嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

呀囡3星期前起紅色粒粒一堆咁起,搽左類固醇藥膏,飲晒藥都只係止到痕,清唔到,中西醫都話係敏感。但已經食左一次西藥都係唔好,有冇咩可以試,或者應該睇咩醫生?好頭痛
回覆 chimabbb 的帖子

Hello chimabbb ,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,常見致敏源包括: 衣物、昆蟲、化學物、塵蟎、花粉、高蛋白質食物,可以留意下有冇轉過新沖涼液/洗頭水/洗衣液,盡量避開致敏源。BB皮膚幼嫩,平時抹完面/沖涼後有冇幫BB做保濕呢?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-19 18:28
回覆 chimabbb 的帖子

Hello chimabbb ,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,常見致 ...

有呀,一定會搽cream,宜家轉晒用施巴,防敏,又搽天然金盞花膏,希望有幫助,使唔使食啲魚油既呢?係咪會增強抵抗力
chimabbb 發表於 17-12-20 14:10
有呀,一定會搽cream,宜家轉晒用施巴,防敏,又搽天然金盞花膏,希望有幫助,使唔使食啲魚油既呢?係咪會增 ...
如果想俾小朋友服用營養補充劑,建議先咨詢醫生/營養師意見呀。係日常飲食去增加小朋友 抵抗力係最好! 媽媽可以俾BB食多D水果,如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等等,都可以增強小朋友抵抗力。多D同小朋友出去戶外活動,增加運動量,有運動習慣嘅小朋友抵抗力都好d ! 亦建議媽媽勤換床單, 清洗後係陽光下曬乾, 殺死塵蟎以減低對BB皮膚造成過敏嘅機會!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至