自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

kavenzou 發表於 17-12-14 13:11
樓主要老師找錢這下的確太一相情願,如果個個都要找錢,吾好話佢有冇散紙,老師會用多左時間收錢,亦容易收 ...

好同意~

收錢收多左時間,變相教學的時間少左,損失既都係小朋友~

珍珠宮

回覆樓主

從未試過比現金,仲要$500怕小朋友大意唔見左仲搵黎搞

大宅

回覆樓主:

好多老師只係打份工既心態,如果唔係大件事既就算

大宅

回覆樓主:

我覺得係小事一單 小一家長唔知道要俾實數可以理解。重點係找一找唔會對老師有大問題,老師無愛心多.

而且區區找錢 就唔俾學生參加大食會,你咪問下老師咩事唔可以參加.

不過今次知情後 下次寫票。我細個爸爸都係寫票 那怕50蚊 因為學校唔希望學生帶現金

我覺得唔應該怕老師對個女唔好,而唔去正面了解!而家好多家長就係怕事 所以好多學生屈係心入面 個老師係有愛心 同學係會知道 佢無愛心連做老師最基本都無資格!為人老師都咁樣講野 製造負面情緒俾學生 叫好老師咩?我唔理老師係咪心情唔靚定點 你返緊工面對住學生係應該有佢基本專業囉⋯⋯

男爵府

ivycwl 發表於 17-12-13 13:04
唔覺得老師講麻煩有咩問題,如果大鬧小朋友我覺得有問題,如果只係話真係麻煩。。。咁老師講事實。你在家 ...

我從來唔會同我小朋友講呢2個字
雖然係事實, 但老師可以同小朋友講, 學校唔會有咁多紙幣, 番到屋企到家長講一聲, 下次需要預備好, 咁樣聽落都會舒服D

水晶宮

wantaima 發表於 17-12-13 22:44
其實學校係小朋友踏出家門外既一個小社會!
有問題比人説教下係好事,小一生可能未理解到,
遇多幾次便習 ...

唔會插,大家分享下!我都贊同你啲講法!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jannlly 發表於 17-12-13 00:05
邊會可能交學校費用要找錢㗎

我小學時係有錢找架喎

逐個出去老師枱交錢

老師仲好鬼馬

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:27
有群組,但無謂在群組講了,我都明做一年級生班主任應該會好多嘢搞,例如開學時要交d什麼影相費啊,牙科保 ...

呢個老師咁甩留,出黎做嘢對同事比人鬧左廿世啦

佢對住d小一生先有得擺款

男爵府

其實成日話小一家長,開學已經4個月啦,咁幼稚園三年唔洗交錢?又係500找?返工D數又係撈埋等人分?常識唔識唔緊要,諗多少少就唔會咁粗疏,有咩可能就咁將張500放入個袋就算,一陣拎叠回條出來跌埋就囗同鼻咬。小朋友唔知係咪怕媽咪唔敢出声,醒D就已經一見阿媽放500就出声話学校無見过要找$。除非個媽咪掟晒D野入袋冇同阿女講。

男爵府

LedTV 發表於 17-12-15 02:13
我小學時係有錢找架喎

逐個出去老師枱交錢
而家D咁趕的課程,好難lu.,我仔有次同我講除了名同学号順手寫埋我电話,老師話多野教唔得閒交收,一次过收晒佢下課之後才慢慢點,如果支有寫錯直接打电話比家長唔洗等兩日,而家老師唔易做。btw,我一定要小朋友知道交緊D咩,老師問到知道發生緊咩事。

男爵府

回覆樓主:

我覺得係個老師唔岩喎!
學校就算係唔找錢,老師都體諒下果個係一年級生,錢銀呢啲都係父母比幾多,佢照單交比學校ga la。真係有唔岩既,咪寫手冊通知家長lor,或者打去同家長溝通lor。何必難為個學生?咁就唔比參加大食會?一年級番左3個月半學咋,唔好咁高要求啦!

男爵府

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:27
有群組,但無謂在群組講了,我都明做一年級生班主任應該會好多嘢搞,例如開學時要交d什麼影相費啊,牙科保 ...
係老師的角度,你係有兩次前科D數亂,今次第三次.我就咁睇都覺你亂的機會大過老師搞錯,建礒你在班whatsapp群組中問下其他家長就清楚了.

男爵府

回覆樓主

我小朋友既班主任話每樣收費都要獨立交,例如活動費還活動費一個信封仔,冷氣費還冷氣費,咁會清清楚楚,老師收時先唔會亂。

首頁

尾頁

跳至