家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放入網袋用洗衣機洗完連網袋放入乾衣機.

水晶宮

clpapa 發表於 18-3-30 15:06
放入網袋用洗衣機洗完連網袋放入乾衣機.

請問乾衣時間要較幾耐? 有無要求溫度?

係咪洗衣時可以幾件羽絨褸(但獨立入洗衣袋)一齊洗。乾就獨立一件乾?
天空之城, 快樂之地

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 18-3-31 12:07
請問乾衣時間要較幾耐? 有無要求溫度?

係咪洗衣時可以幾件羽絨褸(但獨立入洗衣袋)一齊洗。乾就獨立一件乾 ...
我用乾衣寶 乾完自己會停, 冇話幾耐, 攞出來用手感覺下, 未乾就再乾多次, 乾左攤涼就可以收.
每件褸一個袋.

可以参考下面做法, 我自己就冇用網球, 只係直接乾衣.

From : http://www.rondown.com.hk/knowset.html

羽絨衫和羽絨被子都不能用水洗濯,因洗水後會令絨球互相纏結一起不易分解,保溫透氣程度大減,洗一次降一次,所以愈多洗愈不保溫;而送往乾洗,其清潔揮發性油劑會損毀絨球,令其折斷而喪失保溫特性。如弄污了羽絨製品非洗不可,可將羽絨製品放入少許柔性洗衣粉(或洗羊毛的清潔劑),放入洗衣機按洗羊毛衣的度數;洗後放入乾衣機中(低溫度熱風)約乾至九成 的時候,再放入一對清潔的運動布鞋或數個網球,利用鞋子或球上下滾動而打鬆絨球至全乾為止便可。當轉夏季的時候,收藏冬衣只將羽絨衫或被子掛於通風處吹數小時便可,不可將羽絨製品放在猛烈陽光下曝曬,紫外光會令羽絨結構大為受損。本廠出品之羽絨衫設計特別針對以上問題而設,全部羽絨裡均可與外衣脫離,隨時可清洗外衣,而不須要洗羽絨裡從而延長羽絨衫的使用期,解除了為清洗羽絨衫而產生的煩惱。
  (95%鵝絨衫或被子市面有少出售,本廠出品可以說是羽絨中的極品。至於售價,因為是本廠自做直銷,免除中間利潤,所以售價全港最平,品質為全港之冠。)

水晶宮

clpapa 發表於 18-3-31 14:50
我用乾衣寶 乾完自己會停, 冇話幾耐, 攞出來用手感覺下, 未乾就再乾多次, 乾左攤涼就可以收.
每件褸一個袋. ...

謝謝, 我試下洗1件先。
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

muimui5 發表於 18-1-29 13:30
我機洗唔記得入袋,家陣有啲位黐埋一執執,点還完呢?

我都無入袋無事喎!我有三件唔同類型的羽絨都無問題,唔敢洗太多只是一年洗一次

洋房

乾洗work唔work

複式洋房

好似會減短羽絨壽命,我會用wool mode 機洗

禁止訪問

大宅

oceanshores 發表於 17-12-21 19:57
用洗衣機洗。洗嘅時候,可以放3個網球入去一齊洗,有助打鬆羽絨。

下次我都試下先..

大宅

機洗完, 干衣機焗15分鐘, 拎出黎拍打, 再焗~~

大宅

1年1次乾洗

首頁

尾頁

跳至