心控制狂,永遠都是顧自己想法,永遠自己啱,唔明白其他人有自己想法同感受,對老婆子女就如自己property, 無尊重相處可言,除左疏遠,無其他方法。

水晶宮

OKC 發表於 19-4-1 09:09
我承認好多父母都係麻麻,上一代好多(包括我四大長老)根本養兒防老,諗住本少利大,我四大長老係貪心自 ...

今日心情麻麻、上一代真係太吝嗇、無論係金錢定讚美、仔女照顧父母係應該、但做人有來有往不是開心點嗎?一方一味付出著實有點累
你個例子真好、全包了、一點散錢都要計?我太虛偽嗎、裝模作樣開句聲心理都舒服點

大宅

luckybaby2011 發表於 19-4-6 17:09
今日心情麻麻、上一代真係太吝嗇、無論係金錢定讚美、仔女照顧父母係應該、但做人有來有往不是開心點嗎? ...

無論上一代係點對我,我唔介意,因為佢地對我有養育之恩,向他們報恩就盡量做,愛惜,珍惜他們,那就是做子女的褔氣!可惜我媽媽好早已不在人世,想報冇得冇,現在我好好真惜健在的老父,愛護他!

男爵府

OKC 發表於 18-12-2 20:24
除了重男輕女,父母性格同我唔同,我爸多年來好賭兼唔儲錢,情願旨望中六合彩都唔在工作發奮,又旨意子女 ...

我當年發育,我阿媽係着阿爸同我講,找同学陪我買bra, 跟住成日在大庭廣眾踩我傷我自尊,現在就輪到踩我D仔。
所以就算她在人前說對我幾盡責幾好,人心肉造,我心中有數!

男爵府

OKC 發表於 18-12-2 20:24
除了重男輕女,父母性格同我唔同,我爸多年來好賭兼唔儲錢,情願旨望中六合彩都唔在工作發奮,又旨意子女 ...

我情况同樓主差吾多,不過我冇樓主咁叻,有能力供養父母,雖然我好早出黎賺錢養家,但結婚後就冇再俾錢父母。曾經因為父母太偏心,做左啲決定搞到同父母細佬妹關係破裂,好一段時間不相往來,直至幾年後,我信了耶穌才改善。

以前吾係咁喜歡爸爸,但自從爸爸幾年前過身後,我真係好傷心,好吾捨得,嗰一刻我完全吾記得佢嘅吾好,佢做過啲咩令我討厭,傷害過我嘅野,我都完全吾記得,我只想,若爸爸仍在便好了。人生是無奈的,該愛的時候只會恨,為什麼現在才會記得爸爸的好呢?

我呢個做人媽媽嘅,亦吾係完美,若有不當,希望仔女會原諒我。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

estw 發表於 19-5-17 00:34
我情况同樓主差吾多,不過我冇樓主咁叻,有能力供養父母,雖然我好早出黎賺錢養家,但結婚後就冇再俾錢父 ...

其實D老野有病有痛入醫院,全部都係D女去照顧,D仔有時時咪望下佢地囉,無時間話之你啦,落手落腳照顧咪又係D女。

公爵府

ml6331 發表於 19-5-21 00:33
其實D老野有病有痛入醫院,全部都係D女去照顧,D仔有時時咪望下佢地囉,無時間話之你啦,落手落腳照顧咪又 ...

好多人都咁講,但好真!

子爵府

我的家人也像樓主一樣咁衰,好多人做女係好慘,像atm ,父母吾識感恩~成日老馮

子爵府

nataliewsm 發表於 17-12-4 11:06
竟然有阿媽鍚新抱多過個女呀

大把,我家都一樣~~~

子爵府

OKC 發表於 17-12-5 07:16
我諗孝順父母係無事錯,只是我高估他們,無諗過我爸可以對我咁尖酸刻薄,無諗過阿媽咁自私同貪心。
...

你吾好吾開心,你話曬都係專業人士,依家有能力自己過好生活就算啦

子爵府

fattypig00 發表於 17-12-13 14:40
唉...感同身受
唔只呀爸呀媽, 仲有D姨媽姑姐
有事鍾無艷 無事夏迎春

我都係丫。。。。

首頁

尾頁

跳至