親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問:
大阪去京都
大阪去神戶
係咪要在旅行社買定JR車票平啲?還是可到大阪車站才買?

禁止訪問

侯爵府

pigbbpig 發表於 17-12-10 22:02
我想問:
大阪去京都
大阪去神戶

用阪急pass最抵,一日800,兩日1400yen.
https://www.klook.com/activity/1512-hankyu-1-day-tourist-pass-osaka/?gclid=CjwKCAiA07PRBRBJEiwAS20SIH0KZwKLpdpVbHYeWOLS_VK3CcSiviWizb6hiaqoROXo-ZSMCs3wGRoCKJIQAvD_BwE

大宅

dillon 發表於 17-12-10 22:39
用阪急pass最抵,一日800,兩日1400yen.
https://www.klook.com/activity/1512-hankyu-1-day-tourist-pass ...

是否要在HK買呢?
還是當地買?

侯爵府

pigbbpig 發表於 17-12-10 22:42
是否要在HK買呢?
還是當地買?
都可以。

大宅

dillon 發表於 17-12-10 22:54
都可以。

你指兩者都可以?
HK買是否會平D?

侯爵府

pigbbpig 發表於 17-12-10 23:18
你指兩者都可以?
HK買是否會平D?
你指兩者都可以? 是
HK買是否會平D? 似乎klook價錢稍平,但相差無幾,不如在日本買。

大宅

dillon 發表於 17-12-10 23:20
你指兩者都可以? 是
HK買是否會平D? 似乎klook價錢稍平,但相差無幾,不如在日本買。 ...

如果當地買的話,我應在那裡買?

侯爵府

pigbbpig 發表於 17-12-10 23:22
如果當地買的話,我應在那裡買?

●販售處
阪急 旅客服務中心 大阪梅田/阪急京都 觀光諮詢服務中心/大阪新阪急酒店/新阪急酒店Anex /阪急國際酒店/京都新阪急酒店/海外當地的旅行社

http://www.hankyu.co.jp/global/zh-tw/tickets/information/index.html

大宅

dillon 發表於 17-12-10 23:35
●販售處
阪急 旅客服務中心 大阪梅田/阪急京都 觀光諮詢服務中心/大阪新阪急酒店/新阪急酒店Anex /阪急 ...

唔該曬!

但我還有嘢請教你
我最後一日想去outlet,然之後回關西機場,交通方面我應該怎樣搭。
(我酒店在長堀橋站符近)

Thanks!

男爵府

Puluma 發表於 17-12-10 22:35
這兩條線只是一般普通客運 = 西鐵綫、馬鞍山綫 ... 不是什麼觀光或特急路線

一個鐘 4~5 班車, 普通地鐵格 ...

請教JM,如果有七日在難波及心齋橋住,會買二、三日悠遊卡玩景點及觀光,另外我會去奈良,想問其他卡可以行、買下,平pass介紹……近鐵有3800yen@5日,方便嗎?,請指教

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

pigbbpig 發表於 17-12-11 10:39
唔該曬!

但我還有嘢請教你
建議你試下自己搵資料,網上有好多工具可以幫到你:

查交通點坐最方便用呢個,
打頭尾車站名就得

https://transit.yahoo.co.jp/

邊個車站最近,可以善用 google map ,教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

2007WNIP 發表於 17-12-11 11:42
請教JM,如果有七日在難波及心齋橋住,會買二、三日悠遊卡玩景點及觀光,另外我會去奈良,想問其他卡可以行 ...
呢版有曬最常用既 pass

https://nicklee.tw/?page_id=21023

男爵府

shinku 發表於 17-12-11 12:42

https://nicklee.tw/?page_id=21023

Thx,非常感激

大宅

shinku 發表於 17-12-11 12:42

請教一下,我有三日留在大阪市玩,多數搭地鐵,我是否買一日任搭車票或是買ICOCA儲值咭,邊樣好?

珍珠宮

pigbbpig 發表於 17-12-12 21:29
請教一下,我有三日留在大阪市玩,多數搭地鐵,我是否買一日任搭車票或是買ICOCA儲值咭,邊樣好?
...
買唔買 pass 要根據自己行程去計車資,如果懶得計,或者其實唔係好確定行程,或者買 pass 只係平得好少,
咁就 icoca 好了

大宅

shinku 發表於 17-12-12 22:39
買唔買 pass 要根據自己行程去計車資,如果懶得計,或者其實唔係好確定行程,或者買 pass 只係平得好少,
...

其實在當地買JR票是否要出示passport及要填紙才買到?

icoca儲值咭坐JR可以用到(e.g. 京都和神戶)?

珍珠宮

pigbbpig 發表於 17-12-13 13:47
其實在當地買JR票是否要出示passport及要填紙才買到?

icoca儲值咭坐JR可以用到(e.g. 京都和神戶)?
普通買 JR 票唔需要有 passport,都唔需要填乜野紙的?你係指買 pass?pass 都有好多種,有D係要外國人先買得,
有D就乜人都得,要睇下你買乜 pass,決定左買乜 pass 再上網睇官網或人地教學,
會有寫需要乜証件或注意事項。

ICOCA 可以坐好多車,
不過好多車都係有分自由席、指定席等等,
你買票時要指明,
唔可以簡單入 ICOCA 就得

其實用唔用到,唔需要太介意,
只要預多D時間去買票,去搵路,
其實成件事係好簡單,
太細節既野唔需要太上心

大宅

shinku 發表於 17-12-13 14:03
普通買 JR 票唔需要有 passport,都唔需要填乜野紙的?你係指買 pass?pass 都有好多種,有D係要外國人先 ...

唔好意思l…由於我第一次自由行有很多交通上問題不明,請多多指教。

我問左HK旅行社JR pass有分為1天、2天丶3天丶4天丶5天。

我計劃坐JR行程如下,所以我是否21丶22號買2日pass,24丶25丶26號買3日pass,是否適當呢!

21號機場坐JR⋯⋯去酒店
22號環球(來回JR)
23號全日在大阪
24號京都(來回JR)
25號神戶(來回JR)
26號坐JR去outlet和機場

Thanks!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至