自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小花媽咪 發表於 18-11-27 13:50
朗誦節比賽地點係有分區的。
青年廣場只限港島區小學參加。
(以我所知)

我九龍區都係去青年廣場比賽

珍珠宮

yokulami 發表於 17-12-4 22:17
我唔明點解咁捨得俾錢出去學朗誦,有咩意義?
大個想做MC嗎

如果你有多些機會接觸今時今日年青人(由teens 到30),睇下佢地講野表達自己幾“嘞咳”,咪就係學習期缺少用嘴巴表達嘅結果。

珍珠宮

tell-me-y 發表於 17-12-5 09:57
係鬥錢多
唔係鬥人

都唔可以咁講。
佢地圈中自然知道邊啲係嚴肅比賽,邊啲係吹水豬肉,後者其實冇用架

我地大廈有位係冠軍人馬,屋企有請私教,但個仔又好勤練架,連我先生都留意到好幾次佢係樓下等父母取車時,就係平台花圃位練緊!

男爵府

cattz288 發表於 17-12-4 20:39
嘩! 咁貴架

唔算貴,舊年我仔普通話單對單$700半小時

珍珠宮

大個想做MC嗎

參加朗誦比賽可以訓練自信和膽量,又可以見識。唔一定係想做mc。

侯爵府

ChloeMa 發表於 17-12-4 23:07
我個人感覺 : 校際朗誦、音樂比賽,無咩意義。 不參加也罷!

我一直以為校際朗誦係學校派出,原來自己報都得⋯唔怪得我身邊咁多小朋友有得比賽。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

choco_soup 發表於 18-12-9 20:21
參加朗誦比賽可以訓練自信和膽量,又可以見識。唔一定係想做mc。

我明我明呢個道理,不過我只係覺得唔需要出去搵人教咁啫,聽過有d咩名師話成700蚊一堂,讀十堂保證攞三甲,仲話要大半年前報定名,聽到就有d滴汗

子爵府

想知道樓上話名牌小學同官小攞獎係邊幾間?

公爵府

hashtag影視迷勳章

鳳梨 發表於 17-12-4 23:14
90分以上係honour, 以前支旗係紅色,吾知而加有冇变

90分以上是紅色榮譽獎狀証書,冠軍支旗年年不同顏色

珍珠宮

yokulami 發表於 18-12-9 20:33
我明我明呢個道理,不過我只係覺得唔需要出去搵人教咁啫,聽過有d咩名師話成700蚊一堂,讀十堂保證攞三甲 ...

出得去搵人教既,擺明係想攞獎,豐富個升學cv 。

點解我阿媽唔搵人教我,搞到我每次朗誦都未過三甲。

男爵府

tell-me-y 發表於 17-12-4 22:33
我今晚問過老公la
老公都話係英華
姊妹你講得一d 都無錯

就算俾錢train
小朋友也有努力
你估俾錢train就一定train到咩?
不要沒殺小朋友的時間,努力和付出...

真心覺得,學生質素,都可以有分別

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-12-4 20:02
我女以前間小學,一年淨係中文朗誦比賽三甲名單係可以有三版
近年annual report已經唔再寫

正常 我地好似同校

子爵府

choco_soup 發表於 18-12-9 20:21

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

以我女為例
佢本來係出去學普通話裝備自己,但老師教佢朗誦,佢又鬼咁有天分(容許我咁形容,佢老師經常叫佢出大堂做生招牌,邊練膽邊個生招牌,我女係笑住做)
佢根本係樂在其中,有次小型比賽同同學同場,兩個畫公仔「之之尋尋」直到叫佢上前準備果一刻。我女根本無壓力。一上台就黎料,同學媽媽睇到呆左
我從無請過好貴嘅導師,佢自己學下學下就攪掂

所以對我黎講,朗誦比賽係利用我女長處錦上添花一下

到而家都讀大學,堆cert有屁用咩.....除非我女打算教普通話/朗誦

至於我仔,從來唔係呢種人,我連試都費事,免得大家痛苦。學樓上話齋練左大個做MC咩

有興趣咪玩下囉!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 18-12-13 14:43
以我女為例
佢本來係出去學普通話裝備自己,但老師教佢朗誦,佢又鬼咁有天分(容許我咁形容,佢老師經常叫 ...

請問可以比老師资料我嗎,thx
DoDoDo

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

2018復活節勳章

讀書時有玩過。完全唔覺對升學或將來工作有幫助。

珍珠宮

大個想做MC嗎

好耐之前有一次經過一間普通話朗誦班, 我覺得如果係普通話, 對小朋友講普通話有好大幫助.

仲有訓練到大聲d講嘢同自信

用戶要求終止服務

至愛朱古力 發表於 19-7-1 01:54
其實呢啲獎有冇認受性架?好似分豬肉獎咁,人人有份 永不落空。

有嘅,一般學校都會記優點喺成績表,中一報學校時,成績表有啲嘢睇,唔好全空

用戶要求終止服務

KTKTKT5 發表於 19-7-1 04:20
好耐之前有一次經過一間普通話朗誦班, 我覺得如果係普通話, 對小朋友講普通話有好大幫助.

仲有訓練到大聲 ...

有啲人好似我女咁天生講嘢生硬同口窒,但年年都會參加,都算係有啲機會喺好多人面前朗誦、增加下膽量

首頁

尾頁

跳至