自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問在深圳開户口要帶咩資料先開到微信支付同支付寶?
怎樣增值?
是否要將户口聯接支付寶同微信支付?
是否裝了微信支付就可以大陸深圳同香港(emoji)(emoji)商户都用得微信支付?
如果新年收紅包同派紅包都得?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

上深圳開戶口,一定要文件齊備,税單,工作証明,身份証,回鄉證,實名電話卡,住址証明,少一樣都唔得。只有工商銀行可以辦理港人戶口,農業銀行唔得

水晶宮

szewan0902 發表於 17-12-16 10:14
怎樣增值?

我上年8月係國貿站b出口嗰間中國銀行開,當時只要香港住止證明,大陸手機號碼,身份證回鄉証就開到,不過宜家就唔知係咪咁。
最近有jm係工商開到,你參考下

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

szewan0902 發表於 17-12-16 10:14
怎樣增值?

上個月陪屋企人去落馬洲關口間中銀開戶!
要準備以下既野:-

1.)要有大陸電話在手,即場要收sms!
2.)回鄉卡
3.)香港住址証明,要水電煤正本,佢收正本唔會比返你!
4.)要一個大陸地址 (自己填,唔需文件証明)
5.)少少人民幣開戶用
6.)最好即場開通晒網銀,電話理財,有職員即場幫你攪。

攪店晒就走得,返屋企先慢慢攪微信及支付寶!

提提你!一到中銀時拎票排隊再拎表填,職員幫你辦理時,提款卡,網銀及電話理財等等都要即時諗定密碼!

子爵府

karen125 發表於 17-12-16 10:23
上深圳開戶口,一定要文件齊備,税單,工作証明,身份証,回鄉證,實名電話卡,住址証明,少一樣都唔得。只 ...
上星期六去咗 國貿農行
可以幫香港人開戶 ,

祇要有回鄉咭,大陸住址證明,實名大陸電話咭,

入去不須問,接待處已放了港人開戶須知可看

大宅

peggy65 發表於 17-12-16 11:11
上星期六去咗 國貿農行
可以幫香港人開戶 ,

謝謝你們(emoji)

珍珠宮

回覆樓主

thx