夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

阿女同學仔爸媽都無返工,一家齊齊食阿公,兩公婆肥肥白白快活生活

複式洋房

回覆 poohpooh23 的帖子

收入何来?

大宅

回覆樓主

我之前咪就係咁,兩公婆日對夜對關係仲差,結果雖然大家唔返工,都唔見得花上大部分時間教小朋友~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識有人爹地媽咪兩個都冇返工,
之前係靠積蓄同埋投資, 到大嘅稍為穩定啲,爸爸先至出去返工

伯爵府

回覆樓主

幾有錢我都覺得唔應該一齊唔做野去湊,我真係唔識點同個仔解釋老豆唔返工唔做野,好驚佢以為佢大個都可以咁樣踎係屋企

大宅

Ytfc 發表於 18-6-16 22:38
幾有錢我都覺得唔應該一齊唔做野去湊,我真係唔識點同個仔解釋老豆唔返工唔做野,好驚佢以為佢大個都可以咁 ...

男爵府

2024年龍年勳章

我同老公全職湊BB,自己覺得輕鬆又開心就0k了

大宅

回覆樓主:

咁多人都咁搞笑既, 又話老左食谷種, 又話會有樣學樣, 樓主都話係頭幾年全職湊小朋友姐, 又唔係以後都唔返工! 佢地搵佢地既積蓄去全職湊3幾年姐, 正如你地拎你地既積蓄去3幾日日本旅行一樣, 人人用錢方法唔同, 做自己認為岩既事就可以。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 兩條線 的帖子

冇錯,家庭生活幸福和諧最重要,每個人選擇的生活方式唔同,有的人選擇先結婚生仔,再努力搵錢,有的人選擇辛苦搵定錢有保障才結婚生仔,當前適合自己的就是最好的,我們覺得我們全職湊B冇問題,甘就定好兩年或三年后才選擇再返工

侯爵府

回覆樓主

我諗可以停工湊,唔多唔少都要屋企有

我好怕靠人,老公唔做野,我都會做,無可能兩個停,投資幾叻都有風險,我未試過十世洗唔哂,唔知係點,所以都係乖乖返工賺錢

男爵府

回覆樓主:

我算係 ftm,c6係阿女出世後決定轉職,在家工作,我就係屋企幫下手咁囉,c6話想多些時間阿個女,咁的確係經常陪到個女,但同時,我同佢既關係差左,因為日見夜見,真係頂唔住,後期我有返pt,純粹想有些私人空間,跟住到細仔出世,我就建議係屋企附近搵另一個地方工作,
雖然唔再係屋企工作,但同樣是彈性時間,同時相對地關係好左

大宅

回覆樓主:

一家吾知一家事?我認為柴吾過、米吾糧關人屈事!

男爵府

poohpooh23 發表於 17-12-4 13:56
如題

如果經濟許可,咁都幾好

男爵府

兩條線 發表於 18-6-20 16:12
咁多人都咁搞笑既, 又話老左食谷種, 又話會有樣學樣, 樓主都話係頭幾年全職湊小朋友姐, 又唔係以後都唔返工 ...

agree

首頁

尾頁

跳至