自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

的士司機唔會喜歡送去警署,因為冇位停車,隨時好心換來牛肉乾,四十真係比唔出手,三五百無可厚非,車油時間人工,呢d錢好應該俾。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

$40-真係少得濟,講真,人地唔做生意特登拎比你,最少都要計來回車機啦!

就算拎去附近差館,都要時間啦!所以有D人真係怕煩丟落垃圾筒就算!

電話裡面咁多重要資料,相片,最少都$500-

水晶宮

回覆樓主:

$40不如唔好比,最少都$200啦,當左張八達通都最少有$50, 除非負錢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yericy 發表於 17-12-12 02:13
去警署就唔浪費時間?
得閒清理下車廂做優質的士好過

係,去警署又要泊低架車先,入去即幫你做都要幾分鐘時間。無位泊車,抄左點計,有位都要俾泊車費。通常司機都係諗住有幾百蚊茶錢,先搵機主,諗住機主識做,點知出手咁低 。其實,佢地成日都執到電話。

男爵府

回覆樓主:

大家識do D咪唔見電話銀包都揾得返lo...話係做好事唔望回報,但人情世故都要講下。比40蚊當人乞衣咩,難怪個司機會嬲

侯爵府

畀面勳章

芷欣mama 發表於 17-12-11 22:08
咁我覺得執到野比番人係正路做法,唔應該諗住有回報,佢既然唔想失一日生意,佢可以叫人就佢放工或開工前, ...

叫失主自己過去拎,唔會送去俾失主。
Nice to meet you!

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主

我覺得要俾多d gei,因為的士做緊生意嘛

男爵府

回覆樓主

果家人要人拎返比佢就唔應該咁少,用人用得太盡。攪到的士大叔條氣唔順。如果的士大叔唔係博有薄酬,佢唔會車比佢。 講真人情世顧既野,你堅持唔識都無計喇

子爵府

siuballball 發表於 17-12-11 23:13
嫌阻你搵食咪拎去差館,跌野個人自願比利是係另一回事,唔滿意嫌少要求比多啲,究竟而家係乜野世界呀...... ...

係囉,估唔到仲有咁多人撐的士司機做得啱,真係咩世界

子爵府

回覆樓主:

我上次一落車就發覺漏咗電話响的士,佢街尾車返上街頭俾我,全程5公鐘,我俾咗100咋。

子爵府

回覆樓主

原來小時候父母和老師教做人要誠實、樂於助人和路不拾遺係不合時宜,現在香港人做好心係要講報酬先叫做正常。 不求司機將電話送到府上,但最機本約自己覺得方便時間和地點交收番個電話,我唔覺得有咁大困難。

男爵府

回覆樓主:

呢d唔係司機啱唔啱既問題,人地做好心,我地都要識do,呢d人情世故係要識做,比三幾百個司機多謝佢,有d司機唔收㗎,但收嗰個都冇乜問題wo,做足自己呢份先lo...

goat    發表於 17-12-12 16:48
ivory0915    發表於 17-12-12 09:41

珍珠宮

大力大力 發表於 17-12-11 21:54
其實 $500 應該合理些,話曬阻人做生意~

點解你會想到阻人做生意架?

瑪瑙宮

大廚勳章

比$40不如唔好俾。。。真係有時買個飯盒都唔止40。。。你當左佢一個鐘最低工資都三十幾。。。比$40人我覺得真係太小家。。

路不拾遺不望回報係正確。。。。但係現實社會我覺得人哋幫我執到野點都係阻到人啦。。仲要送返俾你茶錢就唔只40囉。。。你話交去警察局你估唔煩㗎。。。就算係司機揸車兜過去點都要花啲時間落簿啦。。。我係覺得你家人的確出手太低。。。淨係執返個電話同埋唔使煩去申請過啲卡同八達通$500絕對係值。。。就算少啲,都應該要見條紅衫魚啦。。比幾草野不如唔好俾
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

一路講好心唔應該求回報
又唔見你班人講受人恩惠要報答人?
要人就你拎埋去你度
俾四草野人地?
企係道德高地既人真係無敵
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

路不拾遺,施恩莫望報。司機最後果句可圈可點
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

mln 發表於 17-12-12 00:51
如果我是司機, 一心諗住幫人的就唔會想太多, 拾金不昧的那開心感。 但是如果我是那個乘客就唔會比40蚊咁唔 ...

有啲人唔諗人嫁,如果你當時係尖沙咀,那人係沙田,又要而家要返電話又要即時,咁大家就各有期望了。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

YEOMORGAN 發表於 17-12-12 07:46
點解你會想到阻人做生意架?
惟司機直言︰「我特登生意唔做,攞番個電話比(畀)你,茶錢都有啩!」
FYR
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

芷欣mama 發表於 17-12-11 22:08
咁我覺得執到野比番人係正路做法,唔應該諗住有回報,佢既然唔想失一日生意,佢可以叫人就佢放工或開工前, ...

司機大佬, 因為職業原故執到電話 機會大個正常人好多, 如果下下要咁交收咪好麻煩!

侯爵府

电話銀包係咪真係漏底成疑, 当事人醉咗, 佢愉都得啦. 真係執倒就应該送差館. 佢咁講同勒索無分別, 係别有心嘅人.

首頁
12345...8

尾頁

跳至