自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sandylaw 發表於 17-12-6 15:13
咁照你既邏輯來講,分班試唔care,咁就算呈分試考得唔好,都可以下年靠成績轉校啦。
小朋友係有心讀書有責 ...
好認同你,pre S1除了為自己分班外,亦為學弟/學妹爭取更多 band 1位,前人種樹,後人乘涼。一線小學派位較好,學生歸屬感較強,學校會教同學為人為己盡力考好呢個試,學生亦會盡力去考,薪火相傳。

男爵府

oiyau2005 發表於 17-12-6 21:47
JM一等未熟呢個考試機制。去EK爬文就知。

教育局用甚麼老師,來評估學校份卷深定淺?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hokabb 發表於 17-12-6 20:55
有學校嘅卷真係深到出埋銀行系,聽過某名校老師講唔敢出咁淺,因為學生太勁必須要將佢哋分brand,如果唔係 ...

唔關勁唔勁事,正常呈分試一定會深。因為100人有100個唔同分至可以排序。如果份卷太淺,30人都係中英數一百,咁點排序呢

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-12-6 16:04
嗯.....睇黎樓上有誤解

Q1: 全港做同一份卷咪仲公平

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yvomak 發表於 17-12-6 22:05

你呢個問題不存在,了解左制度先

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

所以大家叫你去 ek 了解吓,完全唔係你講咁計。
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hokabb 發表於 17-12-6 20:55
有學校嘅卷真係深到出埋銀行系,聽過某名校老師講唔敢出咁淺,因為學生太勁必須要將佢哋分brand,如果唔係 ...
其實銀河系唔係好深咋喎,我仔學校高小有教

公爵府

回覆樓主:

好多中一生其實都唔知自己考果個試係乜,都會以考試心態去做份卷,好少會本住過左海神仙既心態黎做,而且大部份都係考返小學基礎野無駛點温,呢個更顯示到母校功力。

無一個基制係完美既,惟有自己係呈分試努力。咁多人要揀一線學校都唔係一味盲目追捧,成為一線保持係一線校方都要作好大努力。

男爵府

LuckyGirl 發表於 17-12-6 21:26
PRE-S1 成績都係用作中一分班, 考得好,有機會入精英班, 正常都會盡力考的!
Ps 最開心係呢個試係唔使溫習: ...

這問題其實好簡單!
如果勁學校的學生,一定會認真做!
相反,有D學生根本唔識做或做得唔好,本來學生的質素都好緊要!
點都有人亂做,但相信唔多!
所以擔心咁多做咩

大宅

回覆樓主

如果宜家用番統一的升中試,即按個人成績決定派位順序,我諗四年級已開始操卷,小學教育都會有補習天皇。

伯爵府

gracelam 發表於 17-12-6 14:06
又係呢個老問題, 可以去ek爬下文, 會了解清楚升中派位程序。

簡單D講每雙數年全港小六生會考同一份pre-s1 ...

請問即 2018 的全港小六生,就要考這個試嗎?

謝謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

pat2331 發表於 17-12-6 23:48

謝謝你

年年都要考,只係教育局用雙數年黎計調整分,單數年考只係分班試

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-6 22:48
其實銀河系唔係好深咋喎,我仔學校高小有教

我唸你誤咗我意思,我係指好深x1000000咁解

公爵府

親子王國15週年勳章

教育局唔會理學校份卷深定淺,係家長覺得啫,學校只需呈各學生分數丶排名,教育局就會按上年PS1成績調整後做份全港次弟。

都係果句份卷係同校學生自己競爭,唔關出面事

伯爵府

廷廷媽 發表於 17-12-6 23:57
年年都要考,只係教育局用雙數年黎計調整分,單數年考只係分班試

謝謝

珍珠宮

hokabb 發表於 17-12-7 00:01
我唸你誤咗我意思,我係指好深x1000000咁解
明白。
不過講真,太深怕影響分數,但太淺都並非好事,少許深才能真正分倒學生實力,太淺只是考细心吧!所以我自己頃向少少深比較好。

王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-7 07:54
明白。
不過講真,太深怕影響分數,但太淺都並非好事,少許深才能真正分倒學生實力,太淺只是考细心 ...

深係為左排序,不過有家長擔心(which我能理解),如果份卷太深,個分低,拎成績表見人時會好肉酸(雖然可能70分已經係全班最高,但面試時中學見到唔好睇囉)

男爵府

pat2331 發表於 17-12-6 23:48

謝謝你
是今年的小六嗎?(17-18年度叫雙數年還是單數年?)

子爵府

廷廷媽 發表於 17-12-6 15:07
其實小學學校操HKAT比操TSA更加利害, 就算考完試, 學校都繼續操HKAT架, 學生根本冇HEA左既心態, 佢地準備左 ...

我地大人嘅心態同小朋友唔同!大人可能會覺得事不關己,但係小朋友,尤其是操開果班有一定嘅好勝心係唔會hea考囉 唔會特登識嘅都填個錯嘅答案上去囉⋯⋯

珍珠宮

BIGPAT 發表於 17-12-6 17:06
今早鬧鐘響個不停,弟弟卻仍在熟睡;由此可見:

a) 弟弟昨睌深夜才睡覺;
agree, 如果考過學能, 就唔會覺得公平

首頁

尾頁

跳至