懷孕前後

跳至

首頁
45678...84

尾頁

大宅

Re: ㊣ § 自家坐月飲食答問坊 § ㊣

你可以只用薑水毛巾擦拭頭髮及頭皮部份,及後薑水沖,跟住抹乾及即吹乾就 ok 架啦。

另:我教你一個古老方法丫。係可以唔一定要濕水洗頭先可以去頭皮架,個效果仲唔錯忝,不過就要用上少少時間了。
睇下你有冇興趣去玩玩囉!哈~~

就係不斷梳頭(用個爪梳會效果好好多),直梳又好倒梳又好,梳返上半個鐘後,你就會發覺把頭髮變得唔再 "立"埋一餅、又唔痕、頭皮又會清得七七八八,再梳多一兩個字時間,你發覺成個頭輕晒!!

跟住就用薑水濕毛巾扭乾後抹頭髮,仲意既可以刷一刷頭皮部份,跟住用風筒吹乾,攪掂!

… … … …
有興趣既媽咪都可以試下,試過後就會發覺舒服,成把頭髮會好似平時洗完頭用埋護髮素後既效果!!
好輕好乾爽柔軟…… 總之就好鬼神奇架啦!!!

我果時就係用呢個方法去清理頭部,否則我都唔能夠涯到去滿月耶! 我除左用抹之外,真係成個月無濕水洗頭架!
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

等我叫我阿嫂試下先!!唔該晒你呢!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

產後湯水- click here

大宅

taurus_bb:
嘩!! 你搵到既呢一個產後資料庫好精美喎!! 仲頗齊全忝耶!!須然好似尚未完工咁,有 d 湯仲未整上去,但真係几正丫,圖文並茂 ~

大宅

曳媽咪..... 想問下頭5日, 如果開刀or順產, 係e院係米可以飲燉雞汁(一隻雞咩都唔落, 出水, 燉4個鐘, 燉出一碗雞汁)?

清燉桂圓烏雞湯....洗唔洗落果皮? 一隻雞一次過燉幾多碗水or分開幾次燉?

煮雞飯落 d乾"遙柱"+ 果皮, ok?

噤係米食多d麻油炒飯好過就噤食白飯架?

麻油薑茸炒飯....但係頭5日係米唔好落太多薑呀?

大宅

hkcindy:
引文:
曳媽咪..... 想問下頭5日, 如果開刀or順產, 係e院係米可以飲燉雞汁(一隻雞咩都唔落, 出水, 燉4個鐘, 燉出一碗雞汁)?
係絕對可以架,你呢種叫清燉雞,如果開刀生,頭果十几朝都唔可以點補既情況下,係可以飲日日飲架。一時白雞、一時烏雞都可以。順產更加無問題,過頭几日後,慢慢加 d 桂圓或紅棗 (數粒)或沙參都可以架~

清燉桂圓烏雞湯....洗唔洗落果皮? 一隻雞一次過燉幾多碗水or分開幾次燉?
可以唔洗,但開刀媽咪可以加一角果皮。燉几多水就好彈性既,事乎你個燉盅有几大,你又想飲几多咁丫。但唔須要分開几次燉既,因反正都無人同你爭架了 (哈~),你咪一次燉 2 大碗既份量,中午飲完留一半到夜晚蒸返熱黎飲囉。

煮雞飯落 d乾"遙柱"+ 果皮, ok?
絕對可以架!

噤係米食多d麻油炒飯好過就噤食白飯架?
2 種比較之下加左麻油既飯係會有益過淨白飯丫。

麻油薑茸炒飯....但係頭5日係米唔好落太多薑呀?
如果開刀,就唔好落薑就落少少果皮,直至十二朝後先慢慢由少少薑茸咁加上去。但順產既查實就可以,不過都係由少少當調味咁,後再慢慢加份量。

子爵府

我想要一份,請你email俾我。Thank You!
Email: [email protected]
[size=small]My little baby Vivian !

大宅

78ada:
請問你想要份咩呢? 我呢度只係供交流心得同發問既地方黎,無野可以 email 比你啵…… 唔好意思!你去錯地方了。

大宅

ok 寫道:
曳媽咪,
飲炒米茶會唔會有回奶既做用呢? 因為有朋友個媽咪話如果唔想有奶流出黎就用d米少茶飲喎.

炒米茶係絕對無回奶作用架,佢本身只係米黎咋嘛,點會可以回奶既呢?!?

大宅

ultraman 寫道:
曳媽咪!

我預產期12月10日,到時天氣會凍
1. 生完之後要幾多個星期用煲薑水沖涼/洗頭?到幾耐可以停用?
2. 如用薑水沖涼/洗頭,要唔要用沐露同洗頭水呢?(出面有薑味既沐浴露又使唔使得架)
3. 如果用花灑(熱水)沖涼+薑水淋下又得唔得呢?(會唔影響身將來體質差D)
4.生完之後咪話最好唔好飲白開水,最好用代茶!又話紅棗燥,咁係咪一粒都唔好落!

我生大女時同你差唔多日子,係12月7日,果時仲要係最凍果個星期黎忝!!你知嗎,我一返到屋企就薑水沖左一身涼先(除左會陰部份用溫水沖),跟住就 2 個几星期都無沖身啦!因果時天氣實在太凍了,跟本個人無乜出汗,個頭又唔痕又唔立!!但隔日我會用薑水毛巾黎抹身。

查實你如打算用薑水既話,就應該每日都有一桶薑水係廁所度,供你洗手抹面等等…凍左都一樣用得架,唔洗一定要熱住佢黎用。

至於几耐沖一次身或頭,就事乎你可以 "忍" 到几耐囉!哈~無限定既,有心机既日日煲日日沖都得架!最緊要唔好凍親就真!洗完吹完都要即刻整乾自己先好行出廁所耶!

我果時就係放埋個暖風机同埋風筒入廁所!乾住入去乾返出黎咁!哈哈~~

坦白講,如果你出院一返到屋企後,覺得自己好唔乾淨想沖一身涼先都係可以既,你想乾淨 d 既咪用熱水黎沖囉,你話最後跟住用返薑水淋身既提意同唸法都唔錯!我唸應該都可以架。但唔建意經常囉。

而 d 洗頭水沐浴露等等就建意唔好用好了,唔係話佢地唔work,而係你用左後分分鐘有排沖都沖唔淨耶,仲有排煲薑水忝丫!(如全用薑水既話下~)

紅棗係燥架,唔用太多粒咪 ok 囉!剛生完果個星期飲用桂圓類既代茶,如覺得個人好弱,可以同時加几粒紅棗同煲。到差唔多第十朝開始,可以慢慢加多分量架啦。
同埋有一點,產後身體係好弱好虛寒架,所以係須要食 d 偏燥及活血既食品。

只須留意住自己既身體變化,例如開始覺得:
1.發覺惡露回流、流量增多或變回鮮紅色,則可能導致行血,便要留意了,須暫停食用某類食物,待過後才再烹煮飲用。
2.出現失眠、生飛滋、喉嚨痛、口乾等,則可能過燥,須改為進食較滋潤的湯飲食品了。

大宅

nganga 寫道:
曳媽咪,
我想問一問,如果我買o左"產後廿八方"咁我仲駛唔駛食其它補品ka?? ?-(

吾… 以我所知產後廿八方佢內含好多藥材,跟佢既建意與雞或肉類同煲,就變成一碗碗既藥膳湯黎。
我生完呢一胎都打算飲佢地既藥膳湯,但我仍會煲其他湯水,例如木瓜魚湯、花膠湯等等,我相信係無抵觸既。

至於補品,我唔知你係指邊一類,但燕窩、雪蛤膏等係多食無妨架,對身體都益處。
但當歸、鹿尾粑呢一類就唔太建意了,因佢地偏有中藥性質,要問問你既中醫師睇下岩唔岩你體質先好食呀!

民房

曳媽咪:

請問坐月時可否食燕窩,順產或開刀有無分別?

大宅

曳媽咪:

請問順產飲生化湯而唔食醫院的收子宮藥好唔好呢? 因為我對西藥好反感~ 你有咩意見嗎? ?-( :exclaim:

大宅

28 方是否出院回家開始食定係生完第一日就食呢?
順產同開刀都一樣食法?可否解答吓呢?
Thank You!!!
HAVE A NICE DAY!!!HAVE A NICE DAY!!!

男爵府

sorry,我搭訕ga咋,妳地可以丙我!
燕窩含有某些旦白質,對bb會敏感,所以bb一歲前都不宜,喂母乳的媽媽應否??
曳媽咪! 寫道:
[quote]
nganga 寫道:
曳媽咪,
我想問一問,如果我買o左"產後廿八方"咁我仲駛唔駛食其它補品ka?? ?-(

吾… 以我所知產後廿八方佢內含好多藥材,跟佢既建意與雞或肉類同煲,就變成一碗碗既藥膳湯黎。
我生完呢一胎都打算飲佢地既藥膳湯,但我仍會煲其他湯水,例如木瓜魚湯、花膠湯等等,我相信係無抵觸既。

至於補品,我唔知你係指邊一類,但燕窩、雪蛤膏等係多食無妨架,對身體都益處。
但當歸、鹿尾粑呢一類就唔太建意了,因佢地偏有中藥性質,要問問你既中醫師睇下岩唔岩你體質先好食呀![/quote]

男爵府

男爵府

曳媽咪
好欣賞妳咁有性格ar!
對d無禮貌

男爵府

曳媽咪
好欣賞妳咁有性格ar!
對d無禮貌

大宅

曳媽咪,
我想問剛剛生完在醫院去完廁所要用水洗會陰, 咁係未照用生水洗都得? 洗手你又有乜好法子呀??

大宅

曳媽咪,
我想問剛剛生完在醫院去完廁所要用水洗會陰, 咁係未照用生水洗都得? 洗手你又有乜好法子呀??

首頁
45678...84

尾頁

跳至