心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

怎樣做好這角色 (老公/爸爸)有一份正職
有個人良好嗜好
有責任感,有交帶
顧家孝順
虛寒問暖
主動關懷,溝通
晒足產前講座, ,聽小一講座, 到跟功課

奶爸,男子組說,只有電視劇才有,太理想了.
現實太貼地,係咁樣既
普遍打份政府工的心態,做36唔做36, 多做多錯, 少做少錯,
得過且過,
低頭打機又一DAY

有無其他 ?不妨分享下

JD930    發表於 18-3-23 16:08

別墅

回覆樓主:

咁不如你呢位太太話我地知咩叫好爸爸

我自己一份正職, 每日準時揸車去接女女, 再去接太太, 一齊返屋企, 返到去我煮飯同時開機洗3 , 食材入曬爐就出廳吸塵。 只係要求太太呢段時期幫女女沖好涼先開飯(都做唔到)
太太要食公司飯或者OT就先同女女返屋企煮飯沖涼到差唔多時間就出去接太太返屋企。

我份工返5.5日, 太太就5 日, 要求太太果半日洗同晾左啲3,或者執一執間屋, 等我返去唔洗再做一大輪野都唔肯

由啊女返屋企第一日我就已經開始幫佢沖涼,餵奶加換片,等等等等。 到佢依家識行識走, 我都唔知試過幾多次得父女去玩同行街。

有女女之後所有飲野局我推曬, 唯一自由時間係我星期六日洗車時間,都俾人投訴。 話我呢啲叫唔幫手照顧小朋友。

我都唔識做所謂既好爸爸同好老公喇

ninikkan    發表於 19-8-15 22:56
JD930    發表於 18-3-23 16:08

禁止訪問

別墅

Clause 發表於 17-12-19 00:33
就係太好,咩都變咗理所當然!

係結婚當日每對新手都有講過會照顧對方直至死亡將彼此分開。 但係我呢段關係就好似得我記得囉

JD930    發表於 18-3-23 16:10

民房

沒有最好, 只有更好我覺得冇話點做好老公爸爸嘅角色嘅
你試下問問自己爸爸或者爺爺, 佢地點做好老公爸爸角色?

"負責任, 無愧於心"

其實一屋兩夫妻, 最好做到將心比己, 易地而處, 咁就可以知道對方諗緊咩, 有咩難處

JD930    發表於 18-3-23 16:11

大宅

ashleychungli 發表於 17-12-19 08:52
係結婚當日每對新手都有講過會照顧對方直至死亡將彼此分開。 但係我呢段關係就好似得我記得囉
...
有時我唸有機會為自己鍾愛的人這樣做. 都是一種幸福. 除非我們不甘心, 或者可以嘗試享受當中樂趣

男爵府

回覆 ashleychungli 的帖子

世事,就係咁,你呢位老公真係好(如你所言), 係你太太唔識欣賞, 我估一開始佢唔想生女既.可能得你一個係想. (目標已經唔一致)

生前生後,其實佢都係咁懶,識佢時都係你就晒佢架啦. 不變是要接受.

香港既家庭,很多都未能達致雙重需求偶合.

人呢,好奇怪,明明應該人以群分,應當找跟自己生活相近的人結婚.
往往只係拍拖到結婚已經唔夾.懶既遇著潔癖怪, 童心未泯遇著老夫子,勤力上進遇著孟子托世(一切順其自然,不強求)

如果你呢位上心老公同我呢位上心太太一齊,係咪就會夫唱婦隨,幸福快樂地生活下去?

JD930    發表於 18-3-23 16:12

別墅

mrsma1120 發表於 18-1-3 18:17
回覆 ashleychungli 的帖子

世事,就係咁,你呢位老公真係好(如你所言), 係你太太唔識欣賞, 我估一開始佢唔 ...

咁又唔可以咁講既, 即使佢有種種不是, 都有時能夠搵到佢好既地方, 對一生既人如果同自己一樣會好悶, 有時鬧下交, 嘈下先無咁悶。

如果太太諗到你先生一樣野/一個動作會令你笑既, 其實都已經足夠過埋下半生嫁喇

TabbyBuBu    發表於 18-8-15 12:01

洋房

ashleychungli 發表於 18-1-3 19:26

咁又唔可以咁講既, 即使佢有種種不是, 都有時能夠搵 ...

其實兩夫婦就是甘,只要你覺得舒服,無話邊個做多邊個做少。

JD930    發表於 18-3-23 16:12

別墅

燎原火 發表於 18-1-11 16:36
其實兩夫婦就是甘,只要你覺得舒服,無話邊個做多邊個做少。

唔舒服嫁, 不過唔通因為咁離婚咩? 我唔想傷害到我個女呀

洋房

ashleychungli 發表於 18-1-11 16:39

甘試下同老婆傾下,我之前也是這樣,無晒私人時間同坐豆監差不多。最後同老婆傾過,有時候她會俾我出去。同埋女兒再大D你就多D私人時間。

別墅

燎原火 發表於 18-1-11 16:43
甘試下同老婆傾下,我之前也是這樣,無晒私人時間同坐豆監差不多。最後同老婆傾過,有時候她會俾我出去。 ...

我唔想去玩嫁, 我好想參予小朋友3歲前成長既每一刻。 因為入幼稚園佢就開始有自己既朋友, 就會將重心由父母轉去朋友。 但我只係唔想所有屋企野都我做曬, 好似工人,司機咁

JD930    發表於 18-3-23 16:13

洋房

ashleychungli 發表於 18-1-11 17:55
我唔想去玩嫁, 我好想參予小朋友3歲前成長既每一刻。 因為入幼稚園佢就開始有自己既朋友, 就會將重心由 ...

甘要認真同她傾下,如果無變就只能接受。最起碼你爭取過。

別墅

燎原火 發表於 18-1-11 18:16
甘要認真同她傾下,如果無變就只能接受。最起碼你爭取過。

人再大啲就咩都接受嫁啦, 最尾大家健健康康行下行下就一生啦

洋房

ashleychungli 發表於 18-1-11 18:41
人再大啲就咩都接受嫁啦, 最尾大家健健康康行下行下就一生啦

這樣也好

大宅

ashleychungli 發表於 17-12-15 17:49
咁不如你呢位太太話我地知咩叫好爸爸

我自己一份正職, 每日準時揸車去接女女, 再去接太太, 一齊返屋企 ...

好奇一問!咁你老婆係度做咩?

別墅

kaman7768 發表於 18-1-25 16:17
好奇一問!咁你老婆係度做咩?

好問題, 我都唔知。

佢又唔係坐係到死魚咁玩電話, 但就係間屋度行黎行去(家陣我屋企好大咩)

JD930    發表於 18-3-23 16:14

大宅

ashleychungli 發表於 18-1-11 16:39

因為傳統家庭一般都是太太做得比較多

別墅

kaman7768 發表於 18-1-25 17:06
因為傳統家庭一般都是太太做得比較多

咁呢個傳統係因為以前係男人出街搵錢, 女人係屋企。 但現今社會呢啲傳統要廢囉, 家務平分,就算請姐姐都要幫手, 否則小朋友會只係指姐姐做

大宅

mrsma1120 發表於 17-12-15 16:04
怎樣做好這角色 (老公/爸爸)有一份正職
有個人良好嗜好
有責任感,有交帶

我覺得好唔好爸爸, 講個態度多過程度.

首頁

尾頁

跳至