0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 NP128 的帖子

其實係架...佢成日覺得淨佢先識湊,佢幫到食瞓疴呢3樣,其他真係零知識基礎。
不過我開始同情佢,因為佢宜家咁努力都可能是一搏第日可以靠孫,成日問我個當時3個月大的BB第日比肉定骨佢食呀、又話宜家辛苦第日BB要比錢佢買花膠呀、又話最緊要有錢養埋佢等等...證明佢無安全感 ! 佢三個仔女,我老公對佢算最好,但佢應該驚老公錫晒我,唔理佢。

所以佢好自私,我返左工唔比我媽咪抱個BB,只比我老爺叔仔抱,我媽咪同我講返唔開心。呢樣我最嬲,我不在家時,我爸爸媽媽或者細佬去我家探BB佢都唔比佢地抱,自己抱實,去廁所放BB床,去完再抱。佢咁做其實係唔想BB識我果邊人,覺得係內孫。我媽咪個人好客氣,唔會主動出聲。最近我暗示BB開始大要比返婆婆抱下,佢直頭在我地返工時,帶佢返佢自己家等媽咪唔可以來我家見下BB。呢樣真係好自私 ! 於是我就話好,咁我放工帶BB返家探婆婆,佢即刻唔出聲 ! (其實唔LIKE)
真係太太太自私 ! 不過我無同老公講,其實佢呀媽思想好唔要得,邊可能咁自私,個BB係人地個女好辛苦生出黎 ! 而我老公就OK,會好尊重我媽咪,又會教BB同婆婆玩、同舅父仔玩下,我真心APPRECIATE我老公,所以更加唔同老公講。

我遲D會自己湊,唔洗佢幫,唔比佢抱,佢就知我媽咪果個感受幾唔好。

不過,我同媽咪講,唔好爭,湊B一D都唔輕鬆,亦無多勞多得(BB唔會記得一歲前的事可能宜家痴佢,但好多客同我講,BB一返學就鐘意痴返爸爸媽媽甚至婆婆果邊,反宜唔痴照顧者),佢輕輕鬆鬆同BB玩下,可能BB仲喜歡佢。而且我兩個細佬好錫BB,遲D大大下我相信BB都會好鍾意婆婆果邊。

如果佢唔係咁自私,我都唔會有咁暗黑的想法 !

大宅

之緣 發表於 17-12-11 15:53
我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上 ...

一模一樣,我bb依家6個月,出世時買左張high chair 由初生用到3-歲個d , 我仲坐月時大多數擺Bb 係high chair 已經比兩老每日都話瞓壞bb腰骨要抱,又話bb 晤鐘意瞓high chair ,到我返工姐姐主力湊,又成日聽到兩老話要抱架要抱架,我係公司每次開個cam睇,都見到bb一定被人抱住「兩老或姐姐」,連bb瞓覺姐姐都係抱住,一日都晤知有無坐到一個鐘,我真係睇到火滾,成日話我張high chair坐壞人,我朋友圈個個bb都係咁坐,如果坐壞人嘅話仲會咁多人走去買,攪到我個仔依家一坐high chair就發脾4 ,我99即刻話佢晤鐘意坐呀,我話咪因爲成日抱寵壞左囉,條99即刻話姐姐成日抱佢寵壞哂,成日做完講完晤敢認

複式洋房

之緣 發表於 17-12-11 15:53
我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上 ...

我99都係咁,聽到呀b一喊就即刻抱起,但99當初又話吾好抱咁多,比佢喊下,咁個肺就會好啲,點知最後都係自己成日抱

首頁

尾頁

跳至