親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

babymickey88 發表於 17-12-7 07:39
其實,比多$1500,搭泰航中午机,值唔值呢?第一次泰國自由行,乜都唔識,另外,有乜酒店推介?500-600一晚 ...

搭中午機喇 check-in完抖抖 跟手出去dinner 爽呀

大宅

回覆樓主:

剛上網 check, EK $5200, TG 晚上7:xx $5900; TG 下午2:xx $6500: 大家覺得如何選擇呢?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 babymickey88 的帖子

TG 19:xx 不考慮
EK:
+ve $$$, 第二天時間好用
-ve 機場深夜再駁腳去酒店, 可能搭機時已睡著怕之後失眠

TG 14:xx:
+ve 時間正常, 到酒店後即可活動
-ve $$$, 第一天估計只得3,4小時活動

大宅

BforGirl 發表於 17-12-7 17:22
回覆 babymickey88 的帖子

TG 19:xx 不考慮

所以我就覺得用$1500;换3~4小時,值得?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babymickey88 發表於 17-12-7 20:59
所以我就覺得用$1500;换3~4小時,值得?

下午兩點落機時間好用好多

禁止訪問

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-7 21:44
下午兩點落機時間好用好多

兩點幾起飛喎~

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 17-12-7 22:24
兩點幾起飛喎~

咁都係5點前落機, 比阿聯酋時間好好多

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-7 22:47
咁都係5點前落機, 比阿聯酋時間好好多

學之前師兄話齋
睇人㗎姐
有人覺得五點幾落機仲有時間(未計過關等行李)
有人覺得夜機其實係慳左一日時間~

子爵府

回覆樓主:

方案一夜機平千幾,租機場酒店幾百蚊晚有專車接送,明早起身就有全日用
方案二夜機平千幾,搭的士出市區酒店平有幾百蚊酒店,明早起身有全日用
方案三中午機貴千幾,去到旁晚有機鐵出市區食晚餐
各人價值觀唔同,最好同同行人商量!

大宅

berry?????? 發表於 17-12-7 23:48
方案一夜機平千幾,租機場酒店幾百蚊晚有專車接送,明早起身就有全日用
方案二夜機平千幾,搭的士出市區酒 ...

謝謝你詳細的分析,我再望下其他意見,都是比多千幾蚊,因第一次去,小朋友细(5&8), 夜机睡了,落机麻煩,唯有 book 返D平D酒店(500以下)幫補下,大家有冇住過近BTS的酒店,雙人房又可以住兩大兩小?謝謝

伯爵府

好媽媽勳章

babymickey88 發表於 17-12-8 08:47
謝謝你詳細的分析,我再望下其他意見,都是比多千幾蚊,因第一次去,小朋友细(5&8), 夜机睡了,落机麻煩, ...

係網上見過有單身客推介 National Stadium "Happy 3 hotel" hkd$3xx 你可以望望

珍珠宮

牛年勳章

berry?????? 發表於 17-12-7 23:48
方案二夜機平千幾,搭的士出市區酒 ...
講得好啱!
除非用多$1500買到早上出發的航班我先會考慮。

試諗吓下午5點幾到,曼谷機場過海關有時超多人要排成粒鐘,攞完行李再搭的士去酒店,攞房,放低行李,4個人去下廁所,係房me me more more又15-20分鐘,去到餐廳晚飯都8點了,食完飯我估你第一晚都唔會安排夜市活動 (因為有小朋友費事第一日太攰啦),所以總括而言,第一日行程只係食咗一個晚飯矣。

我自己就唔介意搭夜機,當然價錢平係主要因素,BOOK間$500樓下既酒店,慳咗$1000係曼谷好好洗了,第2日瞓醒仲可以食埋個酒店早餐,之後全日玩仲開心。

BTW, 我同小朋友自2歲起就每年去1-2次曼谷,80%搭夜機,講真去旅行佢地仲興奮過大人,點會早瞓?

子爵府

volar 發表於 17-12-8 10:44
講得好啱!
除非用多$1500買到早上出發的航班我先會考慮。

我試過兩次搭夜機,一次租機場酒店因爲第日一早租車入華欣,我覺得慳錢之餘仲多日玩!
又試過一次搭夜機再包車返曼谷市中心,雖然係夜啲瞓得落床都成兩點幾三點,但第日又可以10點鐘起身就出發都有全日玩,我小朋友情緒體力都好容易控制所以我經常選擇夜機出發

大宅

BforGirl 發表於 17-12-8 09:54
係網上見過有單身客推介 National Stadium "Happy 3 hotel" hkd$3xx 你可以望望

睇過幾靚及好評,但酒店政策是兩人房不能住兩大兩小

大宅

回覆樓主:

剛見到香港航空11週年有套票優惠,唔知有冇人訂咗?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

阿聯酋

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔計時間會搭亞

首頁

尾頁

跳至