婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得根本佢地就想你離婚. 要仔唔要媽.

別墅

這樣的pk c6不要都不覺可惜啦,這樣勉強下去對小朋友的傷害不見得細~~ 樓主清醒d啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 Aline 於 09-2-26 17:28 發表
I think the problem comes from your husband! If your husband stands on your side, your 99 won't be so rude and so crazy to you!

Try to talk with your husband more and let him kn ...

大宅

5好介意,你老公本身係咪拙拙地,轉數5係好快那啲,如果係,可能佢本身諗5到咁多嘢,我真係見過啲咁嘅人(成家人都怪怪,有個重輕度弱能),佢哋本身低低地,諗嘢做嘢係冇咁全面,如果係咁都冇辦法,睇開啲

大宅

原帖由 maylmm 於 09-2-26 21:06 發表
叫你老公睇眼果陣時, 順便check埋個腦.

呢D咁既男人唔要仲好, 費是教壞埋個仔AR

男爵府

你老公好似<呀旺>唔意思咁形容
但你都好似<有問提>做人要有骨氣至得
小事可忍.大事要企硬至好

大宅

虎到金來勳章

我99唔知道我電話.

民房

自問我老公真係一個好冇用既人黎的. 佢從少到大樣樣野都係阿媽安排 (包括: 讀書讀邊科, 畢業後做咩行業等等..)就連拍拖女朋友都要先俾佢阿媽過目左先可以一齊. 我地剛開始時佢d家人都冇咩特別難相處. 係自從有左bb後要先結婚, 佢地就開始變態...
結婚初期同99一齊住, 佢就日日都唔煮飯 (因我唔識煮餸), 所以多數食飯盒or落街食. (老公經常要OT). 後來我ma知道後就叫我晚晚返屋企食, 之後99知道左就直接打俾我ma話佢唔識教女, 點解日日叫佢(我)返外家, 係咪當男家死既. 之後我就冇日日返ma到. 但就算返都唔會話俾老公聽, 免得99知.
後來bb出左世, 因我係開刀生, 所以根本照顧唔到bb, (99當時要返工)咁我ma就同99講叫佢俾我同bb返外家坐月, 好讓我ma照顧bb及我. 但99就係醫院大發雷霆即時叫我老公同佢一齊走, 此事整個病房既媽咪都駡佢地有病.
唉! 有個咁既老公真係好慘, 我都忍左好久. 次次同佢講野佢都係佢呀媽果邊先諗, 但就唔會為我同bb諗吓, 好似佢個妹欠銀行卡數 (差不多十萬), 佢就同62及99一人一半填數. 講真我地邊有咁多錢? 話佢99就話我畜意離間佢地家人感情係賤人.
最後條金錬找回 (99忘記放在那裡), 佢咪係一句sorry都冇講, 仲話你唔怪我咁諗, 因為全屋係姓"陳", 得你一個唔係.

珍珠宮

原帖由 monchichi1118 於 09-2-27 10:30 發表
自問我老公真係一個好冇用既人黎的. 佢從少到大樣樣野都係阿媽安排 (包括: 讀書讀邊科, 畢業後做咩行業等等..)就連拍拖女朋友都要先俾佢阿媽過目左先可以一齊. 我地剛開始時佢d家人都冇咩特別難相處. 係自從有左bb後 ...

你個99真係"long 禮", 佢仍然控制緊你老公, 最慘係你老公心甘情願, 俾佢阿媽控制, 何止無腦, 裙腳仔, 連呀旺都好過佢, 呀旺都識得鍚老婆仔.

我相信你99肯俾個仔結婚, 都係要一個女人肯同佢個仔結婚生仔, 唔係要一個新抱好好咁同個仔過生活.

佢地成家都同姓, 只有你唔係, 下下受人白眼. 你老公又咩事都以佢呀媽為先, 唔諗你同bb, 對仔仔的影響真係唔好, 你又辛苦, 仔仔又唔會開心, 何必要忍得咁辛苦呢?

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 monchichi1118 於 09-2-27 10:30 發表
最後條金錬找回 (99忘記放在那裡), 佢咪係一句sorry都冇講, 仲話你唔怪我咁諗, 因為全屋係姓"陳", 得你一個唔係.

我一定會答佢:「呀99乜你又係姓陳咩?你同我一樣,都係外人一個!!!!」

(除非你真係咁唔好采,62 99係陳陳聯婚。)

民房

吟你囝囝誰人湊, 你真係要好好想吓你們日後的生活方式. 而我相信你都好年青, 真係要好好想下自己日後的生活如何,而且因為你們的關係會影響到你囝囝日後對婚姻的睇法, 你要好好為孩子的張來及自己的感受去想一想.

大宅

你老公甘樣, 你真係好愛佢呀, 佢要事事返去請示母親大人, 你都肯嫁佢!!
你老公甘樣, 你要學識保護自己!! 唔好靠佢, 旨意佢呀!! 最好自己有野做, 有多個錢都自己儲埋去... 佢阿媽黏起黎, 你同bb都有保障呀!!

民房

我而家自己有返工, bb就俾媽咪湊, 至於老公就有時返佢屋企瞓, 有時就黎我屋企瞓 (mean: 1星期有3-4晚在我家), 我對佢屋企人既感覺都已經麻木左, 所以唔會太傷心. 好彩既係bb好跟我, 一d都唔跟佢daddy. 尢其是阿仔已經3yrs比較好湊, 出街又唔使帶太多bb用品, 所以好多時bb都陪我一齊去街. 我地兩個人一齊好似仲舒服過同埋老公三人行.
而且bb一d都唔鍾意62及99, 每次佢地想見個孫就會叫老公帶bb出去, 但bb每次一定要見到媽咪先會肯老公. 所以佢兩老都冇辦法, 每次要見bb就得於要見到我..

翡翠宮

畀面勳章

你不如認真地諗下,呢段婚姻仲有冇維持落去既價值,例如你c6會唔會俾家用?平日對你同個仔好唔好...

我一定會教定呀囡,搵老公千奇唔好搵個是非不分又無用既裙腳仔。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你老公都唔識帶眼識人 識分是非黑白
隻眼梗係有事啦 :;pppp:

(以上講笑)

你老公基本尊重都無俾到你
駛乜理佢咁多姐..
你仔仔無左咁既屋企人 分分鐘仲好啦
起碼識咩叫尊重人呀!!

你99話你外人.. 你不如將仔仔改姓囉
仔仔都唔係姓"陳"咪得囉 :;pppp:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁0既老公要黎有咩用,
為0左個仔, 快快飛0左佢~~

珍珠宮

原帖由 silviachoi 於 09-2-27 13:26 發表
你老公都唔識帶眼識人 識分是非黑白
隻眼梗係有事啦 :;pppp:

(以上講笑)

你老公基本尊重都無俾到你
駛乜理佢咁多姐..
你仔仔無左咁既屋企人 分分鐘仲好啦
起碼識咩叫尊重人呀!!

你99話你外人.. 你不如將仔仔改姓 ...

你又唔好怪晒佢老公, 佢99都無叫佢尊重個老婆, 佢老公又點識做吖? (都係講笑)

不過, 我好認同你講既野, 無咗咁既所謂屋企人, 仔仔應該更識得點同人相處.

別墅

好慘呀! 99專登打電話黎鬧我呀.

你要詳細諗一諗. 當初點解會鐘意你老公? 有左bb點解唔去落左佢而結婚生左落黎. 我諗你老公都係願意承檐責任既人. 不如諗下老公幾時變到甘差? 有冇特別原因? 同99住就肯定唔開心. 不如租個細單位搬出去. 有獨立小天地可能好d. 最重要係遠離d 瘋婦人, 等佢打唔到你毒針. 到時你慢慢再教育老公. 等佢感受温馨的家.孝順仔唔壞得去邊. 你想公去滾定係裙脚呢?

老實講, 分開係好容易, 現階段亦好痛苦. 但你作為媽媽一定要為仔仔將來諗下. 冇爸爸的童年將會是缺陷. 雖則你有家人支持, 但人生漫漫長路就只由你去面對. 一定要三思.

樓主, 你應該仍很年輕, 好好的同老公頃下, 萬事有商量. 我亦係過來人, 往事巳矣. 我只係覺得對個女唔住.

千年修得共船渡,
萬年修得共寢眠!

努力 加油

首頁

尾頁

跳至