家庭理財

跳至
[電子錢包] payme

首頁

尾頁

翡翠宮

newinewi 發表於 17-12-17 23:27
你意係開oepay戶口,之後加任何一張八達通,由八達通可轉帳去or pay. 再由oepay轉任何銀行戶口,對嗎?

...

最好有NFC Android手機,或iphone配讀卡器。

八達通Oepay玩法更多,用自動增值八達通過錢入Oepay,Oepay嘅錢除咗轉入銀行户口,仲可以轉帳畀朋友嘅Oepay;可以轉入其他已登記嘅八達通卡,例如屋企人嘅八達通;又可以用嚟網上消費,以及往後推廣嘅店鋪掃碼支付。

無自動增值八達通,可以用銀行户口或到7仔以現金充值到Oepay。我同事會去7仔增值幾百蚊到Oepay,逐少增值自己張八達通使用,咁唔見八達通都無大損失,而Oepay有密碼保護,人哋攞咗部手機都用唔到啲錢,用户喺另一手機登入又用得番。

子爵府

lyh80115 發表於 17-12-18 08:17

最好有NFC Android手機,或iphone配讀卡器。
你講既玩法 payme 全部做到,簡單過oePay,又吾洗nfc 手機,重可以隨時轉信用卡;oepay 轉卡就麻煩好多了,下下要去銀行搞,重要比手續費

翡翠宮

kittykwok385 發表於 17-12-18 19:12
你講既玩法 payme 全部做到,簡單過oePay,又吾洗nfc 手機,重可以隨時轉信用卡;oepay 轉卡就麻煩 ...

點會全部做到?Oepay增值到八達通,又可以網上或店鋪掃碼支付呀,Payme未有。

子爵府

lyh80115 發表於 17-12-18 19:57

點會全部做到?Oepay增值到八達通,又可以網上或店鋪掃碼 ...
係既除左支付外,其他都好用過OePay,我自己覺得信用卡增八達通好過用oePay增值,Payme 簡簡單單Pay 來Pay去就已經有分

掃碼支付我都係用支付寶HK,,好易用打開手機比店支搶掃一掃好快就搞惦,耐吾耐又有回增;淘寶一樣可以用支付寶HK,,京東又可以用銀聯卡你介紹的,嘻.,都吾洗用到oepay,同埋有D咩鋪收oepay 架 ?

翡翠宮

kittykwok385 發表於 17-12-18 20:52
係既除左支付外,其他都好用過OePay,我自己覺得信用卡增八達通好過用oePay增值,Payme 簡簡單單Pay 來Pay去就 ...

前面都有提到,Oepay增值八達通嘅兩種實際應用。

一.我用緊嘅,就係用有自動增值啲八達通轉入Oepay,再幫家人無自動增值嘅八達通增值,變相賺到信用卡分,唔洗張張搞自動增值,尤其仔女啲卡。

二.我同事係無信用卡,佢去7仔增值幾百到Oepay,逐次增值手上八達通;我幫佢網購亦會轉帳到我Oepay,我都方便咗。其實我最唔鍾意收現金,經常要找續,可惜同事們都好原始,信用卡唔敢用,有卡嘅又唔敢綁

翡翠宮

lyh80115 發表於 17-12-18 21:32
前面都有提到,Oepay增值八達通嘅兩種實際應用。

一.我用緊嘅,就係用有自動增值啲八達通轉入Oepay,再幫 ...

仲有個同事話去便利店交費好方便,PPS太麻煩,開咗都好耐無用

子爵府

回覆 lyh80115 的帖子

你用oepay 過錢入他oepay 都得架,變相幫他增值,他比返cash 你,天氣甘涷吾洗他專登落街去增值咪重方便

子爵府

oepay 我都有玩,只係呃分一族

禁止訪問

翡翠宮

marksix72 發表於 17-12-19 00:24

可否轉帳到自己的微信的餘額嗎? 然後,餘額再存入自己銀行户口? ...

試下轉到另一微信賬户,再轉回自己。

伯爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆 newinewi 的帖子

樓主講Payme,你問佢oepay

八達通暫時每日都係最高增值500
每月轉多過5000去銀行要收手續費,手續費幾多%吾記得,因為我限住自己吾好轉多過5000

男爵府

kittykwok385 發表於 17-12-18 21:45

oepay 我都有玩,只係呃分一族

可否教我如何䁠分?
我用Iphone , oepay 要買讀卡機, $16x 我還在考慮中,不過又好似幾方便。

子爵府

回覆 mango22 的帖子

賺分就係用信用卡自動增值八達通,甘就已經賺到分啦,再過錢入Oepay;
Oepay嘅錢再轉入銀行户口,仲可以轉帳畀有Oepay嘅朋友
記住每月頭果5000轉入銀行户口免手績費,所以一個月都係最多轉得5000好啦.
況且每日只可以增值八達通一次,最好選500元增值,一個月轉10次就5000了

伯爵府

回覆 PaPa 的帖子

咁即係用payme 過$5,000, 就有 40 DBS dollar ?

大宅

回覆 kittykwok385 的帖子

大宅

kittykwok385 發表於 18-1-13 14:20
回覆 mango22 的帖子

賺分就係用信用卡自動增值八達通,甘就已經賺到分啦,再過錢入Oepay;
請問由八達通過錢落Oepay, 唔夠錢時張八達通能自動增值嗎?

子爵府

回覆 SorenLorensen 的帖子

是,一增就250/500

首頁

尾頁

跳至