自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

可能小朋友係俾咗D麻煩老師,
但老師咁鬧小朋友 真係唔要得,
大不了咪退回再交,老師唔敢鬧家長攞個小朋友出氣!

男爵府

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:11
小朋友一年級

咁又真係仲細,算啦,good一聲吞左佢,當上一課,同女女講聲可能老師太多野做,大家都唔好唔開心

大宅

迷你人 發表於 17-12-13 00:06
你沒有錯!講真的!
我都會盡量避免麻煩到老師的情況出現,原因...都係...為左小孩!
建議你無咩必要再打 ...

唉,明白,以後凡是學校錢銀用支票算了

大宅

(Samantha) 發表於 17-12-13 00:13
可能小朋友係俾咗D麻煩老師,
但老師咁鬧小朋友 真係唔要得,
大不了咪退回再交,老師唔敢鬧家長攞個小朋友 ...

系啊,就系嬲呢樣,情願佢打電話來鬧我都無咁慶

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

你仲要分兩樣野一次過比500蚊,老師仲會幫你分400交a, 50交b,找返50蚊,確實幾麻煩架,唔同費用佢地要分開集數,老師好忙架,體諒下啦

APIGMA    發表於 17-12-14 14:25

公爵府

回覆樓主:

個老師咁惡點做到一年級班主任!有家長群組嗎?
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

虎到金來勳章

貓薄荷123 發表於 17-12-12 23:57
條氣頂住,唔呻唔舒服啊。事源系咁,阿女學校興趣班要交下半學期學費400 蚊,一月份學校戶外學習日又要交50 ...

作為家長,最好明白校方是怎樣運作的,不要只顧自己的方便

珍珠宮

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:05
講漏了一點,其他小朋友交50蚊,而我女要交埋興趣班錢,屋企無咁多張一百,先交上500上去,假如只需交50, ...

唔係找幾多錢嘅問題,而係根本唔應該要學校找續,而呢一點通常學校嘅通告都會講明。就係唔想帳目混亂,試諗下如果學校找左錢比學生後個學生整唔見咗啲錢,但學生話學校冇找到錢俾佢,係咪會變咗口同鼻抝?尤其初小分分鐘連錢都無數就收起。
所以學校費用自備輔幣係常識。點講都係你哋唔着,人人都帶實數/支票,你就大安旨意要學校找錢何對之有?所以你哋麻煩係事實。唯一係老師嘅態度問題你可以去了解下,錢唔係小朋友準備鬧小朋友根本冇意思,但單憑小朋友嘅片面之詞亦可能有誤會。
記得以後自備散紙

karenlyk    發表於 17-12-13 13:02
小藍    發表於 17-12-13 11:18
YingYing05    發表於 17-12-13 10:32
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

寶石宮

2023年兔年勳章

條氣頂住,唔呻唔舒服啊。事源系咁,阿女學校興趣班要交下半學期學費400 蚊,一月份學校戶外學習日又要交50 ...

諗長遠啲 班主任唔高興 將來個女...

珍珠宮

babyhoi 發表於 17-12-13 00:12
雖然好委屈,
但我唔會咁蠢鬧個老師,
搞到個囡比佢針對仲衰,

呢個處理方法
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

虎到金來勳章

ferrari2007 發表於 17-12-13 00:24
唔係找幾多錢嘅問題,而係根本唔應該要學校找續,而呢一點通常學校嘅通告都會講明。就係唔想帳目混亂,試 ...

完全認同

大宅

Mrs.Chan 發表於 17-12-13 00:19
個老師咁惡點做到一年級班主任!有家長群組嗎?

有群組,但無謂在群組講了,我都明做一年級生班主任應該會好多嘢搞,例如開學時要交d什麼影相費啊,牙科保健費啊等等,我試過兩次交錢,都系十元八塊,收完居然寫紙條話我無交,催我再交,要我寫翻紙條俾老師,話早已交咗麻煩點清楚,唉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

要交去校學嘅我全部開支票,$50蚊以下先會畀現金。
大仔嗰陣時試過跌咗啲錢,好采同學仔拾咗交畀班主任,自此之後我就轉開支票。

男爵府

回覆樓主

我全部開票,現金實在制造太多麻煩

瑪瑙宮

点解唔寫支票

珍珠宮

回覆樓主

會否小朋友傳達過程中有誤會?

琥珀宮

我真係覺得係你錯。

交學校現金費用,要交實數,呢d係常識,你反而怪學校無寫「不設找錢」,仲話明天要打電話去鬧個老師,你真係嫌今日累你個女唔夠,仲要明日攪多單?!

男爵府

appledai 發表於 17-12-13 00:01
算了,鬧過還是這個班主任。我自己就不會給小朋友cash,學校錢只給cheque

呀囝學校都係現金交收,不過我不會要學校找錢,一個要老師找,20 個都要找,加重老師負擔。新年總有利是錢啦,交換用住先

大宅

ferrari2007 發表於 17-12-13 00:24
唔係找幾多錢嘅問題,而係根本唔應該要學校找續,而呢一點通常學校嘅通告都會講明。就係唔想帳目混亂,試 ...

明白,明天會打去瞭解下件事,以後學校錢銀都會交實數或者支票

男爵府

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:27
有群組,但無謂在群組講了,我都明做一年級生班主任應該會好多嘢搞,例如開學時要交d什麼影相費啊,牙科保 ...

用袋仔入住,寫上小朋友名,平時食藥剩佐d 密實袋仔要儲起,好好用的

首頁
12345...19

尾頁

跳至