6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-21 17:21
1斤以下的魚類一般甲基汞含量較低,鯇魚,秋刀魚、䱽魚、鯇魚、鯪魚、烏頭、馬頭,都適合BB食用,適量及輪 ...

就黎一歲,唔食奶,用奶開糊又食,一日兩粥兩糊,一奶,得唔得?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

ivymum1990 發表於 17-12-21 15:47
粥仔無咁熱氣

複式洋房

我都係咁話。

大宅

燕妹 發表於 17-12-15 20:02
只要BB健康又在生長線內,佢鍾意邊樣多D咪食邊樣多D囉,我覺得無問題的。
米糊成份都係米來的。
...

非常有道理

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

jayjayjj 發表於 17-12-19 18:53
兩樣都有營養,只要加多D天然有益食物入去就得。
冇錯,最緊要有益

回覆 hello_mammy 的帖子

Hello hello_mammy ,1歲BB 飲奶係均衡飲食嘅一部份,一日2餐奶 (360-480ml) 已經足夠,媽媽用其中一餐奶開麥皮/糊仔都OK。1歲BB 主要營養來自三餐固體,每日1-2碗飯、4-8湯匙瓜菜、1/2碗水果粒、2-4湯匙肉/魚/蛋/豆類,BB食到2或3餐固體未?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-28 15:51
回覆 hello_mammy 的帖子

Hello hello_mammy ,1歲BB 飲奶係均衡飲食嘅一部份,一日2餐奶 (360-480ml) 已 ...

食到兩餐粥/飯仔

第三餐固可以食d咩!?

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

禁止訪問

hello_mammy 發表於 17-12-28 17:22
食到兩餐粥/飯仔

第三餐固可以食d咩!?

1BB可以跟返大人食三餐時間,上、下午俾茶點就OK,媽媽亦可以試下將奶+麥皮+生果碎,奶+穀類早餐,奶+蕃茄芝士三文治,睇下BB鍾唔鍾意。係一餐中加入唔同種類食物,五穀類最多、蔬菜類較多、肉///蛋類較少,媽媽可以自由配搭。食固體後飲足夠水份好重要,水份/纖維攝取唔夠有機會便便較硬架,BB肯飲水和食瓜菜嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

洋房

回覆樓主:

兩都有營養,配料才是主角

複式洋房

粥仔可以加入唔同既食材, 所以我都係餵粥仔為主.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-19 18:17
回覆 LucaLuLu 的帖子

Hello LucaLuLu, 只要媽媽有加多元化嘅瓜菜,粥仔/ 糊仔都俾到足夠營養架! 不過粥 ...

就係粥仔無奶味唔食

回覆 joeyjoeywong 的帖子

Hello joeyjoeywong,BB幾大? 試過食瘦肉/魚湯煲粥嗎?

珍珠宮

回覆樓主

都有營養。粥仔反而無咁熱氣。我兩樣都有比食

大宅

畀面勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-2 10:07

Hello joeyjoeywong,BB幾大? 試過食瘦肉/魚湯煲粥嗎?

未,6個月大,4個月開始已經慢慢加固, 擺過蛋黃,薯仔,雪梨,蘋果,香蕉,西蘭花,南瓜,波菜,蘿蔔,入糊仔都食, 瘦肉粥唔食,呢兩日煲南瓜粥甜甜地肯食, 開始第二餐加固,但發現加固 後兩個鐘發奶癮,仲以為粥仔夠飽

Hello joeyjoeywong ,BB好叻叻已經嘗試左各種唔同水果和菜蔬,有咁好吞嚥和咀嚼能力 BB大多喜歡有甜/奶味食物,聽過有媽媽用新鮮切細左肉類燉肉汁/魚湯用來煲粥,或者新鮮多元化食物煲成湯底黎煲粥,天然鮮甜味道會比較吸引BB食慾,高蛋白食物比較容易敏感,記得每次只試一種新食材,份量要由少開始,連續食3-4日,觀察BB食完有無過敏反應呀。6個月BB建議進食固體份量(250-300ml),BB食到未呀?

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-5 15:09

Hello joeyjoeywong ,BB好叻叻已經嘗試左各種唔同水果和菜蔬,有咁好吞嚥和咀 ...

想請教粥係咪每日都要煲?

大宅

畀面勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-5 15:09

Hello joeyjoeywong ,BB好叻叻已經嘗試左各種唔同水果和菜蔬,有咁好吞嚥和咀 ...

食到啦,已經加固第二餐,謝謝

首頁

尾頁

跳至