自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實個囡一直我爸媽湊開,係過夜果種,自從我囡開始k1,學校在我家附近,囡囡就多左响我度過夜,同埋因為出年1月細囡出世,我已由全職轉兼職和請了姐姐,我成日好想囡囡留在我家,但我父母覺得我吾識煮野佢食,吾識湊,現在有姐姐佢地都咁覺得,我囡剛病好,佢地覺得留响佢地家最好,我堅持這2天在我家,因為這兩天我放假,同姐姐二對一,今早我媽whatapps我話:我覺得你無為佢健康著想過,我睇到真係好傷心。。其實我覺得我囡太痴住公公,返學都會成日哭找公公,我想佢快點改變習慣,住返响我度,我又同時明白爸媽湊開會好吾捨得,我因為掛念公婆返學好情緒化,特別佢知道當天要跟我,會哭足3小時,快被老師投訴

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

adriene_123 發表於 17-12-12 15:51
其實個囡一直我爸媽湊開,係過夜果種,自從我囡開始k1,學校在我家附近,囡囡就多左响我度過夜,同埋因為出 ...

堅持!!

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

只要陪佢玩多點。。佢會明白誰是媽媽。。。慢慢會錫番媽媽

男爵府

回覆樓主:

如果過一段時間囡囡都唔習慣
我會交返俾公公婆婆
咁樣做囡囡公公婆婆都唔洗因為掛住對方而唔開心, 由bb開始湊感情係好深的
又或者你可唔可以搬近父母,咁你又可以多時間陪囡

侯爵府

回覆樓主

就算唔識都可以學到識,一世唔學就一世都唔識,我諗佢地話你唔識係藉口,唔捨得個孫就真
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我個女由出世到k3都係住在我爸媽家,星期六日我先接回家,但個女都係好跟我

不過有得選擇當然自己揍返最好

ToBy GiNNy VinCent

大宅

回覆樓主

不過你媽咁講嘢又係奇怪⋯
其實你轉左pt再加請左姐姐都係預自己湊返多,咪同父母講清楚囉。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我明白媽媽你既心情,想自己照顧返個小朋友
但你都要為自己爸媽諗下,佢出於錫你小朋友,而且佢地一手湊大,佢地都唔捨得小朋友跟返你,咁你再睇下點讓步啦
同埋你個細都快出世,到時仲忙,你都休息下準備迎接個細啦,唔好咁唔開心

大宅

zzac 發表於 17-12-12 15:59
如果過一段時間囡囡都唔習慣
我會交返俾公公婆婆
咁樣做囡囡公公婆婆都唔洗因為掛住對方而唔開心, 由bb開始 ...

吾算好遠,大埔同沙田,都鐵路沿線,其實我曾經提出他們在我工作時來我家幫手看,但他們都係鍾意把她帶回家過夜 我都明白佢地會不捨,但有時公公湊法又吾太好,咁大個都抱住返學。。。。。我都諗住會俾佢返大埔過夜一兩日,但又係會難捨難離。。。。好煩惱

別墅

又唔怪得你個女同父母,佢地相處耐感情一定好唯有俾多啲時間,俾阿女同你相處多啲,父母又明白你識得照顧阿女,樓主加油呀!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

adriene_123 發表於 17-12-12 16:19
吾算好遠,大埔同沙田,都鐵路沿線,其實我曾經提出他們在我工作時來我家幫手看,但他們都係鍾意把她帶回 ...

俾人抱住係對大人攣路都係好sweet嘅回憶,公公抱得唔係太辛苦會由佢。難得老人家咁鍚個女,完全係好事,你細B出世時會更感激公公婆婆

大宅

homei888 發表於 17-12-12 16:12
不過你媽咁講嘢又係奇怪⋯
其實你轉左pt再加請左姐姐都係預自己湊返多,咪同父母講清楚 ...

係呀,今早無端端話我,以前話我煮吾好,而家有姐姐,今早話我冇煲湯,剛病好要煲湯,佢話我氹吾到佢飲

大宅

vincentoby 發表於 17-12-12 16:05
我個女由出世到k3都係住在我爸媽家,星期六日我先接回家,但個女都係好跟我

不過有得選擇當然自己揍返最好

如果我囡囡好像你個小朋友咁就好了

大宅

AXG 發表於 17-12-12 16:17
我明白媽媽你既心情,想自己照顧返個小朋友
但你都要為自己爸媽諗下,佢出於錫你小朋友,而且佢地一手湊大 ...

多謝你支持,你講得岩gei

男爵府

回覆樓主

有一種係公公婆婆的愛!
我同我媽我爸一齊住,我兩個都鐘意痴住兩老!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

想阿女快d肯跟返你就儘快建立佢對你嘅安全感,而且你話細b快出世,到時多一個細b, 你冇咁多時間理佢時, 佢更加冇安全感,扭得仲勁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果樓主段話中講既唔係公公婆婆,而係6299,jm 回應一定好唔同

火車媽媽    發表於 18-1-16 10:07
blackberry    發表於 17-12-12 17:15

子爵府

mickey2013 發表於 17-12-12 16:45
如果樓主段話中講既唔係公公婆婆,而係6299,jm 回應一定好唔同

我一路睇一路都諗緊同一樣嘢

大宅

mickey2013 發表於 17-12-12 16:45

如果係6299,話我覺得你無為佢健康著想過,我一定反面,哈哈

大宅

carolizaton 發表於 17-12-12 16:41
想阿女快d肯跟返你就儘快建立佢對你嘅安全感,而且你話細b快出世,到時多一個細b, 你冇咁多時間理佢時, 佢 ...

我囡又真係特別怪,佢見爸爸較少,但對爸爸好過我,佢成日打我恰我,我同佢玩的跟婆婆其實差吾多,佢有時衰到吾俾我食佢鐘意gei野,坐沙發吾俾我同佢坐,要獨佔,吾俾我掂佢d玩具,去街食野吾俾我睇餐牌,工人來了,同工人玩也不和我玩,前世有仇咁

首頁

尾頁

跳至