自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

扭計係天性,縱容佢就會變成任性

水晶宮

milktealai 發表於 17-12-14 15:27
我細女反而係一坐carseat開車就瞓,一停紅綠燈就喊

我女嗰時又係,試過夜晚頂唔順,要抱佢落車坐car seat 比佢瞓

男爵府

屋企d小朋友都係坐慣carseat,自動自覺坐後座,有問過可唔可以坐車頭,答案係:身高高過媽咪先准坐,所以佢地好努力游水打籃球。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

坐車頭冇10歲8歲夠70磅都咪駛旨意,我地呢度仲一定要坐carseat,以前我仔女歲幾兩歲都喊到拆天,冇辦法,安全第一,喊我會好肯定語氣講no,安全一定冇商量,可以選擇出街定唔出街,唔合作即刻的返佢返屋企,我試過落到樓下有人仔扭計,即刻解安全帶,齊齊返屋企,下次冇人唔醒醒定定。

幾歲人仔好奇心強,覺得自己大個仔,會試大人底線,你縱容得一次,下次就更難收番,禁"LIFT"要第一個禁掣係OK嘅,小事冇傷大雅我又唔會太著意唔俾,但安全同禮貌唔跟我就一定冇商量。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

barbielun 發表於 17-12-14 13:24
我姪仔由細到大都知不能坐前座,所以每次上車(無論係邊個架車),佢都識乖乖去後座。

講開又講,有次搭li ...

呢D媽咪真係不知所謂,佢有冇道歉?

大宅

chanicychan 發表於 17-12-14 12:29
屋企個小朋友去到呢個年紀,好鍾意咩都要第一,禁"車立"要第一個禁掣,坐車都要硬係坐車頭,但因為我驚危險 ...

唔比就唔比,睇佢扭得幾多次?安全問題我絕對唔妥協。

同佢講上到中學就比佢坐。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

每次都會扭—呢句至係重點。我唔會俾細路扭我,所以佢地亦唔會扭

男爵府

回覆樓主

小朋友一定唔會俾佢坐車頭,話之你喊

男爵府

jt824 發表於 17-12-14 15:49
呢D媽咪真係不知所謂,佢有冇道歉?

佢剩係答我「氹吓小朋友啫,佢喊吖嘛」,冇道歉呀!我諗佢覺得我要向佢個仔道歉多D,因為我搞喊佢,令佢冇掣撳

子爵府

我姪仔由細到大都知不能坐前座,所以每次上車(無論係邊個架車),佢都識乖乖去後座。

個阿媽教壞細路

子爵府

chanicychan 發表於 17-12-14 12:29
屋企個小朋友去到呢個年紀,好鍾意咩都要第一,禁"車立"要第一個禁掣,坐車都要硬係坐車頭,但因為我驚危險 ...

一分鐘吾收吾好坐,搭公共汽車

大宅

seaheart88 發表於 17-12-14 13:01
我屋企幾個家人嘅小朋友都冇一個話要坐車頭。。。

我都係喎,每人一個Car Seat, 3個月大開始坐(3個月前好少出門之前), 冇扭過要坐前面,係要我坐後面囉

子爵府

點解會有得揀?應該安全至上!
我送返學見過好多小朋友坐車頭!
亦見過一同坐司機位!
真係奇怪家長雙方都覺得冇問題!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

milktealai 發表於 17-12-14 15:27
我細女反而係一坐carseat開車就瞓,一停紅綠燈就喊

果段時間開車見到黃燈就開始有壓力,大聲到呢⋯⋯救命

大宅

我都試過搭lift 又係遇到騎呢父母,我住高層,有次去到中層入咗一家人同外傭(我開頭以為一齊),咁外傭順便閂門,跟著嗰細路開始嚟料,係度話俾人襟咗我冇得襟,姐姐講句「sorry , 唔好意思」,跟著父母晦氣話俾人襟咗都冇辦法㗎嘛,一陣有人入你再襟過。但個細路繼續扭
如果我係姐姐我一定唔會 say sorry,根本冇錯

伯爵府

你有無試過say no 先, 還是你繼續容許他咁做

子爵府

開心吸收勳章

一係坐car seat,一係唔好出街,叫小朋友自己揀。
另外,就算架車就咁泊響度唔開,我都唔會俾佢哋坐前座或司機位。當佢知道扭係唔會成功,就唔會再扭。

侯爵府

比d撞車片段佢睇,FB大把。
小朋友因為矮,原本安全氣袋是在成人胸部爆,變成在小朋友頭部爆。他看後就不會搶着坐車頭了

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我女都係上到中學先比坐車頭,從來無扭,未遇過扭坐車頭嘅小朋友,所以唔知點處理好

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

態度強硬d,唔得就唔得

首頁

尾頁

跳至