親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個時候去合適嗎? 有無jm分享下經驗.試過新年期間去台北好冷清, 很多食鋪關門.

禁止訪問

珊瑚宮

天山 發表於 17-12-5 14:51
呢個時候去合適嗎? 有無jm分享下經驗.試過新年期間去台北好冷清, 很多食鋪關門. ...

台北-你都覺得凍。
雲南-你看下現在幾多度了。

別墅

回覆 12312 的帖子

冷清:唔係講天氣,講街道人流. 大部份鋪關門無嘢好食.

珊瑚宮

天山 發表於 17-12-5 17:41
回覆 12312 的帖子

冷清:唔係講天氣,講街道人流. 大部份鋪關門無嘢好食.

你幾多年無去過台北呀?

大宅

天山 發表於 17-12-5 14:51
呢個時候去合適嗎? 有無jm分享下經驗.試過新年期間去台北好冷清, 很多食鋪關門. ...

我們過年也去雲南包車游

別墅

回覆 ivy7596 的帖子

你人多包車好呀,我同囡去報跟當地團. 唔使咁頭痛,要搵車搵路

大宅

其實即係去雲南邊到?雲南旅遊大省,如只係擔心好多舖唔開門, 你呢個擔心就免喇,呢N年新年返大陸,去D熱門旅遊點都係。

好多人去雲南都係去麗江,新年麗江古城會多人到嚇死你,住束河好D,報當地團最好搵大舖,記得睇評價,唔好貪平一兩成,不過其實如唔係去好偏的地方去雲南無需跟團。入D錢去微信錢包會好方便,入錢去微信好方便,在香港好多找換店入微信,你俾港幣佢,佢地照返個牌價入你微信,買門票用「美團APP」,好多買左唔用都可以退錢。

天山    發表於 18-2-1 12:45

別墅

回覆 sfyoung 的帖子

揀當地貴團同評價好的報. 麗江+香格里拉+泸沽湖+大理+雙廊+洱海+玉龍雪山+虎跳峽, 行程好密, 走馬看花

大宅

天山 發表於 18-2-1 12:43

揀當地貴團同評價好的報. 麗江+香格里拉+泸沽湖+大理+雙廊+洱海+玉龍雪山+虎跳峽, ...
揀當地貴團同評價好的報. 麗江+香格里拉+泸沽湖+大理+雙廊+洱海+玉龍雪山+虎跳峽, 行程好密, 走馬看花

你都好貪心喎, 我四年前就係農曆新年去,大約去,頭尾去左十六日,自遊行麗江,瀘沽湖,跟本地團去玉龍雪山,再跟另一個團去雨崩、香格里拉、虎跳峽。

唔知你會去幾耐,我地果次就玩時間好寬,但都辛苦架,俾幾個提示你,不過都四年可能情況唔同左。

一:去麗江古城自遊行得喇,去到有D地方要門票,就上淘寶或美團買,會平好多。
二:麗江古城果時真係多人到嚇人,住束河會無咁多人。
三:古城入邊食野會又貴又唔好食,如食羊肉鍋的話,近麗江古城外邊有條街成條街都係食羊,不過點去唔記得要自己搵搵資料,本地人都去果到食的。
四:麗江拉市海騎馬可以不去,我去左覺得好ON居,果時做功課唔足重俾好貴,如你去要做好功課,或先網上買飛。
五:玉龍雪山我都係跟團,果次去失望因雪山無乜雪,我走果時就好多雪喎,或可考慮去到麗江睇到個雪山有無雪先上,同埋果到海拔高,纜車一吊就上到好高,無得慢慢適應,要慢慢行,跟團應夠時間慢慢慢咁行上頂的。
六:麗江去瀘沽湖果條路早幾年好似話大修,而家應修好應快D,我地在網上搵資料話有非官方旅遊巴去,如你地坐的話,司機推介D野唔想幫襯就唔使理,果時我地只坐車佢都無黑面,我去瀘沽湖頭尾四日,我唔鍾意做D乜鬼家坊睇表演之類,自己踩單車環湖得喇,渣電單車都得。
七:香格里拉聽講好似話冬季景色差D,我跟團去都係去左松贊林寺,之後去左果個乜鬼古城,早幾年去之前重要大火災,而家應重建好呱。
八:虎跳峽冬季水量差D,唔好𧘻望太高。
九:大理廿幾年前去過不過都唔記得喇,雙廊都諗過去,不過想比較優閒咁走所以放棄左,印像中果到都係睇湖,去得果到就優閒遊住湖邊兩晚好D。

別墅

多謝sfyoung詳細講解分析,我頭尾去十天咋.已報全程跟當地團,我中意行上雪山慢慢感受 .唔知到時有冇得揀

首頁

尾頁

跳至