自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

公爵府

wantaima 發表於 17-12-16 22:33
拉布令工程拖咁耐,令咁多工人生計出問題,令工程延期!垃圾已員真無恥!
...

您真係………
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

YAC0601 發表於 17-12-16 13:24
不如話由一開始已經吹大左,當初為左趕通過趕開工,明知呢個時間呢個筆直做唔到,乜都話得得得!好咯,起到 ...

根本個頭就開得吾好,就連起同吾起都冇共識

公爵府

MsBusy 發表於 17-12-16 22:41
原定係2015年完工,而家2017年尾, 點拖足8年?

我係問佢係唔係拉布拖足八年呀
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WWT1234 發表於 17-12-16 22:41
淨係條鐵就幾百億,
條橋就幾十億,仲有其它。
你樓上講係2個工程項目超一千億,而家新聞係講8個超一千億,唔知龍門有幾多個呢?
香港樓價幾升唔少啦,
好似屋企裝修咁,有幾多人裝修係唔會超支?
叫d垃圾拉少d布,搞少d司法覆核,
每拖延一定時間,人工,成本都升,
想唔超支真係幾難

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 17-12-16 22:48
你樓上講係2個工程項目超一千億,而家新聞係講8個超一千億,唔知龍門有幾多個呢?
香港樓價幾升唔少啦,
好 ...

8年樓價,物價升了多少?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sam/josh 發表於 17-12-16 19:56
咁妳又真係幾似嗰班150㗎
反政府嘅新移民真係幾多下,所以我信佢都係,睇下羅冠聰,馮敬恩嗰班,都係新移民/新移民後代

翡翠宮

Reminder 發表於 17-12-16 22:56
起村屋呀,一年起好。

單幢式大廈,起碼要三年先起好。
應該唔洗,而家都係用預製組件,砌lego咁咋

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

180 發表於 17-12-16 22:12
吓, 而家起樓唔洗幾年㗎喎, 一年半載都入得伙啦!

賣樓花之後一年半載都唔會有得住,我唔知你諗緊咩樓。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bufferzone 發表於 17-12-16 22:23
我睇過中國築橋起鐵路既video, 真係神乎奇技
係,中國而家嘅工程技術,對比世界,絕不遜色。

bufferzone    發表於 17-12-16 23:09

男爵府

shun96 發表於 17-12-16 11:12
唔知2009定2010年開始動工,原本話2015完,之後拖到2017完,而家就話2018最尾個季,但相信到下年又會拖到20 ...
跟本DAY ONE 就已經係搵香港人笨,唉...咁多億,唔好話幫我,抽小小出黎幫下罕見疾病果D 人都已經好好啦

男爵府

想當年,好多香港市民中方,一樣唔贊成起新機場啦,話好多個億,有舊機場夠啦....

大型道路建設,也是造福後代,居安思危呀,香港人!

禁止訪問

男爵府

MsBusy 發表於 17-12-16 22:57
反政府嘅新移民真係幾多下,所以我信佢都係,睇下羅冠聰,馮敬恩嗰班,都係新移民/新移民後代
...

係呀,我地香港人比較直腸直肚,佢講嘢方式左閃右閃,再加一直叫口號,真係好似大陸人。

男爵府

回覆樓主:

不如大家又思考下,香港咩基建都唔做,咁d勞動人口以咩為生???種田??養魚??

男爵府

BIGPAT 發表於 17-12-16 11:49
根本係俾人貪污,做假,扼錢的工程

見政府做機建,承辦商知係政府,仲唔湯到你盡。

男爵府

MsBusy 發表於 17-12-16 22:57
...

最慘係佢地黎左香港以為有寶,點知大陸反而仲多揾錢機會,留喺大陸班親友揾到錢,搞到佢地心理不平衡,見到乜都要反一餐。

男爵府

回覆樓主:

其實所有香港大大細細既工程,全部都係超支同delay. 超支原因係d工程招標遠於開工期同價底者得。所有軟件同硬件通漲全部都預計唔到。delay係有好多因素,天氣因素係其一不可抗衡。大部份既工程每12個月大概預有1個月delay. 大型工程更加唔止。每次財政年度等撥款時,幾乎好多有工程進行既項目都會乾塘而放軟手腳。真係冇錢駛唔得鬼推磨。。唔遲有鬼。

男爵府

vivi_C 發表於 17-12-17 00:44
見政府做機建,承辦商知係政府,仲唔湯到你盡。

哈哈哈。。都係唔知邊個劏邊個。。香港政府d標書。。大判平手離場都偷笑。問下中國建築同俊和,禮頓呢d大建築商賺左幾多 佢會答你如果有得選擇,佢唔會做。

伯爵府

wantaima 發表於 17-12-16 19:38
不如你講下因乜事超支吖!

一味話超支超支

高鐵超支原因自己睇

第一次延誤由港鐵公司在2014年4月15日對外公佈,港鐵稱廣深港高鐵工程因地質複雜及2014年3月香港暴雨發出黑色暴雨警告時大量雨水浸毀鑽挖機而延誤,原定2015年完工則要延期到2017年通車。[1]

第二次延誤同樣由港鐵公司公佈,於2015年6月30日,港鐵宣佈造價升至853億元,較原預算大增三成;通車日期也拖延,由2014年所稱的2017年底,延至2018年第3季

首頁

尾頁

跳至