自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主你都講咗自己唔識股票,咁轉邊隻基金相信你應該都唔識點揀,有得轉你都唔知轉邊個啦,真係想穩陣,等市跌買盈富基金或公用股,穩穩陣陣收下息算啦,點都好過嗰啲呃人基金保險,買時講到天下無敵,份保險幾靈活幾賺錢,蝕錢果陣時賴市差,永遠唔會話你知佢收咗你幾多佣同管理費

男爵府

kattsang 發表於 17-12-12 00:49
我除左分開儲,仲裝左支出計數app. 記錄每筆洗費再用excel做statistic, 睇下屋企咩項目用得多,諗下點樣可 ...

其實我之前裝過個手機 app 紀錄日常洗費,頭幾個月都有逐項入帳,都幾有用,但無心機持之以恆 真係要向你地好好學習

男爵府

oneone11 發表於 17-12-12 18:59
147樓十年先賺6000,遠遠達唔到樓主所要求嘅6-8%回報,連定期都不如,呢個賺錢例子真係得啖笑,更多嘅係血 ...

但家陣定期息都係少

子爵府

oneone11 發表於 17-12-12 19:13
樓主你都講咗自己唔識股票,咁轉邊隻基金相信你應該都唔識點揀,有得轉你都唔知轉邊個啦,真係想穩陣,等市 ...

盈富基金同一般基金有咩唔同?保證賺?
公用股即係咩啊?穩賺?sorry 唔係好識想了解多d

子爵府

meek 發表於 17-12-12 19:56
其實我之前裝過個手機 app 紀錄日常洗費,頭幾個月都有逐項入帳,都幾有用,但無心機持之以恆:ig ...

我都係⋯同你一樣,無咩恆心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

EvaHui520 發表於 17-12-14 13:59
盈富基金同一般基金有咩唔同?保證賺?
公用股即係咩啊?穩賺?sorry 唔係好識想了解多d
...

樓主,你真係要先求知再投資,唔好人叫你買乜就買。

下面係盈富基金資料:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%9B%88%E5%AF%8C%E5%9F%BA%E9%87%91

簡單D講,買盈富基金即係買晒恆生指數所有成份股,排除其他因素,理論上恆指升,佢會升,恆指跌,佢會跌。唔會實賺

公用股即係一D公共企業嘅股票,例如 : 中電,港燈,煤氣咁。因為係公共事業,公司唔會賺好多錢,但又唔會蝕好多。執粒機會極低。每年都會有息派下咁。

股票升跌原因有好多,最主要係睇供應同需求。所以無得穩賺。如果樓主要穩賺就放不多於50萬係銀行做定期或者買第一手嘅ibond

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

EvaHui520 發表於 17-12-12 18:54
即係點?邊樣穩陣d? 請指教,我個個可以抽錢出黎,唔係全部綁實,例如:放左三萬本,今個月賺左一萬,可以 ...
其實,你對投資完全無認識,就算個plan係點,如果可以就cut左佢先。因為咁落去,蝕嘅機會好大,到時又上黎話被騙。

男爵府

我買左宏利派息基金,30萬
每月有$2000鬆d利息,收左3個月啦,
真係幾好架,我也介紹埋我2個妹買,我過年後再加注買多少少。

大宅

gogogodee 發表於 17-12-16 07:08
真係幾好架,我也介紹埋我2個妹買,我過年後 ...

有8厘很不錯,但應該不是保本吧?

男爵府

係呀8% 多,
我買左3個幾月,昨日睇左價錢係跌左dd, 我上月睇果日係高過我買入時既價,

我當作退休金,每月收$2000入定新開戶口裡, 我呢幾年都唔會羅出黎用。

水晶宮

EvaHui520 發表於 17-12-11 21:45
回報唔係睇幾十年架咩?咁快知道

下?你買左幾十年果D?

大宅

回覆:為退休作保障,剛剛買了份基金

我十幾年前喺宏X買咗份投資相連壽險+住院,其實到現在都唔知個 mechanism 係點⋯⋯只係知道要每月供1000,啲錢先去買揀咗嘅基金,然後從個pool每月扣除保費。
完全睇唔明啲月結單,保費佔咗幾多我根本唔知,基金管理費又睇唔出⋯⋯
不過咁,我當中停供咗好幾年,份保險一直靠頭幾年供落嘅錢run,直到前年先通知我唔夠錢扣保費,我先至去睇吓,買少一隻基金節省管理費⋯⋯
我現在只會供足夠扣除保費嘅錢,不過變相白畀基金管理費⋯⋯宏X又衰到年年加住院保費(佢想逼我轉去另一隻住院保)真係唔知點好

唔係話佢呃我,只不過佢地將件事過份包裝,一般人唔識丶也冇心去理解,相信agents 描繪嘅偉大藍圖,期待幾十年後真係有一舊錢攞走
唉,下年咩世界都唔知啦⋯⋯何況二三十年

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

gogogodee 發表於 17-12-16 07:08
真係幾好架,我也介紹埋我2個妹買,我過年後 ...

宏利這基金叫咩名,第一年已有現金派……定係帳面數值加二千?

伯爵府

EvaHui520 發表於 17-12-11 19:43
銀碼少少地,希望退休有個保障唔使伸手問仔女拎。
D錢自己儲唔到,個個月講下講下又使哂。反而上一份基金個 ...

你唔識股票呢d野不如月供盈富或內銀相信回報好過買基金。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

EvaHui520 發表於 17-12-11 21:45
回報唔係睇幾十年架咩?咁快知道

基金n年前已經有

人地真正用家經過左n咁多年

咪得到個答案囉

錢幾時都係係自己控制範圍內最好

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jasmine-4711 發表於 17-12-11 22:25
或者好似樓上jm提出,你开另一個户口,出糧就立刻轉錢過去。新户口的錢不可以用。用信用卡要mark数及限住 ...

如果唔識投資

買呢d好過

瑪瑙宮

meek 發表於 17-12-11 23:06
我自問真係冇定力,就算開多左個戶口諗住學人分開啲錢,完全唔用,結果整整下又用埋:i ...

開左個戶口

剪爛張咭

咪得囉

只要無得㩒錢
已經好大阻力

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我寧願趁低價買5號(HSBC),一年收4次息,穩穩陣陣

首頁

尾頁