心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

OKC 發表於 17-12-27 11:48
但到父母七老八十,不能自理,個仔又未必理,咁我地應該點做....是否應該忍心,定盡了力便算 (唔會做到足 ...

呢啲時候心裏面嘅魔鬼同天使就會不停纏繞,究竟理唔理佢好呢?
七老八十,會諗仲有幾多年可以對佢好吖;但係有時比佢激一激,忍落去又好對自己唔住....
或者咁隨心啦!唔好太勉強自己,又唔好一刀切,咁好唔好啲!

子爵府

kikiwo 發表於 18-7-25 11:33
你好自強呀,我都經歷過,我有bb時,我係產後憂鬱症高危一族,我選擇不見我奶奶及姑奶,每天看笑片,結果 ...

好多時啲阿媽都會響你面前一個樣,響背後又另外一個樣;響A仔女面前講B, B仔女面前又插A,咁樣咪會搞到家庭不和囉!

大宅

gilgil39 發表於 18-11-16 14:49
好多時啲阿媽都會響你面前一個樣,響背後又另外一個樣;響A仔女面前講B, B仔女面前又插A,咁樣咪會搞到家 ...

我真係唔明佢地乜嘢心態

水晶宮

kikiwo 發表於 18-11-16 15:11
我真係唔明佢地乜嘢心態

Xx相爭、漁人得利

大宅

Mrschu0112 發表於 18-7-22 04:28
我最近都同父母反左面...
由細到大,佢地都想掌控住我既人生,選科係咁,連拍拖都指明要讀完大學先可以... ...

我睇完覺得好心痛

公爵府

gilgil39 發表於 18-11-16 14:33
呢啲時候心裏面嘅魔鬼同天使就會不停纏繞,究竟理唔理佢好呢?
七老八十,會諗仲有幾多年可以對佢好吖;但 ...

呢一年來係隨心,唔會常常搵佢地,錢方面係俾咁多,唔會加。

大宅

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...

佢擺明重男輕女,我爸媽都係咁,所以心同感受,你已做好仔女本份,如不領情,咪算吧!交足功課比基本家用,有時都要心比心,佢哋唔錫你,你就要錫自己,對錫你既人好d.

公爵府

coiecheung 發表於 18-11-29 23:18
佢擺明重男輕女,我爸媽都係咁,所以心同感受,你已做好仔女本份,如不領情,咪算吧!交足功課比基本家用 ...

除了重男輕女,父母性格同我唔同,我爸多年來好賭兼唔儲錢,情願旨望中六合彩都唔在工作發奮,又旨意子女養(主要係我,但佢自尊心超強,一面靠我另一面又自尊心受損,所以佢對我態度差而平衡心理,我有時諗,你自己肯儲錢就唔會有咁嘅心態;
我媽一生旨意倚賴人,好老奉,難聽一點係懶,佢一路係full time mom, 但無細心照顧子女,我地讀乜做乜佢根本無理,連我初經胸部發育佢都無留意無問,係我要求佢買bra同napkin

我完全唔似佢哋,我唔鍾意靠人,多年來認真努力工作自問無hea過,亦好刻意儲錢,希望老年可以夠$退休。

所以我同父母人生觀完全不同,所以不會太close

大宅

OKC 發表於 18-12-2 20:24
除了重男輕女,父母性格同我唔同,我爸多年來好賭兼唔儲錢,情願旨望中六合彩都唔在工作發奮,又旨意子女 ...

你咁辛苦搵錢比佢賭,又唔儲錢,不如比小d,儲多d錢仲好啦!小見好d~

公爵府

coiecheung 發表於 18-12-6 23:14
你咁辛苦搵錢比佢賭,又唔儲錢,不如比小d,儲多d錢仲好啦!小見好d~

佢唔係賭得太大,馬季個個月三、兩千但長期就係一舊錢,所以我家用足夠佢兩老生活就算。

公爵府

OKC 發表於 18-12-7 07:12
佢唔係賭得太大,馬季個個月三、兩千但長期就係一舊錢,所以我家用足夠佢兩老生活就算。
...

最好笑我媽將爸好賭神化,佢認真話(唔係講笑)爸損了很多錢給馬會做左好多善事

大宅

OKC 發表於 18-12-7 07:12
...

但一年只有幾個月休暑咋喎 ……多多都唔夠比啦

公爵府

coiecheung 發表於 18-12-7 23:56
但一年只有幾個月休暑咋喎 ……多多都唔夠比啦

係架,每年佢捐左起碼二萬俾馬會,幾廿年賭幾多恐怕佢自己先知,仲要聲大夾惡脾氣暴躁,真係怕鬼左佢

大宅

BOLOOIL 發表於 17-12-5 14:07
岩岩睇到文章:
人們常犯最大的錯誤,是對陌生太客氣,而對親密的人太苛刻. ...

都係,咁先似自己人。
楼主,雖然父母對你唔好,但谂深一層佢對你有養育之恩,如果環境许可,盡量就下,免得當父母有一日走左,你會後悔

公爵府

csbaik 發表於 19-1-4 18:59

都係,咁先似自己人。

如果唔係多年來忍佢地,一早走了,人善被人欺,越就佢地我爸越蝦同老奉我;又靠我養又對我差,好惨

大宅

OKC 發表於 19-1-5 19:55
如果唔係多年來忍佢地,一早走了,人善被人欺,越就佢地我爸越蝦同老奉我;又靠我養又對我差,好惨
...

他都明白你處境,我爸爸仲男輕女,係最锡我哥哥,我當時都覺得唔開心。

楼主你向爸爸表明立長,可能佢覺得叻女,先猛咁問你姐。想像一下,如果父母有大病,你會乜野心'情?好傷心?就證明你好锡佢地啦,有精神炸你,即冇病冇痛啦,放開D,唔好覺得老奉咁,睇下你心情會不會好D。

侯爵府

OKC 發表於 19-1-5 19:55
...

Jm我都鄧你心痛、吾疼自己吾緊要、比家用吾求回報、但對我尖酸黑簿我一定反面、比我會係比家用個日失蹤、等佢地心急下!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

我父母亦是非常非常重男仔輕女仔,亦都錫最細,由細到大都畀人鬧,無論做得幾好都冇讚賞過,而家越鬧越刻薄說話越嚟越難聽。朋友亦話自己太孝順亦要考慮下自己的將來,現在亦非常心淡及失望,好似連一個外人亦不如。細佬細妹如豬如寶!係呢個生活成長,搞到個人冇乜信心,俾人蝦亦唔識反抗。

子爵府

回覆樓主:

你去睇一套大陸劇「都挺好」,你會睇到咬牙切齒。但BK 入面,有好多這種父母。

子爵府

萍pig 發表於 19-3-26 15:29
你去睇一套大陸劇「都挺好」,你會睇到咬牙切齒。但BK 入面,有好多這種父母。
...

「孝順」,用是用來徵罰乖孩子的。父母都是欺善怕惡的。有幾多個真係好?

首頁

尾頁

跳至