自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親戚早年移民外國,而家小朋友大晒,自由身,未來兩夫妻打算每年都返香港住下,外國同香港會大約一半一半時間,佢地諗緊應該長租一間屋,還是每次返來住 service apartment(假設兩者花費差唔多,即係例如會長租一間 2 萬月租嘅屋,或者每次返來住間月租 4 萬嘅 service apartment),問我意見

大家點睇?

子爵府

回覆樓主:

除非要住址收信件;租半年服務式住宅彈性大,又有人清潔,包水電媒。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

Service apartment

琥珀宮

我愛Corina 發表於 17-12-8 21:43
Service apartment

寶石宮

2023年兔年勳章

mugtaitai 發表於 17-12-8 21:09
親戚早年移民外國,而家小朋友大晒,自由身,未來兩夫妻打算每年都返香港住下,外國同香港會大約一半一半時 ...

apartment似酒店 渡假feel 又有彈性
下次想住同一間 亦可試吓第二間

公爵府

bbq2006 發表於 17-12-8 21:38
除非要住址收信件;租半年服務式住宅彈性大,又有人清潔,包水電媒。
我幫佢地分析,長租嘅好處係可以叫做有一個家,有 d 日用品可以留喺度,唔使每次往返都搬來搬去,我唔知服務式住宅嘅設施點樣,廚房煲盤碗碟是否足夠,住半年咁耐,冇可能餐餐出街食,如果只係好基本嘅,可能佢地會覺得不足

收信地址呢個環節倒係冇諗過,如果佢地一半時間住香港,可能都要有銀行戶口啩,咁是否要有一個收信地址呢?呢樣要提返佢地。謝謝你提醒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

service apt. 不二之選.

長租一間屋的話, 容易俾賊睇中, 有d 人衰起上黎會剪電線. 咪制.

wcpcelia    發表於 17-12-9 21:32

公爵府

Poyau 發表於 17-12-8 21:51
apartment似酒店 渡假feel 又有彈性
下次想住同一間 亦可試吓第二間
呢個的確係 service apartment 嘅好處,而且有人執拾,連鐘點都慳返

公爵府

bosch 發表於 17-12-8 21:58
service apt. 不二之選.

長租一間屋的話, 容易俾賊睇中, 有d 人衰起上黎會剪電線. 咪制. ...
咁驚

謝謝提醒,有多一樣嘢要提佢地考慮。集思廣益真係有用,我根本冇諗過安全呢個問題

珍珠宮

回覆樓主:

sure service apartment la

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 17-12-8 22:02
咁驚

謝謝提醒,有多一樣嘢要提佢地考慮。集思廣益真係有用,我根本冇諗過安全呢個問題

唔止咁, 萬一間屋有乜事, 或樓上爆屎渠漏水火燭, 間屋冇人響度好麻煩. 除非佢地可以長租豪宅, 有好保安或請個工人睇住, 或者租響親戚附近, 有人得閒幫眼看屋就得. 否則無謂咁樣租屋.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

俾我,會keep 住一間細單位。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

如果自置都話,租樓可能都要1-2年搬一次,我寧願住service apt.

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我6299現就有呢個問題,加拿大同香港兩邊住,之前佢在港既物業因唔捨得佢地不在時丟空,就租左比人,搞到依家每次返來都要搵地方住,service apartment 好貴,一個 2xx 呎實用既都要差不多三萬,所以每次想回來都煩住我,要我幫佢搵地方,我只好次次到差不多時候就睇有無私人樓短租,因為一定會平過租同 size 既 service apartment

但呢個方法最唔好既係唔一定搵到,因即使業主肯短租,多數係吉屋一間,咁我買傢私電器入去又係錢、買左之後第時佢退租邊有地方收留D 野喎.....除非租個倉....下年來又拎返出來?做死人....

今年好彩....搵到屋比佢地,但真係好煩,最後我都勸佢地,既然鍾意兩邊走,咁就買返一間屋好了,細細間起碼唔駛搬來搬去,鍾意幾時回來幾時又走(佢有時回港中間又會上大陸探親戚呀咁)就方便好多。因為 service apartment 唔一定全時段比到房你, 尤其要住得耐個D, 除非你成年前咁 book 定, 但好多時又未必可咁快決定每年回港既日子嘛。

因此,視乎你來往兩地有幾密,每年都來,來親都半年咁既,看來買屋較實際。

寶石宮

2023年兔年勳章

mugtaitai 發表於 17-12-8 22:00
呢個的確係 service apartment 嘅好處,而且有人執拾,連鐘點都慳返

好住似酒店 好過驚賊入吉屋

大宅

回覆 bosch 的帖子

下應該唔會喎,如果租返管理好d既屋苑,因為佢比佢budget 唔差應該租到

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

有啲酒店長租都平過service apartment,不過煮食可能要簡單啲

禁止訪問

複式洋房

彥彥媽咪 發表於 17-12-8 23:21
我6299現就有呢個問題,加拿大同香港兩邊住,之前佢在港既物業因唔捨得佢地不在時丟空,就租左比人,搞到依 ...

又唔洗咁貴ma... 而家有好多好大眾既價。
2xx呎要over 30k 仲貴過四季同pacific place wor...

子爵府

2024年龍年勳章

tiff_moon 發表於 17-12-9 02:08
又唔洗咁貴ma... 而家有好多好大眾既價。
2xx呎要over 30k 仲貴過四季同pacific place wor...
...

唔係, 我係話差不多三萬 je, 以下係在下真人真事經歷...6299 想住港島區 (因我地全部人都住港島) ,

1) Harbour Plaza (大酒店隔離個間), 前年來住, 間酒店房得個 200 呎實用左右, 放左兩張單人床, 已唔點行得到, 話有煮食, 實係換走左平時個 mini bar 面, 放個電磁爐上, 再加個小小洗手盆就話 apartment, 個時收佢 $23,800 一個月, 仲係不是日日執房的, 今年再問已 $25,000 (可能亦因為佢呢段時間來近聖誕新年 (唔同時段來又真係海鮮價架)

2) 北角春秧街華大 - 真係唔多想揾佢架, 出口對正街市, 但諗住就係位置唔算靚就搏佢平D, 結果佢開我$27,000

3) 北角城市花園酒店 - 啋我都傻, 佢話佢地唔憂做, 只會做日租, 一晚平均要 $1000, 30 日即係 $30000, 仲要假日既錢又高D

4) 炮台山 Shama - $25000+, 仲只係 open studio, 大細同我見過酒店房相若, 仲要無四個月你租, 因有客租左某D 日子, 咁要斷開就唔駛租 apartment la (即係又要執包袱搬來搬去)

5) 太古既康蘭居, $23,000, 話400 呎, 係建築面積, 實呎為起都係 2xx 左右, 但係好過 (1) 既, 但同樣, 佢日子唔齊全, 除非係高級別個D (即兩房, 三房呀咁)

6) 黃竹坑 L'Hotel - 呢間又係前年住過, 好似係 $18000 咁上下 (前年喎), 但又係房細, 仲超隔涉, 樓下全係工廠大廈, 想有啖好食一係幫襯返酒店, 一係就要行1x 分鐘坐車出返香港仔, 對老人家來說, 絕對係大懲罰

今年....又要面對揾短租比佢, 簡直感謝主, 最後有私人樓業主願意短租單位比我地, 2房一廳, 有埋傢俬電器, 實用有成300呎, 大廈位置又方便, $18500 包埋我地水電煤, 即刻諗都唔敢諗就租啦, 怕人反悔就死火

因為仲有一點, 6299 鍾意自己煮食, 一般酒店既 service apartment 既設備一定唔及私人樓個廚房咁齊全 (如有供應), 所以次次即使租到 apartment 都會補給器材比佢 (煲呀咁)

其實大部份既service apartment 都過 $20000, 仲係多數 open studio flat, 地段好D 既隨時近 $30000, 我知九龍新界係會有機20000 樓下, 但都講緊 18000, 仲要較遠, 我地要去接佢揾佢又係時間, 所以去唔到。

所以我極之鼓勵佢一係收返層出租物業自住 (但佢實唔捨得, 佢話成千呎既野, 只住幾個月, 要丟空大半年又唔捨得無左租金收入), 一係再買過層300-400 呎實用左右既, 兩個房咁....起碼有地方收藏佢D 野, 我依家年年要幫佢揾我仲煩....(純又呻下, 哈哈), 唔鬼想幫佢揾, 但唔幫, 佢走去租D 蚊型 apartment 睇見就唔舒服, 好似好委屈佢地咁, 咪只好年年揾私人樓短租囉。

首頁

尾頁

跳至