意見反饋
義工

想生BB 今日: 136|主題: 99788

跳至
樓主: tomatolmc
第一次流產,應唔應該去驗免疫系統?  

大宅

國民生產總值:1364

2019勳章

ceo234 發表於 17-12-13 17:40
回覆 tomatolmc 的帖子

如果只食阿士匹靈還可以的,至於其他藥物風險,其實上網就找到了,你只係一次,可 ...

我已睇醫生同抽血驗免疫系統。雖然我只是一次,但係做ivf,只剩兩粒雪胎,我不可能等流產兩三次才驗

別墅

國民生產總值:823

mojai0109 發表於 17-12-11 18:40
我都係1 個月前 8w 流產。都係第一次流。我無聽醫生講 叫我唔好搵原因。我去左驗 驗到凝血有問題。擔心就 ...

我都中左凝血
兩次流產先知 嗚

別墅

國民生產總值:555

SATSUKI 發表於 17-12-14 16:57
我都中左凝血
兩次流產先知 嗚

你岩岩驗到?

別墅

mojai0109 發表於 17-12-14 17:08
你岩岩驗到?

Yes!

別墅

國民生產總值:555

SATSUKI 發表於 17-12-14 17:19
Yes!

你中左邊隻? 你台灣定香港睇醫生?

別墅

mojai0109 發表於 17-12-14 17:33
你中左邊隻? 你台灣定香港睇醫生?

Both

FB體驗帳戶

國民生產總值:68

shanshan827 發表於 17-12-11 18:26
應該要生殖科。
香港有聽過陳億士、余嘉龍都有得CHECK,其他醫生我就唔識。

我想請問去台灣驗,我見聯合既website有好多種測試,應該點揀?
我已經三次小產,想去檢查下

大宅

國民生產總值:1729

2019勳章 認識瑞士牛牛第一回

Awaiting 發表於 17-12-16 10:52
我想請問去台灣驗,我見聯合既website有好多種測試,應該點揀?
我已經三次小產,想去檢查下
...

可以參考依兩張剔左既項目,主要係驗凝血、免疫、甲狀腺
少啲野嗰張頭嗰幾項激素(橙色)要黎m第2至3日驗,就唔岩日子就唔洗剔。
以上依堆野大概萬二台幣。

唔明的話可以pm我呀

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

FB體驗帳戶

shanshan827 發表於 17-12-16 11:03
可以參考依兩張剔左既項目,主要係驗凝血、免疫、甲狀腺
少啲野嗰張頭嗰幾項激素(橙色)要黎m第2至3日驗, ...

嘗試pm 不過佢話我冇權限-.-

多謝你丫,我想問報告係米即日出?(我見有d forum 話1-3個鐘就有報告)同埋係米都要搵台灣醫生睇報告?
我星期一會入醫院做藥流,政府醫生話之後會轉介我去QE 遺傳科,不過到時唔知又要排幾耐,所以想硏究下台灣點check

大宅

Awaiting 發表於 17-12-16 11:16
嘗試pm 不過佢話我冇權限-.-

多謝你丫,我想問報告係米即日出?(我見有d forum 話1-3個鐘就有報告)同埋 ...

我都3次了,不過因為第3次喺台灣做左手術,返黎排唔到習流,真係好躁(emoji)(emoji)
唔會即日咁快架,大部份都係第二日有,但有幾個item係每星期只得兩日會開機驗,要就岩日子,但我唔肯定而家係星期幾,我上次去就星期二晚出晒,同一晚就book左愛群醫生睇報告。

FB體驗帳戶

shanshan827 發表於 17-12-16 11:19
我都3次了,不過因為第3次喺台灣做左手術,返黎排唔到習流,真係好躁(emoji)(emoji)
唔會即日咁快架,大部 ...

加左好友但都唔知點解pm 唔到。

台灣做左手術所以香港政府唔當習流,真心燥左。甘你宜家台灣check左係米真係免疫出問題?香港醫生就話check左都可能冇問題,每次懷孕都係獨立的,我真係唔想第四次又在小產了

大宅

Awaiting 發表於 17-12-16 11:29
加左好友但都唔知點解pm 唔到。

台灣做左手術所以香港政府唔當習流,真心燥左。甘你宜家台灣check左係米 ...

政府俾我2018年8月見婦產科,傻傻地。。。
你之前係咩情況?你今次要叫政府幫你驗胚胎染色體!!要知道到底咩事!如果政府唔肯你就搵定私家,拎啲有藥水既樽返去,到時左啲組織裝落去俾佢地驗。
我自己係第一次空心胎自然流(可能因為鬧交、食生蠔),第二、三次胎停,只得幾mm胎芽。我第3次驗左胚胎染色體係有問題。喺台灣亦驗到凝血有item責界,有兩項免疫輕微超標。我估第二次我太心急,隔一次m就開工,咁我血氣唔夠,搞到啲血去唔到bb度。
下次就會食阿士匹靈+奎靈,希望成功。
你加油搵原因,但你真係要check今庁戈胚胎驗色體呀!
同埋有啲人係懷孕時先會有免疫反應,平時驗唔出,所以你做完手術盡快去台灣,或者而家去左先。

FB體驗帳戶

shanshan827 發表於 17-12-16 12:30
你之前係咩情況?你今次要叫政府幫你驗胚胎染色體!!要知道到 ...

我收到你pm, 不過就係reply唔到,唔知係米關我account事,佢話我係FB體驗賬戶。。。

我第一次胎停,第二次中期穿水發炎,宜家就係空心胎。第一次佢話染色體問題,bb自然淘汰。第二次話胎盤發炎。今次又係話應該係染色體問題。。。

大宅

Awaiting 發表於 17-12-16 12:58
我收到你pm, 不過就係reply唔到,唔知係米關我account事,佢話我係FB體驗賬戶。。。

我第一次胎停,第二 ...

咁你3次都唔同情況喎,可能未必咁易搵到原因呢!
加油呀!!

大宅

國民生產總值:1308

shanshan827 發表於 17-12-16 12:30
你之前係咩情況?你今次要叫政府幫你驗胚胎染色體!!要知道到 ...

我都係免疫系統出問題,第二次流產先檢查,去愛群檢查完翁醫師都係叫我食阿士匹靈加奎靈,但我上網查奎靈好似懷孕後唔食得,怕會對胚胎有害。。但我個case唔食又唔得,jm你都係愛群睇翁醫師嗎?

大宅

ComeOnBBShop 發表於 17-12-17 11:02
我都係免疫系統出問題,第二次流產先檢查,去愛群檢查完翁醫師都係叫我食阿士匹靈加奎靈,但我上網查奎靈 ...

我都係得依兩隻藥咋,都係翁醫師,佢叫我驗到有左先開始食,開左三個月藥。
我見好多人係準備懷孕前兩個月就要食。不過我係兩項item超少少,正常要細過1,我就1.1,我諗唔嚴重掛

FB體驗帳戶

shanshan827 發表於 17-12-16 15:50
咁你3次都唔同情況喎,可能未必咁易搵到原因呢!
加油呀!!

我宜家係醫院等藥流,佢話我唔算慣性流產,第二次穿水係終止懷孕唔係小產,所以唔會轉介check DNA

大宅

Awaiting 發表於 17-12-18 10:06
我宜家係醫院等藥流,佢話我唔算慣性流產,第二次穿水係終止懷孕唔係小產,所以唔會轉介check DNA
...

咁你可以返屋企流定點?會唔會搵私家拎啲藥水樽仔裝去check?
如果check到唔係染色體問題的話就可以確定係自身有啲問題要解決!

FB體驗帳戶

shanshan827 發表於 17-12-18 14:12
咁你可以返屋企流定點?會唔會搵私家拎啲藥水樽仔裝去check?
如果check到唔係染色體問題的話就可以確定係 ...

係醫院流中

大宅

Awaiting 發表於 17-12-18 14:24
係醫院流中
撐住呀!無得驗胚胎就唯有之後自己大包圍驗野啦..

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.