心聲留言

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

回覆 sumpo 的帖子

我估將來父母走晒之後你都唔會見你亞哥

珍珠宮

回覆樓主

我媽同你父母一樣,當正自己係皇后大曬,睇錢大過天,重男輕女

上星期佢再次因爲小事而鬧我,仲指名道姓話唔想再見到我。。。ok,我都好攰,唔想再見佢。而家仲好,慳返。係佢無情,唔係我無義。 每一個親戚都話我孝順,自問已經超越我本身應做的了。。。都仲話我不孝,又話我懶巴閉懶醒懶勁認叻。。。事實係因為佢知自己錢銀上不得不靠我,但又堅持要控制我行為思想,所以老羞成怒。而家我樂得清閒。

公爵府

唔好煩我 發表於 17-12-12 14:27
我媽同你父母一樣,當正自己係皇后大曬,睇錢大過天,重男輕女

上星期佢再次因爲小事而鬧我,仲指名道姓話 ...

佢話唔想見你,咁好,唔駛再理佢

珍珠宮

OKC 發表於 17-12-12 18:00
佢話唔想見你,咁好,唔駛再理佢

以前,我會氹佢。但太多次了,也太無理了,我已無心情無力氣去取悅佢

公爵府

唔好煩我 發表於 17-12-12 18:24
以前,我會氹佢。但太多次了,也太無理了,我已無心情無力氣去取悅佢

完全明白人善被人欺

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,我情況同你真係不遑多讓,世間真係有咁巧合,好多年前我已經放棄左佢哋

複式洋房

唉...感同身受
唔只呀爸呀媽, 仲有D姨媽姑姐
有事鍾無艷 無事夏迎春
次次有咩事發生就要我去負責, 有咩都係我買, 屋企人有事都係我照顧
而我細佬就好似大少咁unun腳坐係度

佢地成日都話 : 細佬仲細, 唔識咁多嘢
但我想講 佢只不過係細我一年
我唔明點解咁大分別

公爵府

大戶 發表於 17-12-13 10:35
樓主,我情況同你真係不遑多讓,世間真係有咁巧合,好多年前我已經放棄左佢哋
...

放棄是否指少見面?

公爵府

fattypig00 發表於 17-12-13 14:40
唉...感同身受
唔只呀爸呀媽, 仲有D姨媽姑姐
有事鍾無艷 無事夏迎春

所以要say no

水晶宮

回覆樓主:

每月比基本家用已夠

公爵府

開心吸收勳章

OKC 發表於 17-12-13 18:02
放棄是否指少見面?

少見到佢哋最後同我主動絕交,咁就唔見嘞。
我見人地一家大細攬頭攬頸,有講有笑,初頭我就唔開心,後來明白。。一個字緣,緣生緣滅

伯爵府

最麻煩是父母偏心,,我都是,會偏心家姐同細佬妹,掛第2最慘,比上不足比下有餘
所以我對佢地都冷淡D,無咩特別.......我都覺父母都要睇緣份...由細到大都覺計埋我5姐弟妹中,最唔錫既係我..........

公爵府

回覆樓主:

我爸走後, 我媽同哥如一個鼻孔。

想修補……徒勞無功, 現在大時大節先見, 甘樣我還輕鬆d

緣淺我都無法

侯爵府

環保接龍勳章

呢d都係做女 + 排中間既命運,
阿媽無得揀, 但有d野都仲可以選擇.

以前後生好火d,
仲會鬧下交,
而家直情係保持距離,
每月入基本家用就算.
extra 嗰d.... 係無. 一下俾d超市券佢, 無多餘錢過佢手.

要買電器, 可以. 夾錢囉.
咩都係夾錢, 哥弟俾咁多, 我俾咁多.
過節出街食飯, 佢想我埋單,
俾我鬧佢- 我話如果我地兄弟姐妹不和就係因為妳.
叫佢食就食, 一係全部妳俾錢, 一係唔好理我地點夾錢.

公爵府

公爵府

onlam2005 發表於 17-12-15 14:51
呢d都係做女 + 排中間既命運,
阿媽無得揀, 但有d野都仲可以選擇.

一家人出去食飯,你阿哥細佬又份食,你媽想你俾哂?唉好憎呢種情況。

別墅

呢個世界,真係唔一定個個父母都無條件咁錫自己嘅仔女。偏心呢樣野,的確由細到大幾十年黎都知,只係有時都真係會幾難受下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...
可能上一代人士,覺得你腳頭唔好連佢地,但你個細佬就唔同生活好的,佢地唔知個世界會變

伯爵府

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...

一諗起自己屋企既父母、兄弟姊妹關係,真係由細到大未開心過……好想脱離,重過自己既生活,有時多兄弟姊妹、老人家甘長命未必係仔女既福份,反而仲痛苦…… 不知有冇人如此?……寧願自己冇出世好過

複式洋房

回覆樓主:

樓主 盡左力做孝女就夠

首頁
23456...9

尾頁

跳至