樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

靚太太, giantkid 請收pm, thanks!
原帖由 giantkid 於 09-3-10 11:38 發表
靚太太,PM 左你.....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 靚太太 於 09-3-10 12:47 發表
annaanna:

因為我地買價錢平,所以租金正常情況下都比之前買業主回報高小小,致於租務市場可以係成交網睇晒,一般回報3-4%,係我覺度現佳段cover到供樓8-9成就ok,唔係一定要有好好租金回報,因為我睇遠小小,比多 ...

我都同意靚太太既講法,自己貼d當儲錢,人地交租俾你咪當供息。我當然知道有d 舊d 既樓租務回報會比呢度高,但係,每個人買樓投資都有佢背後唔同既想法,我地唔可以將自己所想加諸係人地身想,好似我咁,我買樓投資第一個考慮因素係租唔出自己可以入住,因為我本身自己住緊既係一個好易出租到既單位,租唔出呢個咪租個個,好flexible。

禁止訪問

大宅

有無海濱南岸三房放租? 可以四月起租.

伯爵府

我起初都係咁諗o架,不過去左睇,又係另一回事囉﹗
佢翻身左o既大堂,會所,屋入面都幾吸引,但係有d 設計就怪左少少,例如個停車場入口o係會所同住宅中間,你以為係行人路,但原來係車路,有小朋友o既就要小心d 喇﹗
會所設施都好靚,不過樣樣計錢,仲要唔平,恐怕遲d 入晒伙,會好多人book野玩,就要排隊lu~

原帖由 babesiu 於 09-3-10 14:40 發表
化妝樓,當日根本唔值得買啦

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

始終係居屋格

複式洋房

俾咁多錢買居屋…總係覺得皮膚唔好就算化妝幾靚都無用,雖然海景VIEW係吸引,都係衝破唔到心理關口...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

congratulation, as you will be the landlord soon.

If you work in TST East, the location is good as it only need to walk for 10-15 mins to office.

I agree that: 化妝樓,當日根本唔值得買啦 (at 7000+).
However, it is around 4500 now. 相對之前業主買價錢,真係超級....平呀

原帖由 靚太太 於 09-3-10 00:44 發表
Gogojuly:

我買來長遠投資放租,相對之前業主買價錢,真係超級....平呀!相差成38%好抵買呀!

我今日同屋企人去睇示範單位諗住睇我個兩房單位個則,點知鎖晒兩間兩房示範單位,只係得番三房示範單位,因為兩房二座差 ...

侯爵府

好媽媽勳章

me too.......
Even 相對之前業主買價錢,真係超級....平呀

It is because I work in TST East. I always walk to have lunch around there.
I 'see' how it how to 化妝 everyday..... and then change from 居屋 look to the look now.
=>都係衝破唔到心理關口...
原帖由 kititiiwhite 於 09-3-20 01:19 發表
俾咁多錢買居屋…總係覺得皮膚唔好就算化妝幾靚都無用,雖然海景VIEW係吸引,都係衝破唔到心理關口...

禁止訪問

男爵府

我都有諗過買,仲去睇過2次!
但我<<都係衝破唔到心理關口>>!!
樓底矮,窗細,廁所係外趟門(好肉酸,2房個d道趟門仲對住個廳),廁所個浴缸得1半.
但我中意個會所,但管理費都唔平
若果我扑槌,都係因為個地段!
上次經紀打比我話有個2房中高層+小海景,$200中左右,我有興趣,可惜唔夠人快比人買左!咁咪算囉,要我再比多d,我又覺得唔值呀!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 babesiu 於 09-3-20 10:44 發表
Exactly! 奧運站兩房都係三佰萬邊咋. 洗鬼買佢咩,又未有地鐵, 又近大酒店.

(1) 如果佢近大酒店,咁奧運站都近呀,可以係地圖用把尺度一度,差唔多。
(2) 人地呢度三百幾萬係高層中環近維港景,let's say 柏景灣,三百幾萬係超側遠維港景。
(3) 無地鐵﹖火車唔係同地鐵合併左啦咩﹖叫港鐵呀ma﹖
做人公平d好,人地買人地覺得值咪ok law,又唔係你買,呢度毫無疑問佢係居屋改建,樓底矮,窗口細,買與唔買都係個人決定。每個人對家既想法都唔同,你彈多一百篇二百篇,對於別人既決定有咩作用﹖做人都係大量d 好。我都係有感而法。

複式洋房

我諗係大家的需求唔同啫, 唔駛勞氣
我認同呢個盤係有佢的優勢, 但我諗亦有好多人一樣好似我咁"過唔到自己"
買得起做業主的, 固然值得恭喜啦, 我都好期待遲d聽到業主們講呢度點好點好, 咁就可以証明居屋化妝一樣係好掂﹗係咪?

原帖由 giantkid 於 09-3-20 21:39 發表

(1) 如果佢近大酒店,咁奧運站都近呀,可以係地圖用把尺度一度,差唔多。
(2) 人地呢度三百幾萬係高層中環近維港景,let's say 柏景灣,三百幾萬係超側遠維港景。
(3) 無地鐵﹖火車唔係同地鐵合併左啦咩﹖叫港鐵呀ma﹖
做人公平d好 ...

伯爵府

我希望新買家唔好被個海景吸引而買樓,因為海邊個地皮已經賣左,之前黃埔花園仲簽名反對起屏風樓添o架﹗
所以o係未來幾年,對住o既只會係一個大地盤,而海景只係現階段o既暫時景觀...

子爵府

原帖由 annaanna 於 09-3-20 23:32 發表
我希望新買家唔好被個海景吸引而買樓,因為海邊個地皮已經賣左,之前黃埔花園仲簽名反對起屏風樓添o架﹗
所以o係未來幾年,對住o既只會係一個大地盤,而海景只係現階段o既暫時景觀... ...

絕對認同你嘅講法!有一相熟經紀都係咁同我講。

我一定唔會買,因它的海景毫無保障哩。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 annaanna 於 09-3-20 23:32 發表
所以o係未來幾年,對住o既只會係一個大地盤,而海景只係現階段o既暫時景觀... ...

你呢句我buy wor,1、2、3座個海景真係無保障,因為佢望既係北角既海,呢邊個海無野睇,價錢仲勁貴,中高層係要去到6000 蚊一尺,你去買馬安山呀,將軍澳個海無分別,價錢可能平一截,而且前面講左一定會起樓。

首頁

尾頁

跳至