夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

其實唔係一日半日係咁
我係全職主婦, 每一日都係留係屋企揍住個仔, 先生放工返黎心情好同你講2句, 佢講完就做自己嘢, 唔打算同你有交流, 大多數時間完全當你透明,已經幾年, 佢又唔想分開, 咁我係咪都應該默默接受這種生活方式?

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 23:06
其實唔係一日半日係咁
我係全職主婦, 每一日都係留係屋企揍住個仔, 先生放工返黎心情好同你講2句, 佢講完就 ...

咁,你應該出去做野
你既悶氣吾應該發係佢身上
正如佢如果返工有鑊亦吾應該放工後發係你身上

當你 focus 轉移,放工可能你都想要多DD空間。

學會放下    發表於 17-12-21 01:39

大宅

回覆樓主:

他不想將仔仔交給工人, 想由我去負責, 我們惟一的共識就是不把這好媽媽這角色外判。 而且這亦是他惟一會開聲肯定我的時候。

大宅

回覆樓主:

可能你在家太得閒了,不如去搵D野學 擴闊視野

大宅

回覆樓主:

我有搵嘢學, 已經每一日都塞到滿哂。

子爵府

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 23:06
其實唔係一日半日係咁
我係全職主婦, 每一日都係留係屋企揍住個仔, 先生放工返黎心情好同你講2句, 佢講完就 ...

你覺得你段婚姻睇相處上出現問題, 某程度上好大原因係因為你係ftm, 你嘅世界就係屋企嗰四幅牆同個仔, 所以你渴望同丈夫多D溝通, 呢個係無可厚非, 因為你嘅心靈覺得寂寞呀嘛, 所以只要丈夫 平時返工嘅時候冇同你contact過, 冇打電話畀你, 放工返嚟又唔同你傾多兩句, 你就會覺得失去咗應有嘅關注, 呢樣我好明白, 因為我都係ftm.

我以前都有呢個感覺, 如果丈夫唔係有第三者, 或者漂賭飲蕩吹, 個人覺得唔應該輕易講離婚, 你有兩條路可以選擇:
1) 離婚~ 獨自生活, 但總會有面對孤獨嘅時候.... 呢個世界上 除咗機械人, 冇人會無時無刻長年累月地去關注一個人嘅需要( 心靈同情緒)。

2) 暫時別開婚姻中相處呢個問題唔去諗, 諗下自己全職媽媽生涯之中可以有乜嘢興趣去學, 有乜嘢以前返工你想做,不過冇時間, 而家做全職媽媽可以偷到啲時間嚟做,例如: 閱讀、 瑜珈、書法、學音樂, 整蛋糕, 學藝術等等。

用自己嘅興趣填滿自己嘅時間, 你就唔會渴求別人用時間去關注你。

我都係全職媽媽, 當我丈夫收工嘅時候, 食完飯佢就唔想郁坐喺度, 唔想講嘢想瞓下覺, 我通常由得佢, 我唔會要求佢同啲仔女玩, 我係要求自己嘅仔女,做自己鍾意做嘅嘢, 我就自己睇書, 一係畫畫, 一係彈琴, 總之我有我嘅私人時間, 反而我好enjoy 冇人騷擾我嘅時間。
當你搵到屬於自己嘅興趣, 你嘅心唔覺得寂寞, 就唔會無限放大咗你同丈夫婚姻中嘅溝通問題。

Reema    發表於 18-1-12 10:02
李咩咩    發表於 17-12-29 15:39
學會放下    發表於 17-12-21 01:41

公爵府

我都覺得你應該去做野,而且你真係對你老公要求高。其實你無去工作,就會將所有壓力和注意力加在你老公身上,本來簡單的事,你都會諗埋一邊,其實對大家都無好處,你所舉例的,又真係唔覺你老公有幾過份。佢攰坐按摩椅,叫食蛋糕,你覺得佢唔埋位食,所以佢叫仔拎比佢,你就啋佢都儍,其實你拎比佢食,都可以啦。何必將問題複雜化。你對佢只有怨言,沒有包容,離婚只有唯一出路。

學會放下    發表於 17-12-21 01:42

大宅

MC媽 發表於 17-12-19 19:09
你覺得你段婚姻睇相處上出現問題, 某程度上好大原因係因為你係ftm, 你嘅世界就係屋企嗰四幅牆同個仔, 所 ...

好似你咁做,兩夫婦各自生存,其實唔係婚姻,因為單身都做得到,你享受,只不過係你叫自己唔在乎,叫自己習慣,冇錯,係會使自己好過點,使自己繼續可以名義上做佢老婆,呀仔呀女媽媽,其實不過是唔面對。婚姻是幾十年,幾十年都不快樂,合埋雙眼嘅時候,究竟對方仲係咪你愛嘅人,定只係你個仔個女嘅呀爸,你可以唔去諗,唔去追求,不代表所有人都可以呀。
我反而覺得樓主去努力表達自己的意見,感受俾自己老公知係好好,應該要溝通呀,就算最後樓主老公都無視佢嘅需要,咁樓主至少努力過,為婚姻爭取過呀,個個嘅老公都要番工,放工都會攰㗎啦,又唔見全世界人嘅老公都係攤係度冇理,冇關心個老婆?

L.O.V.E.    發表於 17-12-24 14:20
L.O.V.E.    發表於 17-12-24 13:53

翡翠宮

babyjjj 發表於 17-12-19 23:36
好似你咁做,兩夫婦各自生存,其實唔係婚姻,因為單身都做得到,你享受,只不過係你叫自己唔在乎,叫自己 ...

咁你真係要找“好對”既人先可以咁高度和諧
我放工我一定 hea 好彩我有“對“的人

大宅

mini1204 發表於 17-12-19 23:45
咁你真係要找“好對”既人先可以咁高度和諧
我放工我一定 hea 好彩我有“對“的人
...

我都有hea呀,各自有生活空間,佢可以睇劇打機,我也可以煲劇,而且我也有讀書進修,番工。但我們都珍惜相處的時間呀,互相關心。而唔係因為一句揾食就大晒。我相信你揀的都是對的人,只不過歲月的過去,令彼此都忘記左當日的初衷。但我希望係未忘記嘅時間。

大宅

回覆樓主:

其實我唔係要高度關注
我一個人獨居左15年, 本來就係一個好獨立嘅人, 問心, 我唔係一個必須要結婚嘅人, 當初他說要結婚, 要一起生活, 他事業上左軌道, 然後有左小朋友...一切都好像不缺, 別人會以為我們生活愉快, 無憂無慮

我不是要求老公每天回家要哄我要跟我談笑風生, 但至少可以有點笑容, 有點關心。

例如, 他病了,我會照顧他, 他要去做手術, 我會幫他打點安排一切, 相反, 我要去做手術, 他只回答一句: 咁你去囉。
沒有一絲擔心, 沒有一絲問候.....

我知他上班累, 我知一個人養一個家唔容易, 我都返過工, 我知返工有壓力會累會有壞脾氣, 我通通都實實在在經歷過。但不等於我放工就看不到另一半的所有需要。

離婚, 他一直不同意, 他答應過無數次會改, 然後情況愈來愈差。

大宅

回覆樓主:

今年我經歷了人生低谷, 很傷心, 肝腸寸斷的痛, 睡不到吃不到, 我身邊很多朋友都很擔心我, 我真的撐得很辛苦。
就像今天, 我在地鐵內不知不覺又哭了, 有位婆婆發現, 俾左包紙巾我, 拍拍我膊頭.....我哭過千萬次, 他亦沒說過一句, 連一位陌生人做的都比他多。

當你墮進低谷, 身邊人卻不聞不問, 那種感覺沒有經歷過是很難理解的。

一家人, 我以為是要互相扶持的。
一家人, 我以為快樂悲痛都可以一同面對的。

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 00:17
今年我經歷了人生低谷, 很傷心, 肝腸寸斷的痛, 睡不到吃不到, 我身邊很多朋友都很擔心我, 我真的撐得很辛苦 ...

看到這裡,哭了

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 00:17
今年我經歷了人生低谷, 很傷心, 肝腸寸斷的痛, 睡不到吃不到, 我身邊很多朋友都很擔心我, 我真的撐得很辛苦 ...

跟你一樣!仔只有8個月大,但我像單親媽一樣,不是開ot,就是去飲酒,星期六日就訓覺。佢既鼻鼾聲仲大過我既喊聲!好對唔住個仔

大宅

回覆樓主:

如果他是去了花天酒地, 我更容易理解.....
我的情況是, 他人在, 心不在。
他永遠在我附近, 只是看不到我。

子爵府

BK Milk勳章

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 06:43
如果他是去了花天酒地, 我更容易理解.....
我的情況是, 他人在, 心不在。
他永遠在我附近, 只是看不到我。

為左自己為左小朋友,你要加油。
間中喊下,把情緒宣洩下,ok ga, 唔好谷住。

既然你都提出分開,就開始打點將來吧。

有d人係唔見棺材唔流眼淚。

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 00:05
其實我唔係要高度關注
我一個人獨居左15年, 本來就係一個好獨立嘅人, 問心, 我唔係一個必須要結婚嘅人, 當 ...

好想知,你地點樣行到婚姻呢一步?

大宅

回覆樓主:

16歲拍拖 34歲結婚 今年40

本來我們的性格都是有點南轅北轍
他很宅, 學生時代就是返學放學回家, 間中跟朋友打下籃球, 從來沒有青春的瘋狂過。
而我, 喜好多多, 有動有靜, 朋友多多, 有男有女, 甚至到現在也沒有一刻停下來。

我們廿多歲時分過幾次手, 我都愛上過其他人, 而他一直等我到30+歲,他想結婚, 我並不熱衷,但他說結婚不是要找相同的人, 而是要找愛的人, 從不同的另一半身上, 可以廣闊自己的世界, 可以圓滿自己的生命, 而且, 他很想要個屬於自己的家, 想要自己的小孩。最後我答應了, 籌備過程他都很積極, 我只負責了自己的婚紗禮服, 後來我都有點遲疑退縮, 我們一起去了婚前輔導。

大宅

回覆樓主:

婚後生活好平淡, 之後我們就如願有左小朋友, 後來他就勸我不要工作, 想我親力親為去教仔, 幸運的仔仔無論性格與成積都很不賴, 這點他是很滿意的。
我承認, 早幾年我的確把很大部份心神放在兒子身上, 但是小朋友細, 爸爸工作又忙碌, 作為全職媽媽很自然就會對孩子更多關注, 孩子亦很黏我。
不知不覺間, 先生回家就開始愛理不理, 變成今天的局面。

子爵府

babyjjj 發表於 17-12-19 23:36
好似你咁做,兩夫婦各自生存,其實唔係婚姻,因為單身都做得到,你享受,只不過係你叫自己唔在乎,叫自己 ...

我覺得你曲解咗我意思,
我唔係叫樓主唔去追求,
我嘅意思係唔好 太過太過 依賴 另一半, 對自己情緒上同心靈上的支援。

每段婚姻,每段夫妻相處方式都唔一樣, 我同丈夫結咗婚十幾年, 仍然有無數嘅話題, 我以前亦都試過不停向我先生索取關注同關心, 其實係因為我悶, 咁樣令大家都好辛苦, 老公要返工, 公司工作上已經好多嘢煩, 返到嚟屋企係避風港, 希望無風無浪平靜無波, 年紀越大我 成熟咗, 知道「愛」嘅嘢唔需要無時無刻表達出黎。 有姊妹講得啱, 找到「對」嘅人好重要, 互相配合 先可以成就一段幸福的婚姻。

首頁
12345...6

尾頁

跳至