自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本來都想試吓,但原來要睇人

(轉載)

滴雞精唔係人人啱 小朋友飲或致性早熟

近年很流行滴雞精,縱使價錢不便宜,動輒都要一千幾百元一盒,仍有不少藝人和媽媽在網上推崇,而相關產品廣告亦聲稱男女老幼都啱飲,但中醫師則指,滴雞精並非人人適合,小朋友飲用,更有可能導致性早熟。顧名思義,滴雞精的原材料是雞,在中醫角度,雞味甘、性平、偏溫,有補虛功能,經常食慾不振、面青,經常食慾不振、面青口唇白、神疲力乏的人,飲用滴雞精會有一定幫助。滴雞精亦最好在日間飲用,因為有豐富的蛋白質,足以支持一日的能量。市面上的滴雞精五花八門,不少都加入了大量中藥材,註冊中醫師彭明慧提醒,飲用前一定要先弄清楚自己的體質,體質不只分寒底和熱底,還有陰虛、陽虛、氣虛等等,甚至要留意症狀是表證、裏證、虛證還是實證,補錯了只會拖垮自己健康。

彭指,如果經常面青、手腳冰冷,則屬於虛證,可以偏補少少,這類人較適合飲用滴雞精,但如果你容易口乾舌燥,多眼膠眼屎,常生口瘡,心口、背脊、臉部多暗瘡,則屬於偏燥熱人士,因為滴雞精是偏溫的食材,再飲只會火上加油。若女性有乳腺增生或子宮肌瘤,屬於病理產後實證,代表身體有積聚,也不應過度進補,反而應多服理氣、活血、祛濕和化瘀的食材。

不少滴雞精產品都聲稱可以補益補虛,但其實並非人人啱飲

母乳媽媽要小心 產後陰虛不宜太補

雖然滴雞精有豐富營養,但彭不太建議小朋友飲用。因為小朋友體質是稚陰稚陽,臟腑未完全成熟,太補的食材會加重脾胃負擔,更可能會導致性早熟,「現今有些女孩子八、九歲就月經來潮,男孩子睾丸也很早開始發育,是因為小朋友吃太多補益食物,如當歸、燕窩、雪蛤膏、人參,甚至滴雞精,過度溫補對他們的發育不太理想。小朋友飲食定時定量,少吃零食,脾胃自然會慢慢吸收,這已很足夠。」
另外不少婦女都視滴雞精為產後補品,彭提醒餵母乳的媽媽要特別小心,因為生產完的婦女大多是陰虛,特別是開刀生產的,流失的血量比自然分娩多三至五成,陰虛體質更明顯,大便常會乾澀,夜晚又會出汗,這情況不宜太補,加上嬰兒易出紅疹、奶癬和濕疹,這正代表嬰兒偏向濕熱,如果媽媽還吃偏補的食材,都會過奶給嬰兒,嬰兒皮膚及體質或會更差。如果想調理脾胃,彭建議可燉肉汁,營養吸收會較均衡,性質較平和,如果不清楚自己體質,最好都是問問中醫師。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實中醫講咗N次好耐,身體冇大病的小朋友根本唔需要進補,只係一眾怪獸家長聽唔入耳罷了。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

回覆樓主:

一向所有補身食品都唔係人人啱,本身無事無幹更加唔洗補

珍珠宮

Giant 發表於 17-12-12 16:28
其實中醫講咗N次好耐,身體冇大病的小朋友根本唔需要進補,只係一眾怪獸家長聽唔入耳罷了。 ...

同意

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

peggy65 發表於 17-12-12 16:23

謝謝分享

珍珠宮

畀面勳章

所以d成日吹捧滴雞精, 重要比埋小朋友飲個d真係好有問題.

大人飲前都要睇下中醫先, 同埋唔好成日飲

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

其實中醫講咗N次好耐,身體冇大病的小朋友根本唔需要進補,只係一眾怪獸家長聽唔入耳罷了。 ...

一大堆打手係度搵食,最搞笑係打手講一次就信到十足,但中醫講n次都係唔聽
好人好姐無啦啦補乜鬼!

水晶宮

燉豬肉汁算唔算補呢

珍珠宮

係,我上次都有係類似既post提過下
BK好多疑似打手
網上個個講到滴雞精方便又補身

現實生活都冇乜人買既
我最常聽人講都係燉肉汁
個個都話雞燥,不宜多飲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

從來唔覺有任何靈丹妙藥係人人岩用萬試萬靈。要調理的話,好好地睇中醫好過啦

珍珠宮

畀面勳章

bluetulip 發表於 17-12-12 16:44
燉豬肉汁算唔算補呢
燉豬肉汁係營養, 冇聽過係補.同埋自己燉, 知道來源成份.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bluetulip 發表於 17-12-12 16:44
燉豬肉汁算唔算補呢
除非小朋友患大病或手術完影響吸收啦,否則用瘦肉去煲下青紅蘿蔔湯、菜乾湯...... 就可以,一家大細啱飲又清潤,何必畫蛇添足。
羊群心理就係咁,擔心輸在起跑線,之前話蜂膠好、靈芝胞子好,又係一窩蜂去買俾小朋友食,咁細個又身體健康就進補,將來老咗、身體差咗仲有乜補品可以幫到佢? 只要均衡飲食、食新鮮食物、充足睡眠、恆常運動已是絕佳又便宜的補品。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

就系見好多post 講話好好,好方便,
又見今年體力麻麻,本想一試,
但而家唔敢了。

子爵府

回覆樓主

今時今日仲有人信咁多網上的野⋯

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

感冒飲好大鑊,有癌症都唔得,唔會食雞嚟補身

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我從來唔信呢啲所謂補藥嘅功效
我要記得幸福......

寶石宮

2023年兔年勳章

peggy65 發表於 17-12-12 16:23

謝謝分享

珍珠宮

回覆樓主:

一隻鮮雞百多元
滴到幾多雞汁?
賣得太平用甚麼雞
材料廣告包裝運費燈油火蠟
濃縮雞汁不宜四季長飲
怕有副作用
秋冬間時燉雞湯已足夠
坐月都是自己動手弄補品可信

珍珠宮

雞煲煮家明 發表於 17-12-12 16:43
一大堆打手係度搵食,最搞笑係打手講一次就信到十足,但中醫講n次都係唔聽
好人好姐無啦啦補乜鬼!
...

我信中西醫多d

珍珠宮

回覆樓主

大肚冇飲過

首頁

尾頁

跳至