懷孕前後

跳至

首頁
12345...84

尾頁

複式洋房

Re: ㊣ § 自家坐月飲食答問坊 § ㊣

其實如果開刀,有什麼食物可以食呢.例子如雞肉是否吃得呢,請提供食譜.謝謝
[email protected]
clicktest

民房

我都好想要食譜, 請e-mail給我

e-mail: [email protected]

many thanks.

別墅

曳媽咪,

Thank you very much.

複式洋房

曳媽咪,

我都好想要食譜, pls send to [email protected]

Thanks a lot!

大宅

曳媽咪,

你一d都唔曳, 重好偉大tim, 實在太好啦. 我唔洗咁驚青啦.
我11月頭生, 第一胎 "想"自己生, "想"餵人奶, 都唔知坐月時可以食d咩 同唔食得d咩... (我食咩亞b就食咩架ma!! 食錯點算呀!!:cry: )

AND 我都想買"產後28方" 你認為有無用?? 價錢合理嗎?但d老人家又話要每日一雞, 咁.. 食左"28方"重可唔可以食依d野架??

另外, 我都好想要食譜, Please send it to

Thanks (x100次) :mrgreen:

gogoma

大宅

[size=medium]★★唔好意思丫咁多位媽咪。我開呢間房主要係對坐月有疑問及交流既集中地黎!★★

麻煩如對我曳媽咪既 "自家坐月飲食及注意事項《公開版》"[注:呢份並唔係一份煮食譜黎!]有興趣既話,請往下面呢間房度留名啦!!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=198449&forum=23&168

[ 本文章最後由 曳媽咪! 於 08-3-18 15:40 編輯 ]
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

大宅

邊度有南棗賣...點先係靓...大概幾錢 ?-(

大宅

Dear 曳媽咪,

received yr 食譜, thank you

大宅

咁多位,我經已腥左去你地既醫貓度架啦!大家 check check 有冇無啦!

大宅

~fion~ 寫道:
其實點解坐月唔好飲咁多白開水o既? 我奶奶叫我媽媽煲龍眼肉水當水飲, 但我飲到一星期左右就飲唔落口, 之後我就無再飲, 一口渴就沖利賓納飲, 其實咁樣有冇問題架? 同埋坐月可唔可以飲可樂煲薑(我都有餵人奶, 怕唔怕影嚮BB)?

1. 係中醫既角度,媽咪生完 bb 後個胃會較寒,容易會有口淡淡,飲白開水會令媽咪 "反口水" 既感覺。傳統 d 就話會令腸胃、子宮等下垂,阻礙產後復原……

2. 而飲各類既代茶,的確係比無乜特別營養既白開水來得有益得多,係坐月呢段媽咪身體最弱既時期揀 d 有營既野黎飲,吸收既程度係會相對提高。
係我份 list 裡面,都有唔少代茶你可以試下架,好多都好好飲架!

3. 利賓納、葡萄適查實都可以飲,但唔好沖得太凍,對腸胃唔好。同時佢地糖份較高,飲得多可能唔係太好。簡唔中飲下就無壞既…

4. 吾… 可樂煲薑呢樣野… 我就真係無聽過坐月飲唔飲得啵… 有机會我幫你問問中醫師丫。 :wink:

大宅

pinky_to:
我唸你都係訓得少無乜休息、揍 b 既壓力大、擔心既事多又要適應新既生活情況而令到你頭痛既囉。
不過,我都唔排除坐月內既風有 d 影響,希望你無特別被風吹親作感冒啦,因為坐月期間既媽咪身體係最弱既時期,係極度特別容易病同被細菌感染架!

當你頭痛到極點時,係不妨吃一粒(一粒好啦下~)必理痛,對餵人奶係無影響既。
但你唔想食藥呢?都有個方法既,你可以試下沖一杯薑茶黎飲,作法好簡單架咋:
薑:數厚片 (或磨取薑汁) + 一細舊冰糖 + 茶包
焗佢一陣就飲得架了,我覺得頗見效架。

… … … … …
janet:
1. 煲薑水用呢個問題唔係好困難架咋。我係呢度既首頁都舗過煲薑水既資料,唔知你有冇睇到呢?
你只須照平常咁煲一煲薑水,薑既濃淡隨意,想驅風驅得勁 d 既咪拍多几舊薑落去煲囉。
煲好就可倒落個桶度放係廁所作平時洗手抹面用。有一點唔須要擔心既就係 d 水攤凍左,因就算凍左既薑水洗完手後,你會發覺對手仍然係會發 "興" 架!哈~~ 好奇妙架!
如差唔多用晒囉,咪再煲 d 新既加入去囉。
2. 至於要用几多斤薑就真係無得計喎,我果時都係用晒就買架咋。
3. 我果時都係拍扁几舊勁大薑黎煲水抹身沖身架,都要煲成3~4煲先夠用 (我唔係用黎下下淋身果種沖身架啵)。

… … … … … …
gogoma:
哈哈哈~~ 你好似講得誇張左 d 啵… 哈~ 我的而且確係一個好百厭好曳既大肚婆黎架!!哈哈~~
我呢一胎坐月都會煲廿八方黎飲架,佢地主力都係藥膳湯水黎,而我份 list 裡面既飲食多數都係用自然既物料黎平補清補多,無乜抵觸架。
而廿八方佢裡面係有建意你加咩肉類黎一齊煲,當中會有用到雞或肉,你照佢既分配黎煲就無問題架了。

… … … … …
taurus_bb:
南棗我唸各大賣參茸既舖頭都有得賣,我估只係個價錢問題而已。而我果 d 南棗就係 "樓上燕窩莊" 果度買既,唔係好貴架咋,多數都係 $10~$20一斤左右架咋。
你見佢有 d 光澤唔係乾淨淨經已唔錯丫。

大宅

HI~曳媽咪

我想要個食譜list~麻煩你send 我e-mail
thx

大宅

曳媽咪,
我收到啦. thank you

大宅

曳媽咪,

您個食譜好正呀 ! 多謝哂 ! :lol:

大宅

曳媽咪,

我都想要食譜, 請有空e-mail給我

謝謝!

大宅

我都好想要, 請你E-MAIL 一份給我吧!
謝謝!

子爵府

我bb預產期係14/11,坐月時沒有人幫手,我想問有沒有坐月湯水及餐單(簡單d)。Thank You!
[size=small]My little baby Vivian !

子爵府

My Email : lauada76 yahoo.com.hk
[size=small]My little baby Vivian !

大宅

★★ 我開呢間房主要係對坐月有疑問及交流既集中地黎! 煩請不要在此留 email add !★★

有興趣既話,請往下面呢間房度留名啦!!

◆ 請係呢度留 email add ◆

[ 本文章最後由 曳媽咪! 於 08-3-18 15:31 編輯 ]

大宅

Many many thanks !

Carina

首頁
12345...84

尾頁

跳至